Măsurile anunțate de Președintele României în 13 mai 2021 privind relaxarea restricțiilor impuse de pandemia de COVID – 19 au o largă susținere publică. Cu toate acestea, mai mult de jumătate dintre românii care au răspuns la un studiu IRES au transmis că vor să poarte masca în continuare, chiar și în ciuda măsurilor de relaxare care elimină portul măștii în aer liber, începând cu data de 15 mai 2021.

Jumătate dintre români cred că măsurile de relaxare au fost luate la momentul potrivit, în timp ce peste un sfert cred că au fost luate prea târziu, iar 17% sunt de părere că au fost luate prea repede.

3 din 10 români sunt de părere că toate restricțiile ar trebui ridicate cât mai curând. Peste o treime dintre români spun că au profitat, din 15 mai, de relaxarea restricțiilor.

Meritul pentru relaxarea restricțiilor din această perioadă revine cetățenilor pentru că au respectat măsurile de protecție, cred 6 din 10 români.

Condiționarea unor măsuri de relaxare de rata de vaccinare îi determină pe 18% dintre români să își schimbe atitudinea cu privire la vaccinare: 12% dintre români, anterior defavorabili, spun că acum sunt pentru vaccinare, iar 6%, anterior favorabili, se declară acum împotrivă.

Restricțiile de circulație și deplasare, purtarea măștii și lipsa contactului cu cei apropiați au fost restricțiile cel mai dificil de suportat pentru români.

6 din 10 respondenți declară că vor continua să se întâlnească doar în grupuri restrânse și după relaxarea restricțiilor, iar peste jumătate dintre participanții la sondaj (58%) declară că vor continua să poarte masca de protecție.

Pentru moment, pandemia pare că a temperat apetitul românilor pentru petrecerea vacanței de vară în străinătate.

Măsurile de relaxare au un grad ridicat de susținere publică

Măsurile de relaxare anunțate de autorități în 13 mai sunt agreate de un procent ridicat dintre români, susținerea publică depășind 75% pentru permiterea organizării în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau altor evenimente culturale cu număr limitat de spectatori, vaccinați sau testați, ajungând la 98% pentru revenirea la normal a programului magazinelor.

Peste jumătate dintre respondenți sunt de părere că aceste măsuri au fost luate la momentul potrivit, în timp ce peste un sfert cred că au fost luate prea târziu, iar 17% sunt de părere că au fost luate prea repede.

Cum au profitat românii de relaxarea restricțiilor

Peste o treime dintre români spun că au profitat, din 15 mai, de relaxarea restricțiilor, cu precădere bărbații, tinerii, respondenții cu studii medii și superioare și cei care locuiesc în orașe. Cei mai mulți au renunțat la purtarea măștii în spațiile publice deschise (66%), aproape un sfert (23%) au circulat după ora 22.00, iar 1 din 10 a participat la o petrecere, alți 9% s-au plimbat, 5% au mers la cumpărături după ora 21.00, iar 5% au ieșit la un restaurant sau la terasă.

Ce restricții au fost cel mai greu de suportat pentru români

17% dintre participanții la studiu au spus că purtarea măștii a fost restricția cel mai dificil de respectat în această perioadă (12% au indicat purtarea măștii în general, iar 5% purtarea acesteia în interior), în timp de 40% indică diferite restricții legate de circulație și deplasări. Alți 9% spun că a fost dificil să respecte rigorile legate de distanțarea fizică și care au impus lipsa contactului cu cei dragi.

Ce vor păstra românii după relaxarea restricțiilor

95% dintre români susțin că vor păstra obiceiul de a se spăla pe mâini și după relaxarea restricțiilor, trei sferturi spun că vor păstra distanțarea fizică, 6 din 10 respondenți declară că vor continua să se întâlnească doar în grupuri restrânse, iar peste jumătate dintre participanții la sondaj (58%) declară că vor continua să poarte masca de protecție. Aproape un sfert (24%) dintre respondenți spun că vor face mai mult cumpărături online, iar aproape 1 din 5 români (19%) susține că va căuta angajatori care să îi permită să lucreze de acasă.

Cine are meritul pentru relaxarea restricțiilor

Meritul pentru relaxarea restricțiilor din această perioadă revine cetățenilor pentru că au respectat măsurile de protecție, cred 6 din 10 români. 18% dintre respondenți cred că meritul este al Uniunii Europene pentru că a sprijinit România în gestionarea pandemiei. 8% îi atribuie acest merit Președintelui, iar 4% Primului-Ministru.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri