Măsura urmează să fie anunțată pe 6 ianuarie 2023, scrie Guardian. Ea face parte dintr-un pachet legislativ vizând creșterea gradului de reciclare a deșeurilor și eliminarea produselor de unică folosință din plastic, precum și a ambalajelor din plastic. Or, potrivit studiilor UE, filtrele de plastic pentru țigarete sunt al doilea cel mai frecvent produs de unică folosintă făcut din plastic găsit pe plajele din Europa. De asemenea, filtrele obișnuite sunt extrem de poluante, iar dacă ajung în ape, așa cum se întâmplă deseori, chiștoacele riscă să fie înghițite de pești.

Nota de plată pentru curățarea mucurilor de țigară, filtrelor și altor resturi provenite de la fumători e estimată la 1 miliard de euro pe an. Ca urmare, guvernul de la Madrid vrea să le paseze acestor costuri companiilor din industria tutunului.

Măsura nu a fost încă publicată și nu e clar cum se va întâmpla acest lucru, dar cel mai probabil va fi un mecanism de tipul răspunderii extinse a producătorului. Mai precis, producătorii și importatorii de țigări vor achita unor companii specializare costurile colectării și reciclării chiștoacelor în funcție de volumul lor de vânzări. Acest lucru ar putea duce și la o scumpire a țigaretelor în Spania, unde aproape 1 din 5 persoane fumează.

În primăvara lui 2022, autoritățile catalane analizau un plan un pic diferit – un sistem de tip garanție-returnare. Fumătorii ar fi urmat să achite o suprataxă de 4 euro per pachet, pe care o recuperau primind înapoi 20 de eurocenți la fiecare chiștoc returnat. Sistemul nu a fost implementat.

Sursa foto: Unsplash