Restricțiile de circulație impuse în zona Pieței Unirii din cauza unor tasări au dus și la publicarea unor rapoarte ale experților care arată că lucrurile stau rău în cazul planșeului de beton de sub piață, care acoperă Dâmbovița.

Expertiza realizată de specialiștii Universității Tehnice de Construcții București anul trecut, cu prilejul renovării Pasajului Unirii, arată starea avansată de degradare a planșeului care acoperă albia Dâmboviței, corespunzând practic cu zona parcului. Expertiza a fost comandată de Primăria Sectorului 4 și poate fi consultată AICI.

Construcțiaa acestei structuri demarat în 1934 și între timp a suferit consolidări, dar și modificări care nu avut cele mai bune urmări. Practic, este vorba de o placă de beton armat groasă de 17 cm, rezemată pe o serie de grinzi, ca niște nervuri.

La ora actuală, autorii expertizei vorbesc despre armături corodate, beton exfoliat, grinzi demolate sau în stare avansată de coroziune, infiltrații în planșeu etc. ”Elementele constructive sunt într-o stare avansată de degradare”, afirmă raportul, care încadrează planșeul în clasa IV – stare nesatisfăcătoare.

Expertiza afirmă că unele degradări sunt severe și există zone ale planșeului unde capacitate de rezistență e depășită de nivelul de eforturi unitare produse de acțiunile la care e expusă structura. De aceea, specialiștii recomandă măcar să se facă o consolidare și reabilitare, cât mai curând posibil ”pentru a evita avansarea rapidă a degradărilor existente și un colaps nedorit al structurii sau a unor părți din aceasta”.

Ei afirmă însă că soluția optimă ar fi demolarea completă a structurii de rezistență care susține planșeul și construirea uneia noi și moderne, care ar putea rezista un secol. În plus, lucrările de reabilitare ar putea descoperi degradări atât de grave încât oricum riscă să fie nevoie de înlocuirea integrală a structurii.

Primăria Sectorului 4 a anunțat că Studiul de Fezabilitate pentru consolidarea/refacerea planșeului Unirii, respectiv a tavanului pasajului rutier Unirii a fost finalizat. În maximum 30 de zile, aceste lucrări vor fi incluse în cadrul unei proceduri de licitație publică, astfel încât momentul efectiv al începerii execuției să fie în a doua jumătate a anului 2024, așa cum a fost prognozat inițial.

Sursa foto: Primăria Sectorului 4

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri