Cotidianul New York Times (NYT) a publicat vineri o anchetă care contestă versiunea armatei americane în legătură cu ultima sa lovitură din Afganistan, indicând că este posibil să fi ucis nu un jihadist cu o maşină încărcată cu explozivi, ci un lucrător al unui ONG care transporta bidoane cu apă, notează AFP.

La 29 august, Statele Unite au distrus un vehicul la Kabul, într-o lovitură aeriană cu dronă, afirmând că "era încărcat cu explozivi" şi susţinând că ar fi dejucat o tentativă de atentat a grupării Stat Islamic (SI), conform Agerpres.ro.

Familia şoferului vehiculului, Ezmarai Ahmadi, a declarat pentru AFP, a doua zi după lovitură, că zece persoane, majoritatea copii, au fost ucise.

Potrivit cotidianului american, care se bazează pe imagini de la camerele de supraveghere şi interviuri, deplasările lui Ezmarai Ahmadi în ziua loviturii, considerate suspecte de armata americană, au corespuns unei zile de lucru obişnuite.

NYT a indicat, de asemenea, pe baza filmărilor unei camere de supraveghere, că portbagajul maşinii era foarte probabil umplut cu bidoane de apă pe care bărbatul le aducea acasă.

Jurnalul a contestat, pe baza interviurilor cu experţi, versiunea armatei americane potrivit căreia lovitura ar fi provocat detonarea secundară a unor explozivilor depozitaţi în portbagajul vehiculului.

Întrebat despre dezvăluirile NYT, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a indicat că ancheta continuă şi a dat asigurări că "nicio armată din lume nu doreşte mai mult decât cea americană să evite victimele civile".

"Lovitura s-a bazat pe o informaţii bune şi continuăm să credem că a împiedicat o ameninţare iminentă împotriva aeroportului", a spus el într-o scurtă declaraţie.

Atacul Statelor Unite a avut loc la câteva zile după ce un kamikaze al SI a declanşat o explozie masivă la intrarea în aeroportul din Kabul, ucigând aproximativ 100 de afgani, precum şi 13 membri ai serviciilor americane.

Armata SUA a părăsit Afganistanul la 30 august, după douăzeci de ani de război, reaminteşte AFP.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri