Primarul general, Nicuşor Dan, a vizitat centrul pentru refugiaţi de la Romexpo, explicând că este vorba despre o soluţie de rezervă, astfel că va fi utilizat doar în cazul în care vor fi ocupate toate celelalte 4.300 de locuri din Capitală, relatează Agepres.

"Este un centru de rezervă, de backup. În momentul ăsta avem în Bucureşti 4.300 de locuri, din care sunt ocupate cam 2.500. Şi aici ar mai fi încă 2.000 suplimentare, pentru situaţia în care e nevoie. Sperăm să nu fie nevoie, dar dacă e nevoie avem pregătit acest spaţiu. El e operaţional în momentul acesta, însă nu e deschis atâta timp cât sunt alte locuri în oraş", a spus Nicuşor Dan.

Primarul a adăugat că temperatura, care a fost iniţial de 5 grade celsius, a ajuns la 16 grade, dar poate fi mărită în cazul în care va fi necesar.

"Este o sală care nu se încălzeşte, pentru că este o sală uriaşă - nu se încălzeşte în mod curent. În momentul în care noi am preluat spaţiul erau 5 grade, de atunci s-a dat drumul la căldură, acum sunt în jur de 16 grade. Dacă e nevoie, avem şi nişte tunuri care funcţionează pe curent şi care pot să mărească de la oră la oră altă temperatură, dar deocamdată o menţinem aşa cum este", a precizat el.

Nicuşor Dan a menţionat că în centru au fost amenajate un spaţiu special pentru mame şi copii, un loc de joacă, precum şi o zonă pentru servirea mesei. El a reamintit că PMB a organizat în oraş două centre de zi pentru copiii din Ucraina, adăugând că Ministerul Educaţiei a fost informat despre faptul că există copii care stau mai multe zile în România iar în cazul lor este necesară o soluţie pentru a-şi continua educaţia.

Directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială, Cosmina-Ioana Simiean, a precizat că la Romexpo sunt operaţionale 560 de paturi, dar că există zone pregătite pentru montarea unor paturi suplimentare.

"Romexpo va fi deschis gradual, în funcţie de numărul de solicitări. Speranţa noastră, a tuturor, este să nu avem nevoie de această facilitate şi să nu avem 2.000 de refugiaţi în acelaşi timp în Romexpo şi alţi aproape 5.000 în centrele de cazare din Bucureşti. Romexpo va primi primii refugiaţi în momentul în care capacitatea de cazare de la Bucureşti şi Ilfov, care este de aproximativ 6.000 de locuri, va fi ocupată. Nu este cazul în prezent, suntem la o rată de ocupare de aproximativ 60%, din cauză că foarte multe persoane sunt în tranzit în Bucureşti spre alte destinaţii europene. Nu ştim ce urmează şi care este parcursul acestui război şi câţi refugiaţi vor veni în România, însă este o chestiune de normalitate şi de prevenţie a unei administraţii publice locale de nivelul Capitalei să aibă pregătită o astfel de facilitate oricând, pentru a nu fi luaţi prin surprindere", a explicat ea.

Cosmina-Ioana Simiean a adăugat că în centru au fost amenajate puncte pentru: informare, coordonare, primirea căţeilor, distribuţia de cartele SIM. De asemenea, există: o zonă destinată mamelor şi copiilor, o zonă de internet, cantină, restaurant, o zonă de kituri de hrană pentru ucrainenii găzduiţi în casele bucureştenilor şi care nu îşi permit să îşi cumpere, o zonă de sortare de haine, o zonă de consiliere.

Ea a remarcat sprijinul Romexpo, care a pus la dispoziţia Municipalităţii logistica şi personalul, precum şi ajutorul voluntarilor.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri