Andrada Roman este o tânără în vârstă de 25 de ani de loc din orașul Baia Mare, care a avut o carieră cu unele surprize până în acest moment. Astfel, deși știa de mică faptul că vrea să îmbrace haina militară, a studiat o vreme matematica și informatica, pentru ca apoi să urmeze studiile la Academia Forțelor Aeriene Henri Coandă din Brașov, devenind astăzi ofițer de apărare antiaeriană, practic una dintre cele două femei comandant-pluton lansare în unitate.

Astfel, Andrada a povestit pentru wall-street.ro faptul că mama sa a fost supărată că urma să plece departe de casă, în vreme ce tatăl a încurajat-o, susținând-o să urmeze o carieră militară. Acest traseu al Andradei este cu atât mai interesant cu cât nimeni din familie nu a avut legătură cu domeniul.

Mi-a plăcut foarte mult să stau în cămin la Brașov, pentru că a fost prima experiență de acest fel și am legat prietenii pe viață. A fost un mediu strict, pentru că nu aveam permisiunea de a părăsi cazarma când ne doream noi, aveam un program foarte bine stabilit pentru cursuri, pentru instrucție, inclusiv pentru timpul liber, cu activități organizate în weekend-uri. Mergeam foarte des la teatru îmbracați în ținuta de oraș și era o mândrie pentru noi să o purtăm sub privirile celorlați participanți.

Andrada Roman, operator sistem Patriot

Comandanta de pluton povestește că a finalizat Academia în 2021, urmând să își îndeplinească atribuțiile primei funcții în orașul Constanța, la baza 57 aeriană Mihail Kogălniceanu.

Aici i-a plăcut foarte mult, mai ales participările la paradele militare cu diferite ocazii, cum ar fi Ziua Forțelor Aeriene, dar la fel de mult i-a plăcut interacțiunea cu militarii celorlalte state prezente în bază, prin prisma exercițiilor la care au participat împreună.

Cel mai emoționant moment din Academie a fost depunerea jurământului militar, când toată familia a fost prezentă și am rosit cuvintele 'Jur să-mi apăr țara chiar cu prețul vieții, așa să-mi ajute Dumnezeu'. Îmi iubesc foarte mult țara, nu-mi doresc să plec, îmi doresc să-mi cresc copiii aici ca să învețe istoria noastră, a românilor și să se bucure de tot ce ne oferă această țară frumoasă.

Andrada Roman, operator sistem Patriot

Pe de altă parte, fiind un ofițer de rachete și artilerie antiaeriană, tânăra și-a dorit să lucreze pe cel mai nou și performant sistem venit în România, astfel că a cerut să fie mutată la regimentul 74 Patriot, garnizoana Giurgiu-București.

Ea adaugă faptul că personalul din cadrul regimentului este foarte tânăr, ceea e a făcut mai ușoară acomodarea, pentru că oamenii au fost foarte deschiși și au ajutat-o în procesul de învățare a sistemului.

Am fost ajutată de colegii mai mari, care au finalizat cursuri de pregătire în SUA pentru sistemul Patriot, iar ei mi-au împărtășit cunoștințele lor, făcându-mă să înțeleg cum funcționează centrul sistemului Patriot de control al angajării. Aici este locul din care se analizează dacă o aeronavă este amică sau inamică și se ia decizia de a angaja ținta pentru a ne proteja spatiul aerian al României, spațiul aerian NATO prin prisma alianței.

Andrada Roman, operator sistem Patriot

Tânăra povestește de asemenea că au existat și unele momente dificile, cum ar fi instruirea în toate condițiile meteorologice, indiferent dacă plouă sau ninge.

Ea menționează însă și munca fizică din procesul de încărcare a unui lansator, pentru că activitatea presupune condiție fizică bună și atenție sporită în supravegherea subordonaților pentru a nu se încălca regulile de siguranță în timpul procesului.

Nu în ultimul rând, Andrada spune că se simte mai sigură având un asemenea sistem în România, pentru că începând cu anul 2020, prin operaționalizarea acestuia, România are și apărare anti-rachetă, nu doar apărare antiaeriană.

Sursa foto: Wall-street.ro

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri