Protecția mediului este o nevoie din ce în ce mai acută în programele de guvernare din întreaga lume. Tanczos Barna, ministrul Mediului, a declarat că încălzirea pe lemn rămâne esențială pentru multe dintre satele din România. În plus, ministrul a precizat că foarte multe țări nu vor renunța la încălzirea pe bază de lemn.

”Aproximativ jumătate din gosposăriile din România se bazează pe această formă de încălzire, care, în prezent, este chiar mai ieftină, ținând cont de scumpirile la energie. Foarte multe țări nu vor renunța la încălzirea pe bază de lemn”, a declarat Barna, într-o intervenție la Digi24.

În plus, ministrul a precizat că va fi implementat un program național de dezvoltare a valorificării lemnului, prin care atât autoritățile, cât și beneficiarii să poată folosi această resursă regenerabilă.

Acestuia i se adaugă și SUMAL 2, prin care s-a redus marja în care se pot mișca cei care comit ilegalități în industria lemnului.

”Este imposibil de precizat sau de aproximat cantitatea de lemn folosită într-o gospodărie. Mai ales că sunt foarte multe gospodării în care încălzirea e pe bază de sobe”, a mai spus ministrul, făcând referire la succesul programului SUMAL 2.

Panourile fotovoltaice, nou proiect pentru reducerea consumului energiei

Circa 40.000 de cereri sunt înregistrate pentru montarea panourilor fotovoltaice, iar Barna dă asigurări că fiecare solicitant va putea beneficia de subvenție dacă se încadrează.

În prezent, 20.000 de lei este suma cu care statul poate contribui pentru un asemenea proiect.

„Dacă lucrurile merg în direcția bună, până în 2024, statul va putea aigura un miliard de euro pentru acest program”, a completat ministrul de resort.

Satele din România și colectarea selectivă

România încă nu reușește să gestioneze cantitatea gunoaielor, mai ales la nivel rural.

”Schimbarea trebuie să vină și de la noi, de la cetățeni”, a precizat ministrul, care a adăugat că sunt pregătite două direcții de acțiune în acest sens.

Pe de o parte, este pregătit un program de comunicare care va fi lansat la nivelul țării, prin care oamenii să afle ce înseamnă colectare selectivă, de câte coșuri de gunoi e nevoie sau cum separăm gunoiul menajer de celelalte categorii etc.

Pe de altă parte, este necesară dezvoltarea infrastructurii (capacitatea de depozitare și sortare a regiunilor din România), iar în acest sens, ministrul avertizează că vor exista sancțiuni pentru toate primăriile care nu au un contract de colectare selectivă.

”În 2022, vom demara programul Curățăm România, prin care vom aduna gunoaiele din satele României și nu numai...vom vedea cum trebuie să colectăm plasticul, cauciucul sau hârtia”, a conchis Barna.

Sursa foto: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri