Comuna Brăduț, formată din localitățile Brăduț, Tălișoara, Filia și Doboșeni, însumează aproximativ 5000 de locuitori și este locuită în proporție de aproximativ 98% de etnici maghiari. Aceștia sunt foarte mândri de etnia lor, majoritatea arborând steagul secuiesc la porți și pe case. Cu toate acestea, relația lor cu românii, majoritatea funcționari publici, este una armonioasă, conform unui etnic maghiar.

"Aici trăim în armonie unii cu ceilalți, nu au probleme nici ei (românii, n.r.) cu noi, și nici noi nu avem cu ei. Să fii om, asta contează în primul rând.", a declarat Francisc Kolumban, un fermier din comună pentru wall-street.ro.

Acesta a explicat că sunt excepții peste tot, oameni răi existând și între maghiari și între români, dar, în general, unii nu au nimic cu ceilalți, specificând însă că aceasta este situația din zonă, fără să cunoască cum stau lucrurile, spre exemplu, în Hunedoara sau Cluj.

Fermierul a arătat, de asemenea, că autonomia nu ar fi bună deloc, pentru că etnicii maghiari nu câștigă nimic din asta.

Francisc Kolomban a mai adăugat faptul că autonomia este cerută de conducătorii de la UDMR, nu se știe din ce cauză, dar că în localitatea sa, oricine ar merge pe drum nu va auzi de la nimeni nimic despre autonomie.

Aici nu este nevoie de autonomie, ci de locuri de muncă, ca să nu plece tinerii. Asta e cea mai mare problemă.

- Francisc Kolomban, fermier -

Acesta a punctat aspectul economic, spunând că prin scumpirile actuale, de la gaz și energie până la alimente și carburanți, oamenii sunt puși la pământ, acesta fiind doar începutul.

Mai mult, în sprijinul argumentului economic Francis Kolomban a oferit exemplul personal din câmpul muncii, arătând că atunci când s-a angajat la Întreprinderea Minieră Căpeni, instituția avea 4000 de angajați, în vreme ce la momentul actual nici nu mai există.

Nici în ce îi privește pe politicienii români acesta nu a avut cuvinte de laudă, spunând că aceștia sunt la fel, indiferent dacă sunt de la PSD sau PNL, iar din anii '90 și până acum nu au făcut aproape nimic în afară de a fura.

Fermierul s-a întrebat de asemenea, retoric, ce ar face cu autonomia în caz că ar căpăta-o, adăugând că este destul de liber și fără ea, putând, spre exemplu, să vorbească în limba maternă și să își păstreze religia (reformată, n.r.).

Totodată, Francisc Kolomban a mai explicat că, în opinia sa, atunci când guvernanții fac o greșeală în România, imediat scot în față secuimea.

Fermierul a mai subliniat de asemenea faptul că Ungaria nu are nevoie de Ardeal și nici Ardealul nu va fi independent vreodată.

Acesta și-a argumentat afirmația spunând că "un milion și ceva" de unguri sau secui nu înseamnă mare lucru, oferind în acest sens exemplul Spaniei, unde catalanii sunt 7 milioane și "nu au făcut nimic".

Fermierul recunoaște însă că Tratatul de la Trianon este punctul cel mai sensibil pentru comunitatea din care face parte, românii nefiind vinovați pentru această situație, dar nici ungurii.

Numai un exemplu dau, eu am fost acum trei luni la meciul cu Rapid - Sepsi OSK, unde au venit vreo 400 de suporteri ai Giuleștiului și au început să strige "Afară, afară cu ungurii din țară". De ce trebuie să facă așa ceva? După părerea mea este un gest destul de urât.

- Francisc Kolomban, fermier -

Acesta a mai arătat că el înțelege politica, dar pe terenul de fotbal nu are loc așa ceva, adăugând că există mereu niște oameni care agită spiritele.

"Pe cine deranjează că eu mi-am pus la poartă steagul secuiesc?", a concluzionat fermierul.

Pe de altă parte, Ambrus Zsolt Aladár, ghid în cadrul castelului Kálnoky din Micloșoara, a arătat că autonomia teritorială în centrul României de acum este o utopie, adăugând faptul că, dacă aceasta ar fi realizată, comunitatea ar muri de foame.

"Părerea mea sinceră în ce privește autonomia: este folosită exact cum folosește PSD-ul uleiul și făina, pe care le dau oamenilor săraci ca să câștige voturi", a explicat acesta pentru wall-street.ro.

Sursa foto: Wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri