24 Februarie 2023

USR propune o modificare la legea cardurilor de energie: facturile să fie plătite direct de Guvern furnizorilor



Abia au devenit funcționale cardurile de energie, că se și propune modificarea legii. Inițiativa vine de la USR, care vorbește de cozi la poștă și copii xerox.

"Realitatea din ţară e diferită de cea din fotoliile de la Guvern. În ţară, oamenii stau la cozi şi li se cer copii după vrute şi nevrute pentru a obţine banii pe cardurile de energie. PSD şi PNL trebuie să renunţe la ambiţia de a nu accepta soluţiile altora şi să dea consemn în Parlament de adoptare a amendamentului USR, astfel încât MIPE să facă plata direct furnizorilor, iar oamenilor să le apară o reducere în factura următoare. Fără stat la cozi, fără pus pe drumuri, fără copie la xerox", afirmă deputatul USR Radu Miruţă.

USR a propus o modificare legislativă care, spune partidul, ar scuti 3,5 milioane de oameni de drumurile şi cozile la Poşta Română pentru cardurile de energie.

Amendamentul USR ar modifica ordonanţa 166/2022 astfel încât facturile la energie să fie compensate de guvern direct în contul furnizorilor, fără plata intermediară prin intermediul Poştei Române. El a fost deja votat în Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor a Camerei Deputaţilor.

Cum plătești în acest moment cu cardul de energie

Plățile cu cardul de energie se pot face, în acest moment, în 3 moduri:

  • Direct la poștaș - în acest scop, poștașii vor fi dotați cu dispozitive pentru scanarea facturilor;
  • La orice oficiu poștal din mediul urban sau la oficiul poștal în raza căruia își are domiciliul beneficiarul, în mediul rural;
  • Online, prin intermediul aplicației informatice lansate de Poșta Română, care poate fi accesată la adresa https://www.posta-romana.ro/sprijin-pentru-romania.html.
  • Cu cardurile de energie nu se pot plăti doar facturi, ci și materiale folosite pentru încălzire, cum ar fi lemnele de foc. Acestea vor fi decontate în baza unor documente justificative - factură și documente de plată. pot fi plătite mai multe facturi, până la atingerea limitei de 1.400 de lei. Pe card se specifică faptul că există o limită de 8 mandate poștale/loc consum – deci, practic, cel mult 8 facturi pe an.

    Cum plătești online facturi cu cardul de energie

    Facturile emise de furnizorii de gaze sau energie nu se pot plăti cu cardul de energie în aplicațiile web ale furnizorilor sau în cele de online banking, ci doar în aplicația Poștei Române.

    Potrivit ministrului Marcel Boloș, ”practic, beneficiarii vor putea accesa aplicația informatică prin introducerea seriei cardului de energie. Apoi, cele 3 documente necesare pentru plăți și pentru decontare: carte de identitate, cardul de energie și factura justificativă la furnizor – se vor trimite în aplicația informatică împreună cu adresa de mail a beneficiarului. Va primi un mesaj automat că documentele au fost recepționare. Apoi va avea loc procesul de verificare, în termen de maxim 5 zile. Dacă operațiunea e aprobată și documentele sunt în regulă se va primi, tot prin mail, dovada serviciilor de mandat poștal.”

    Practic, se introduce în aplicația online destinatarul plății (furnizor sau asociație de proprietari, în cazul facturilor de încălzire), codul de pe card (cel scris sub codul de bare din dreptunghiul alb) și CNP-ul beneficiarului.

    Și asociațiile de proprietari sau locatari pot folosi această aplicație a Poștei Române pentru plata cu cardul de energie. Dar, în loc de CNP, asociațiile proprietari trebuie să introducă codul de identificare fiscală (CIF).

    De aceea este important să aveți scanate cartea de identitate, cardul de energie și facturile pe care vreți să le plătiți cu cardul de energie. De asemenea, dacă primiți factură electronică, puteți folosi fișierul PDF. În plus, aveți nevoie de o adresă de mail pentru a vă face cont în aplicația Poștei Române de plată a facturilor.



    Citeste si