Convinşi că lupta împotriva schimbării climatice presupune reducerea populaţiei mondiale, militanţi ecologişti aplică acest principiu pe ei înşişi, renunţând să devină părinţi, relatează AFP, citată de Agerpres.

"La ora actuală, trebuie să fii total nebun ca să faci copii!", declară mulți ecologiști, conform aceleiași surse.

În condiţiile în care pragul de 8 miliarde de fiinţe umane va fi depăşit în curând, "suntem deja prea numeroşi în raport cu ceea ce poate încasa planeta", estimează Alice Rallier, 44 de ani, membră a asociaţiei "Demografie responsabilă".

"Nu vreau să mă simt vinovată că am adus pe lume un copil în această galeră", afirmă aceasta, care fusese în cuplu cu doi bărbaţi "care nu doreau nici ei copii" şi care a ales să se supună unei sterilizări chirurgicale definitive.

"Orice copil care se naşte astăzi face parte din problemă", din cauza presiunii exercitate de creşterea demografică asupra resurselor naturale, potrivit acestei militante, care se declară conştientă că se loveşte de un "tabu" şi de un "mit populaţionist care spune că, cu cât suntem mai mulţi, cu atât este mai bine".

Potrivit unei anchete publicate în 2021 de The Lancet (revistă britanică specializată în domeniul medicinei. n.r.), întreprinsă asupra unui eşantion de 10.000 de persoane din zece ţări de pe toate continentele, 39% dintre tinerii cu vârste între 16 şi 25 de ani "ezită să aibă copii", pentru că sunt îngrijoraţi de schimbările climatice.

Ideea a avut ecou în Regatul Unit în 2018 prin cei care au ţinut o "grevă a naşterilor" ('birthstrike') şi în Canada prin studenţii care se angajau să nu aibă copii atâta vreme cât guvernul nu va acţiona mai mult împotriva schimbărilor climatice.

Potrivit unui studiu publicat în 2014 de cercetători australieni, "chiar şi cu politici ale 'copilului unic' impuse peste tot în lume şi evenimente ce duc la o mortalitate catastrofală, vor fi probabil între 5 şi 10 miliarde de fiinţe umane în 2100".

De asemenea, un studiu publicat în 2017 de specialişti nord-americani în domeniul schimbărilor climatice a conchis că a avea "cu un copil mai puţin" este mult mai eficace în ceea ce priveşte bilanţul de dioxid de carbon decât să renunţi la maşină, la călătoriile cu avionul sau la consumul de carne.

Sursa foto: Shutterstock / SofikoS

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri