În ultima ședință de Guvern în care mai avea dreptul de a aviza acte normative, Florin Cîțu a dat undă verde unui proiect care prevede ca platformele de comunicare și furnizorii de Internet să fie obligați să permită interceptarea utilizatorilor de către autorități.

Proiectul de lege este cel care trebuie să transpună în legislația națională Directivei europeană de instituire a Codului european al comunicațiilor electronice. Totuși, documentul României cuprinde și un articol care prevede permisiunea autorităților să facă interceptări.

Proiectul deja a fost adoptat de deputați și urmează să intre în dezbatere și în Senat, care are votul final.

Vestea a ajuns și la cunoștința lui Bogdan Manolea, director executiv al Asociației pentru Tehnologie și Internet, care a precizat că inclusiv plaftormele de videochat ar putea fi afectate de acest proiect.

”Deși directiva trebuia transpusă până pe 21 decembrie 2020, a zăcut undeva prin Guvern aproape un an până când a plecat USR din coaliție . Apoi, cu doar 3 zile înainte să fie demis (coincidență sau nu?!?), Guvernul Câțu îl adoptă dintr-o dată în ultima ședință de guvern. Pe urmă intră în circuitul parlamentar, iar la Camera Deputaților trece ca prin brânză și este adoptat pe 7 decembrie 2021”, a precizat Manolea.

Totuși, acesta atrage atenția că între varianta inițială și proiectul adoptat există diferențe notabile, în folosul autorităților române, sub denumirea Schimbări legislative relevante pentru domeniul securităţii naţionale.

„Aspectele legate de interceptarea legală comunicațiilor, cu toate garanțiile de rigoare, sunt prevăzute de Codul de Procedură Penală (CPP). În mod logic, dacă ar fi vreo problemă sau este nevoie de actualizarea lor s-ar face tot printr-o modificare la acest cod. Doar că dincolo de a impune obligații similare și unor alte categorii furnizori pe unde se plimbă în 2021 conținutul și legal, și ilegal.Textul lărgește mult spectrul de acțiuni de interceptări și acces, pe care CPP nu le prevede”, a insistat Manolea.

Ca să poată justifica cumva integrarea în această lege, propunerea normativă creează o obligație de înregistrare a acestor noi furnizori la ANCOM, ceea ce contrazice legislația europeană, potrivit celor furnizate de Manolea.

Printre furnizorii vizați, Manolea enumeră: Skype, WhatsApp, Facebook Messanger, Signal, Wire, Telegram.

Redăm articolul din proiect, care naște mari semne de întrebare:

Art.10. — (1) Furnizorii de servicii de găzduire electronică cu resurse IP şi furnizorii de servicii de comunicaţii interpersonale care nu se bazează pe numere au obligaţia să sprijine organele de aplicare a legii şi organele cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, în limitele competenţelor acestora, pentru punerea în executare a metodelor de supraveghere tehnică ori a actelor de autorizare dispuse în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Legii nr. 51/1991 privind securitatea naţională, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv:

a) să permită interceptarea legală a comunicaţiilor, inclusiv să suporte costurile aferente;

b) să acorde accesul la conţinutul comunicaţiilor criptate tranzitate în reţelele proprii;

c) să furnizeze informaţiile reţinute sau stocate referitoare la date de trafic, date de identificare a abonaţilor sau clienţilor, modalităţi de plată şi istoricul accesărilor cu momentele de timp aferente;

d) să permită, în cazul furnizorilor de servicii de găzduire electronică cu resurse IP, accesul la propriile sisteme informatice, în vederea copierii sau extragerii datelor existente.

(2) Obligaţiile prevăzute la alin. (1) lit. a) - c) se aplică în mod corespunzător şi furnizorilor de reţele sau servicii de comunicaţii electronice.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri