Preţurile producţiei industriale (piaţă internă şi piaţă externă) s-au majorat cu 26,8% în luna octombrie faţă de aceeaşi lună a anului trecut, în condiţiile în care preţurile producţiei în industria energetică au crescut cu 74,71% în acest interval, conform Institutului Naţional de Statistică (INS).

Faţă de luna septembrie 2021, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu 6,3%, scrie Agerpres.

Potrivit INS, la nivelul pieţei interne, indicele preţurilor industriale a înregistrat un salt de 8,69% în octombrie faţă de septembrie, respectiv de 32,42% în comparaţie cu luna octombrie a anului trecut.

Totodată, în ceea ce priveşte piaţa externă, majorările de preţuri au fost în octombrie de 2,06% faţă de septembrie şi de 17,47% faţă de octombrie 2020.

Pe marile grupe industriale, în octombrie anul curent faţă de aceeaşi lună a anului trecut, cele mai importante creşteri ale preţurilor producţiei industriale au fost consemnate în: industria energetică (+74,71%), industria bunurilor intermediare (+24,13%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+11,21%), industria bunurilor de capital (+8,91%) şi industria bunurilor de uz curent (+6,29%).

Raportat la perioada de referinţă, datele INS relevă faptul că, pe secţiuni de activitate, preţurile au crescut în: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cu 69,09%; industria extractivă (+60,32%); industria prelucrătoare (+18,24%) şi distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+7,52%).

Cea mai mică creştere a preţurilor în octombrie 2021 faţă de aceeaşi lună a anului anterior a fost înregistrată în activităţile de tipărire şi reproducere pe suporturi a înregistrărilor, de 1,38%.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri