Într-o perioadă în care inflația a ajuns la o cote istorice, iar prețurile cresc constant, revizuirea bugetului lunar este esențială pentru controlul costurilor. Deși există din ce în ce mai multe discuții legate de economii, când vine vorba de reducerea consumului, primul gând care ne vine în minte este să reducem costurile de uz casnic, din mai multe motive. Dacă întocmești un buget de venituri și cheltuieli, vei constata că o mare parte din salariu este absorbită de plățile pentru gospodărie. Există anumite acțiuni care pot avea un impact pozitiv asupra bugetului lunar, dacă sunt controlate eficient. Descoperă câteva sfaturi esențiale pentru a-ți reduce cheltuielile din gospodărie și află cum poți avea mai mare grijă de finanțele lunare.

Stabilește-ți nevoile

De câte ori ai avut sentimentul că s-ar putea să risipești bani pe lucruri inutile sau de care nu ai neapărat nevoie? Pentru reducerea costurilor lunare este important să creezi o listă care să cuprindă toate cheltuielile tale dintr-o lună. Astfel, îți va fi mai ușor să analizezi cât de importantă este fiecare sumă care iese din bugetul familiei. Mai mult, poți ajunge la concluzia că nu e neapărat nevoie să plătești pentru o aplicație sau un serviciu de tip abonament pentru filme, jocuri sau seriale, mai ales dacă nu utilizezi frecvent aceste tipuri de servicii. Dacă locuiești în chirie și încerci să susții un nivel de consum care depășește realitatea ta financiară, poate este momentul să-ți renegociezi chiria sau cu ajutorul unui agent imobiliar, să găsești o locuință care să-ți permită să reduci această sumă fixă.

Redu consumul de energie electrică

Reducerea costurilor cu energia electrică se poate face prin mai multe modalități. Stinge întotdeauna luminile în camerele pe care nu le utilizezi. Deschide perdelele pentru a lăsa să pătrundă lumina soarelui și bucură-te în același timp și de căldura reziduală. Un alt sfat util este să achiziționezi dintr-un magazin electrice becuri LED și alte corpuri de iluminat LED cu funcții smart. Înlocuirea becurilor incandescente din casă cu becuri LED poate duce la economii de până la 80%. Dacă electrocasnicele sunt vechi, este momentul oportun să le schimbi și să optezi pentru unele cu clasă energetică mai eficientă, mai ales când vine vorba de frigider, care consumă aproximativ 30% din factura lunară de energie. Un truc util este să reglezi periodic temperatura termostatului în funcție de anotimp și să nu lași ușa frigiderului deschisă prea mult timp.

Consumă mai puțină apă

Pe lângă faptul că îți poți diminua cheltuielile lunare, reducerea consumului de apă este benefic și pentru mediul înconjurător. Așa că, de ce să nu faci dușuri mai scurte sau să nu închizi apa în timp ce te speli pe dinți? Modul Eco al mașinilor de spălat rufe sau vase este conceput pentru a economisi atât apă cât și energie electrică la fiecare spălare.

Setează plafoane de cheltuieli și fă-ți un plan de economisire

Fără planificare cheltuielilor într-o manieră cât mai organizată este dificil, aproape imposibil, să-ți reduci cheltuielile gospodăriei. Este foarte important să-ți stabilești atât un plafon lunar de cheltuieli, cât și obiectivele de economisire. Ținând cont de acestea, vei putea seta mai ușor parametri care te vor ajuta să pui ceva deoparte. Fie că e vorba de reducerea cheltuielilor pentru transport, alimente sau divertisment, este mai ușor să-ți atingi scopul când ai un plan de acțiune.

Întocmește liste de cumpărături și beneficiază de promoțiile lunare

Atunci când vrei să te încadrezi în bugetul lunar listele de cumpărături sunt aliați de nădejde. Pe lângă faptul că te vor ajuta să reduci cheltuielile, această practică este ideală pentru evitarea ispitelor. Înainte de a cumpăra ceva, poți analiza prețurile și ofertele magazinelor la același produs. În plus, poți folosi aplicațiile supermarketurilor sau ale centrelor comerciale și poți beneficia de cupoane de reducere și cashback.

Revizuiește abonamentele de internet și telefonie mobilă

Abonamentul actual de internet și telefonie mobilă este prea scump? Renegocierea poate fi cheia. Înainte de a alege un nou plan de telefonie, verifică cele mai bune opțiuni și optează pentru o ofertă de servicii care include atât planuri de telefonie mobilă, cât și internet, telefonie fixă și alte opțiuni, la un preț avantajos.

Controlul lunar al costurilor este extrem de important dacă vrei să menții situația financiară pozitivă și să te bucuri de o calitate mai bună a vieții.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri