3 Noiembrie 2022

Care sunt aplicațiile GRATUITE, dezvoltate pe plan local, care te avertizează de cutremur înainte să se producă



Directorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), dr.ing. Constantin Ionescu, a explicat pentru G4Media cum pot fi alertați cetățenii cu până la 25 de secunde înainte ca un seism să fie resimțit și să producă pagube.

Astfel, INCDFP are două conturi dedicate pe Telegram și pe Twitter, la care oricine se poate abona și își poate seta de pe telefon sau de pe computer să primească alerte.

O alertă similară a fost emisă și joi dimineață, înainte ca seismul de 5,4 grade pe scara Richter să fie resimțit, conform publicației citate.

„Deasupra zonei seismice Vrancea există peste 30 de senzori, care înregistrează primele impulsuri, atunci când se produce un cutremur. Noi estimăm magnitudinea din primele 3 impulsuri, care ajung la cei mai apropiați senzori. În acel moment, energia disipată de cutremur este mică, nu produce pagube. De la primele 3 impulsuri și până când vine unda periculoasă, în 25 de secunde, noi dăm acea alertă. Aceasta e unda care poate produce pagube”, a explicat directorul INCDFP pentru G4Media.ro.

Acesta a precizat că alertele sunt importante și pentru diversele instituții, care pot lua măsuri rapide, cum ar fi: oprirea alimentării cu gaze, încetinirea trenurilor aflate în mers, oprirea reactoarelor de la centrala nucleară și altele.

Constantin Ionescu a menționat că alertele nu sunt transmise prin sistemul RO-Alert pentru a nu crea panică. „Fiecare își poate seta alertă din aplicații și să le gestioneze responsabil”, a adăugat acesta.

Cutremurul de joi dimineața a fost unul „moderat”, iar astfel de seisme au avut loc în ultima perioadă la un interval de 2 ani. De obicei, activitatea seismică în zona Vrancea este de circa 15-25 de cutremure pe lună, majoritatea mai mici de 2 grade pe scara Richter, care nu sunt anunțate public. În ultima perioadă, activitatea seismică din zonă a fost în aceste limite, a mai declarat directorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), dr.ing. Constantin Ionescu, conform aceleiași surse.



Citeste si