ANRE a prezentat proiectul de ordin privind noul model al facturilor de gaze naturale. La fel ca și facturile la energie, acestea vor fi mai simple și vor include o noutate – posibilitatea eșalonării.

Potrivit comunicatului ANRE, noile reglementări vor întări drepturile clienților finali și vor simplica informațiile din facturile de gaze, la fel cum se va întâmpla și cu facturile de energie electrică de la 1 aprilie 2023. Toate facturile vor fi modificate, indiferent că sunt emise de Engie, E.ON, Enel Energy, OMV Petrom sau alt furnizor de gaze.

Cum se schimbă facturile de gaze naturale

Mai concret, proiectul de ordin prevede că prima pagină a facturii va cuprinde doar informațiile prioritare esențiale, astfel încât clientul final să știe consumul facturat şi cât trebuie să plătească pentru acesta.

A doua pagină a facturii va cuprinde detaliile facturii, inclusiv defalcarea componentelor din care este format prețul final facturat de către furnizor clientului final. Iar anexa facturii va cuprinde informaţiile adiţionale care nu se referă la facturare, dar care pot fi utile clientului final pe parcursul derulării contractului de furnizare a gazelor naturale, precum și informaţiile privind facturarea, care oferă periodic clientului final o perspectivă cuprinzătoare asupra consumului efectiv realizat şi a costului actual cu gazele naturale.

Facturile vor putea fi plătite eșalonat

De asemenea, facturile vor cuprinde (nu este clar sub ce formă) și eşalonarea la plată a facturii pentru clienții vulnerabili, la cererea acestora, pe o perioadă de minimum 3 luni sau convenită de părţi. De asemenea, în cazul în care furnizorul emite factura pentru o perioadă de facturare mai mare decât cea prevăzută în contract sau stabilită conform reglementărilor în vigoare, acesta este obligat să eşaloneze la plată sumele datorate de către client, pe o perioadă cel puţin egală cu perioada de facturare pentru care a fost emisă factura. Altfel spus, dacă o factură de gaze a întârziat 3 luni, și consumatorul va avea la dispoziție 3 luni pentru a plăti sumele restante.

În plus, vor fi detaliate modurile de soluţionare de către furnizor a plângerilor clientului final privind facturarea. Conform noilor reguli, clientul nu mai este obligat să achite factura pentru care a înaintat o plângere furnizorului până la soluționarea plângerii.

Proiectul de ordin poate fi consultat AICI.

De ce se schimbă toate facturile de gaze

Modificarea a fost introdusă deoarece au existat discuții privind complexitatea facturilor, atât de energie cât și de gaze. În Parlament s-a cerut să se găsească un format care să poată fi înțeles ușor de ”un consumator mediu”. Ca urmare, de la 1 aprilie se va reveni practic la vechiul format al facturilor de curent - similar celui dinaintea liberalizării pieței. Urmează și cele de gaze naturale.

Trebuie precizat că aceasta este o modificare pur ”cosmetică”. Prețurile la gaze naturale și la energia electrică pentru clienții casnici vor rămâne aceleași, adică cele conform măsurilor de plafonare care se aplică până la la 1 ianuarie 2025. În cazul gazelor, prețul plafonat este de maximum 0,31 lei/kWh.

Sursa foto: wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri