Iată cele mai importante sfaturi privind aerul condiționat pentru a vă menține răcoarea și confortul pe tot parcursul verii.

1. Verificați filtrul

Un filtru de aer previne ca particule precum praful și polenul să persiste în aer. Atunci când acești contaminanți se adună pe filtru, aparatul de aer condiționat este forțat să folosească mai multă energie pentru a vă răci casa în ritmul său normal. Acest lucru are ca rezultat un proces de răcire mai puțin eficient din punct de vedere energetic și poate cauza uzura prematură a unității dumneavoastră.

De aceea, ar trebui fie să curățați, fie să înlocuiți periodic filtrul. Vă recomandăm să faceți acest lucru de trei până la patru ori pe an pentru o calitate îmbunătățită a aerului și o răcire optimă.

2. Reglați termostatul

Pe măsură ce temperaturile de vară cresc, proprietarii de locuințe au tendința de a reduce setarea de răcire a termostatului. Deși scăderea acestei setări cu un grad sau două nu va sparge banca, fiecare grad contează. Pentru a evita facturile excesive de energie în timpul lunilor de vară, iată două bune practici:

  • Investiți într-un termostat inteligent, dacă nu aveți deja unul. Acestea simplifică procesul de răcire, permițându-vă să controlați temperatura casei dvs. în orice moment. Majoritatea sistemelor vă permit să controlați setările unității din confortul telefonului dvs.
  • Opriți aparatul de aer condiționat atunci când plecați din casă pentru perioade lungi de timp. În caz contrar, unitatea va continua să producă aer rece atunci când nimeni nu este acasă pentru a se bucura de el.

3. Curățați unitatea de condensare exterioară

Unitatea condensatoare exterioară elimină căldura din aerul exterior pentru a iniția procesul de răcire. La fel ca și filtrul de aer, ventilatorul din interiorul unității de condensare poate fi împotmolit de contaminanți precum murdăria și polenul.

Pentru a asigura o răcire eficientă a locuinței, întrețineți dispozitivul prin spălarea cu furtunul înainte de începerea verii. Evitați să folosiți detergenți chimici, deoarece aceștia pot provoca daune. Tehnicianul dvs. vă poate recomanda o curățare mai amplă a serpentinei în timpul reglajului anual al aparatului de aer condiționat.

4. Verificați setarea ventilatorului aparatului de aer condiționat

Setarea ventilatorului controlează cantitatea de aer rece care iese din gurile de aerisire și intră în locuința dumneavoastră. Când este setat pe „on", aerul condiționat suflă aer rece în mod continuu, indiferent de temperatura camerei. Atunci când este setat pe „auto", unitatea încetează să mai genereze aer rece odată ce atinge temperatura setată.

Vă recomandăm să folosiți setarea „auto" în timpul verii pentru a prelungi durata de viață a aparatului de aer condiționat și pentru a preveni creșterea bruscă a costurilor cu energia.

5. Opriți sistemul atunci când ferestrele sau ușile sunt deschise

Dacă intenționați să țineți ferestrele sau ușile de acces în exterior deschise în timpul zilei, nu uitați să opriți aparatul de aer condiționat. Dacă lăsați aparatul de aer condiționat în funcțiune va permite aerului rece să iasă, forțând unitatea să lucreze mai mult. De asemenea, este extrem de contraproductiv și costisitor.

6. Programați întreținerea sistemului de aer condiționat

Programarea întreținerii de rutină a sistemului de aer condiționat este cea mai bună modalitate de a prelungi durata de viață a aparatului, de a-l menține eficient din punct de vedere energetic și de a asigura temperaturi optime în gospodărie, menținând costurile la un nivel scăzut.

7. Închideți jaluzelele

Absorbția razelor soarelui prin fereastră poate crește temperatura din locuința dumneavoastră. Țineți jaluzelele și perdelele închise în cea mai fierbinte parte a zilei și atunci când nu este nimeni acasă pentru a scădea temperatura în mod natural.

8. Verificați gurile de aerisire din interior

Dacă aveți un sistem de aer condiționat central, asigurați-vă că gurile de aerisire de pe podele sau pereți sunt curate și curățate. Mutați orice covoare, perdele, decoruri sau lucruri la întâmplare care acoperă o parte sau toată gura de aerisire.

Gurile de aerisire acoperite nu permit aerului să circule în mod corespunzător, ceea ce poate afecta temperatura unei încăperi. Acest lucru poate restricționa circulația aerului proaspăt într-o cameră, lăsând zona să se simtă stătută și înfundată.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri