Suntem îngrijoraţi în acest moment din cauza exploziei de la barajul de pe Nipru, care a generat un volum de apă care a măturat în cale deşeuri şi uleiuri, ce ar putea ajunge în Marea Neagră, dar în acest moment nu avem niciun semnal de alertă privind un pericol de poluare masivă, a declarat, miercuri, după audierile din Parlament pentru funcţia de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, conform Agerpres.

"Fără îndoială că se verifică parametrii de poluare şi din Marea Neagră, şi din Dunăre. Sunt instituţii diferite care se ocupă de evaluarea acestor parametri. În legătură cu Marea Neagră, în general pentru zonele de îmbăiere, acolo atribuţia este la Direcţiile de Sănătate Publice să facă aceste evaluări. Însă, este foarte adevărat că suntem îngrijoraţi în acest moment din cauza războiului din Ucraina, din cauza exploziei de la barajul de pe Nipru, care a generat un volum de apă care, bineînţeles, că a măturat în calea ei şi deşeuri, şi uleiuri, care la un moment dat există posibilitatea să ajungă în Marea Neagră. Dar, în acest moment nu avem niciun semnal de alertă care să spună că populaţia sau Marea Neagră sunt într-un pericol de poluare masivă din cauza acestor evenimente", a spus Fechet.

Pe de altă parte, întrebat care este situaţia actuală în ceea ce priveşte managementul populaţiei de urs brun, ministrul propus al Mediului a menţionat că un studiu de specialitate urmează să fie recepţionat de minister, iar Ordinul legat de gestionarea acestei categorii de mamifere "este foarte aproape de a fi finalizat".

"(....) şi în judeţul Bacău, de unde provin eu, întâlnim mai nou urşi, nu doar la Slănic Moldova, acolo unde îi întâlneam şi acum 30 de ani. Ultima oară a apărut un urs în comuna Sascut, care n-are nicio legătură cu pădurea, măcar. Există un studiu care urmează a fi recepţionat foarte curând de către Ministerul Mediului, pentru că ori de câte ori discutăm despre managementul carnivorelor mari, dacă discutăm despre cote de prevenţie, despre cote de intervenţie, trebuie să discutăm cu documente în spate. Trebuie să discutăm cu o activitate de cercetare foarte laborioasă. Ordinul legat de gestionarea urşilor este foarte aproape de a fi finalizat. Procedurile în care ne aflăm acum sunt legate de recepţionarea studiului despre care vorbeam mai devreme. Studiul respectiv se referă la efectivele optime din această specie şi în măsura în care studiul va fi recepţionat, în măsura în care va fi în conformitate cu specificaţiile documentaţiei de atribuire şi caietului de sarcini, ministerul este pregătit să gestioneze această situaţie", a explicat demnitarul.

Întrebat când vor fi interzise în România centralele de apartament, oficialul a subliniat că nu vrea să avanseze un termen, pentru că va trebui să facă o analiză foarte serioasă.

"Există, astăzi, municipalităţi care deja interzic instalarea de centrale proprii în apartamente. Fără îndoială că centralele termice din blocurile de locuinţe poluează local, că aceste centrale termice, în lipsa unui sistem de evacuare până la acoperişul blocului, nu fac altceva decât să bage noxe în casa vecinilor, în apartamentul vecinilor, care ar putea să ţină geamul deschis sau nu. Fără îndoială că sistemele de încălzire centralizate, care de obicei sunt amplasate la periferia oraşului sau chiar în afara acestuia, generează mai puţină poluare în oraş decât centralele individuale de apartament. Încă nu am luat o decizie privind termenul la care aceste centrale vor dispărea, însă pe termen lung eu sunt convins că în România şi în marile aglomerări urbane vom avea din ce în ce mai puţine astfel de centrale. Nu vreau să dau acum un termen, pentru că va trebui să fac o analiză foarte serioasă în legătură cu acest subiect, dar vă promit că, în foarte scurt timp, vom prezenta opinia mea şi a ministerului până la urmă şi despre centralele de apartament", a afirmat Fechet.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri