Atunci când îți cumperi o locuință nouă sau o renovezi pe cea în care stai, cu siguranță unul dintre cele mai importante aspecte este reprezentat de cum o vei încălzi pe timp de iarnă. Din acest articol vei afla diferențele dintre încălzirea prin calorifere și cea prin pardoseală, dar și avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni.

Cum să îți alegi centrala termică

Centrala termică este o investiție pe termen lung, așa că indicat este să optezi pentru calitate. Centralele pe gaz sunt cele mai populare soluții din ziua de azi, urmate de cele electrice, pe lemne, peleți sau GPL. Dacă ne referim strict la compatibilitatea lor cu caloriferele sau cu încălzirea prin pardoseală, centrala Vaillant este o opțiune excelentă, deoarece este disponibilă în ambele variante, iar raportul calitate-preț este excelent.

Din punctul de vedere al facturilor, totul ține de obiceiurile tale de consum. În general, centralele pe lemne sau peleți asigură costuri mai reduse, dar sunt recomandate mai ales pentru zonele rurale, acolo unde nu există gaz sau curent. În momentul în care îți achiziționezi o centrală, este necesar să iei în calcul și suprafața pe care o ai de încălzit, temperatura pe care vrei să o menții, izolația locuinței și elementele de siguranță. Pentru instalare va fi nevoie să apelezi la specialiști acreditați.

Care sunt avantajele și dezavantajele încălzirii prin calorifere

Caloriferele reprezintă cea mai populară sursă de încălzire a locuințelor, iar principalele lor avantaje ar fi că sunt mai ușor de instalat și sunt mai ieftine. Un alt plus este acela că sunt compatibile cu orice tip de centrală. Există și avantajul că pot fi amplasate oriunde, indiferent de tipul de pardoseală pe care îl ai. De asemenea, pot fi oprite în camerele pe care nu le folosești decât pentru musafiri.

La capitolul dezavantaje, ar fi de menționat faptul că ocupă spațiu, este mai greu de făcut curățenie în locurile în care sunt instalate și pot fi destul de zgomotoase, mai ales atunci când instalația se umple cu apă sau când trebuie să fie aerisite. Caloriferele rămân însă o alegere bună pentru locuința ta, datorită numărului mare de modele dintre care poți alege.

Încălzirea prin pardoseală: puncte pro și contra

Sistemele de încălzire prin pardoseală sunt fie pe bază de apă, fie electrice. Cele mai mari avantaje sunt că distribuie mai bine căldura în locuință și au un design discret. De asemenea, facturile vor fi mai mici în comparație cu încălzirea prin calorifere. În plus, încălzirea prin pardoseală asigură și o circulare mai bună a aerului din încăperi.

Există însă și minusuri ale acestor sisteme. În primul rând, trebuie să știi că te va costa mai mult să le achiziționezi. De asemenea, sunt mai dificil de instalat și nu pot fi utilizate cu orice tip de pardoseală. Încălzirea prin pardoseală are cel mai bun randament atunci când este instalată sub gresie sau marmură. Bineînțeles, există și posibilitatea unor combinații: să ai încălzire prin pardoseală în bucătărie și băi, iar în restul camerelor să mergi pe varianta clasică, a caloriferelor. Alte detalii de care trebuie să ții cont sunt că vei avea nevoie și de o izolație cât mai eficientă a casei și că va dura ceva mai mult timp până când camerele se vor încălzi.

Alegerea tipului de încălzire, prin calorifere sau prin pardoseală, îți aparține. Acum ai mai multe detalii despre cele două sisteme și vei putea lua mai ușor o decizie. Analizează care este metoda care ți se potrivește mai bine și începe să cauți cele mai bune oferte.

Sursa foto: Unsplash.com/Erik Mclean

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri