Prezent în studioul Wall Street, ministrul Mediului, Tánczos Barna, a comentat eficiența programului Rabla pentru electrocasnice, în condițiile în care gradul de execuție al voucherelor acordate nu este foarte mare, dar și nivelul la care se află colectarea selectivă în acest moment în România.

"Vom porni o campanie de conștientizare în viitorul apropiat din partea Ministerului legat de colectarea selectivă, pentru că fiecare deșeu este o resursă, este o materie primă pentru industrie sau pentru agricultură" a declarat Tánczos Barna pentru wall-street.ro.

Acesta a adăugat că deșeurile biodegradabile se pot transforma în compost, iar celelalte deșeuri, în proporție de 80-90% sunt reciclabile, inclusiv peturile, sticla, hârtia, cartonul, textilele și chiar electricele și electrocasnicele.

Ministrul Mediului a remarcat de asemenea că există un clasament recent făcut de un ONG în privința orașelor verzi, care tratează problema deșeurilor cel mai bine, la coada clasamentului aflându-se trei sectoare din Capitală.

Clujul este în față din acest punct de vedere, Sibiul este în față, Oradea la fel. Este de nepermis ca Bucureștiul să nu dea exemplu pozitiv.

Tánczos Barna, ministrul Mediului

Totodată, a subliniat Tánczos Barna, acolo unde s-a făcut un proiect-pilot, de exemplu la Sibiu, cu câteva sisteme de containere digitalizate s-a ajuns la un procent de 85% colectare selectivă.

Dar, a adăugat acesta, s-a mers din poartă în poartă, la asociațiile de locatari, li s-au adus pliante, li s-a explicat ce trebuie să facă etc.

Tocmai de aceea, a declarat ministrul Mediului, în ultimele luni s-a modificat legislația pentru a înăspri pedepsele. Pecuniar, cel care greșește trebuie să simtă că nu a făcut un lucru bun, a concluzionat acesta.

Cât privește programul Rabla pentru electrocasnice, ministrul spune că nu este un succes.

"S-a venit în aceste sesiuni de solicitare de vouchere cu un elan incredibil, s-au terminat aceste cupoane în câteva zeci de minute, după care am avut o execuție de 50-60%" a observat acesta.

Concret, a concluzionat Tánczos Barna, aproape jumătate din cei care au luat aceste tichete de valoare nu s-au mai dus la magazin, sau s-au dus și s-au răzgândit.

Vom mai avea o sesiune la sfârșitul anului, dar văd că rezultatul nu este unul spectaculos.

Tánczos Barna, ministrul Mediului

Cât despre perspectivele pe termen mediu și lung, ministrul Mediului a remarcat faptul că va trebui să se facă o analiză a acestui program, pentru că în condițiile actuale nu-și dovedește eficiența.

Nu în ultimul rând, întrebat cum reacționează atunci când cineva aruncă gunoaie pe stradă, sau în natură, Tánczos Barna a dezvăluit faptul că i-ar da pe toți pe mâna poliției.

Sursa foto: Wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri