7 Februarie 2022

Analiză BNR: trei modalități prin care putem plăti mai puțin pentru mâncare



O analiză a băncii naționale ridică problema scumpirii produselor alimentare și a faptului că, cel puțin teoretic, o parte dintre acestea ar putea fi produse în țară și nu importate, astfel că prețul lor final ar ajunge să nu mai fie atât de ridicat.

Analiza BNR identifică de asemenea trei subiecte importante pentru agricultură și industria alimentară pe care criza generată de pandemia COVID-19 le-a adus în discuție:
- nevoia de a scurta lanțurile de producție și aprovizionare și de a reduce complexitatea acestora,
- asigurarea unui nivel adecvat de siguranță alimentară și
- digitalizarea mai amplă a proceselor de producție și distribuție.

De asemenea, studiul BNR indică și câteva modalități prin care se poate acționa decisiv, la nivel legislativ și nu numai, pentru ca situația să se schimbe:

1. Îmbunătățirea legislației naționale privind certificarea și promovarea produselor agroalimentare
2. Îmbunătățirea accesului la piețe de desfacere și integrarea în lanțurile de ofertă
3. Promovarea produselor autohtone. Asupra acestui punct analiză insistă în mod deosebit, în sepcial asupra calității produselor agricole românești, a proprietăților nutritive ale acestora, a metodele de producție utilizate, dar și a siguranței alimentare și a producției ecologice, acestea fiind atuuri care pot susține aceste produse în competiția cu cele obținute în țări terțe la prețuri mult mai scăzute și calitate pe măsura costurilor de producție.



Citeste si