Coaliția de guvernare pare să fi ajuns la un compromis privind prețul plafonat al energiei electrice - practic, a cincea schimbare a reglementărilor în domeniu în mai puțin de un an.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, conform Agerpres, că la nivelul coaliţiei de guvernare s-a convenit asupra preţului la energia electrică pentru consumatorii casnici pentru perioada următoare, plafonarea urmând a fi aplicată pentru cel puţin un an, începând cu 1 ianuarie 2023.

"Ieri a fost o decizie pe care am luat-o pe marginea unor formate şi date de lucru pe care le-am avut, împreună cu instituţiile care lucrează în domeniu şi au responsabilitatea pentru tot ceea ce înseamnă sectorul energetic din ţara noastră şi am convenit că vom continua să asigurăm preţul de 0,68 de lei pentru cetăţenii care consumă până la 100 kWh, 0,80 lei pentru cei care consumă până în 255 kWh. Acelaşi preţ va fi şi pentru cei care consumă peste 255 kWh până la acest plafon, dar ce depăşeşte va avea un alt nivel de plată şi este luată în calcul acea sumă pe care aţi vehiculat-o de 1,3 lei/kWh", a declarat Nicolae Ciucă.

El a precizat că pentru IMM-uri s-a stabilit menţinerea preţului de 1 leu/kWh, iar pentru marii consumatori - 1,3 lei/kWh. "Urmează ca toate aceste elemente tehnice să fie cuprinse într-un proiect de ordonanţă de urgenţă", a adăugat Ciucă. Premierul a precizat că măsurile anunţate urmează să fi aplicate pentru cel puţin un an, întrebat dacă termenul de aplicare este până în 2025.

Această noua plafonare a prețului energiei electrice ar fi a cincea schimbare a reglementărilor în domeniu în mai puțin de un an. Legea privind aprobarea precedentei reglementări (adică a OUG 119/2022) nu a ieșit încă din Parlament, dar Guvernul vrea să dea o nouă OUG, conform premierului Ciucă.

Ce se schimbă în plafonarea prețurilor la energie

În acest moment, potrivit OUG 119/2022 care este în vigoare de la 1 septembrie, prețul plafonat al energiei electrice este de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumatorii casnici care au avut în 2021 consum mediu lunar mai mic sau egal cu 100 kWh. Pentru cei care au avut în 2021 un consum mediu lunar între 100 kWh și 300 KWh inclusiv, prețul maxim este de 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus. Aceste prețuri sunt valabile dacă consumul lunar nu depășește 255 kWh; tot ce trece la acest nivel se plătește la prețul din contract. La nivelul ofertelor la energie din luna noiembrie, acesta variază între 0,67 lei și 12,38 lei/kWh.

Astfel - dacă am înțeles bine ce a vrut să spună premierul Ciucă - noua ordonanță, care se va aplica de la 1 ianuarie, va prevedea următoarele paliere de plafonare:

- consum de 100 kWh pe lună: consumatorul casnic va plăti 0,68 lei/ kWh
- consum lunar între 100 kWh și 255 kWh: consumatorul casnic va plăti 0,8 lei/kWh
- consum peste 255 kWh pe lună: consumatorul casnic va plăti 1,3 lei/kWh

Nu s-ar mai ține cont în calcul de consumul mediu din 2021, ci doar de consumul din luna pentru care se emite factura.

Cine ar fi dezavantajat de noua variantă de plafonare

Dacă prețul de 1,3 kWh va fi fix, și nu un plafon maxim, în primul rând ar fi dezavantajați consumatorii casnici care au încheiat contracte de furnizare cu Hidroelectrica, deoarece aceste furnizor le oferea, indiferent de consum, un preț de 0,67-0.69 lei/kWh. Pare însă puțin probabil ca acest lucru să se întâmple, fiind mai degrabă vorba de o exprimare neclară a premierului Ciucă.

Ce este mai clar este că un preț peste 0,8 lei kWh nu se va plăti decât pentru consumul casnic de energie electrică ce trece de 255 kWh. Altfel spus, primii 225 de kilowați se facturează la 0,8 lei, iar restul, la 1,3 lei.

Sursa foto: wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri