Grupul suedez IKEA, cel mai mare retailer de mobilier din lume, îşi menţine planurile de a reduce preţurile, în pofida faptului că atacurile asupra rutelor maritime din Marea Roşie au majorat costurile, a declarat luni Jesper Brodin, director general la Ingka Group, entitatea care deţine 90% din magazinele de mobilă IKEA din întreaga lume.

"Angajamentul nostru este să ne asigurăm că dăm prioritate investiţiilor în preţuri mai mici pentru clienţii noştri", a declarat Jesper Brodin, în avanpremiera Forumului de la Davos.

Ingka Group a investit peste un miliard de euro în reducerea preţurilor pe toate pieţele sale, începând din luna septembrie a anului trecut, şi intenţionează să continue să scadă preţurile şi în 2024.

Atacurile lansate de rebelii Houthi din Yemen, care pretind că acţionează în solidaritate cu poporul palestinian, au perturbat comerţul internaţional şi au determinat marile companii de transport maritim să îşi redirecţioneze navele pe o rută mai lungă şi mai scumpă, care presupune ocolirea Capului Bunei Speranţe.

Costurile mai mari cu transportul au dat naştere la îngrijorări referitoare la noi presiuni inflaţioniste tocmai când consumatorii au primit o veste bună de pe urma încetinirii ritmului de creştere a preţurilor

Brodin a recunoscut că prin reducerea preţurilor la produsele sale, profitul Ingka Group ar putea să aibă de suferit. "Acesta nu este un an în care noi să maximizăm profiturile. Acesta este un an în care să încercăm să navigăm cu un profit mai mic, dar în care să ne asigurăm că îi susţinem pe oameni", a subliniat Jesper Brodin. Acesta a mai spus că IKEA intenţionează să îşi extindă prezenţa în India şi China, adăugând că retailerul suedez a înregistrat o revenire pe piaţa chineză.

În România, în anul fiscal 2023 (1 septembrie 2022 - 31 august 2023), Ikea a înregistrat o creştere a vânzărilor de 14,1%, ajungând la o cifră de afaceri de peste 1,2 miliarde de lei şi la peste 22 de milioane de produse vândute în toate unităţile. Tot în anul fiscal 2023, 5 milioane de vizitatori au trecut pragul magazinelor, în timp ce website-ul Ikea a înregistrat 27 de milioane de vizite şi peste 381.000 de comenzi online.

O navă cargo americană, lotivă de o rachetă trasă de rebelii houthi în largul Yemenului

O navă cargo americană a fost lovită luni de o rachetă trasă de rebelii houthi în largul Yemenului, a doua zi după ce rebelii au lansat un atac asupra unui distrugător american în sudul Mării Roşii, relatează AFP.

"În jurul orei 16:00 (13:00 GMT), militanţii houthi susţinuţi de Iran au tras o rachetă balistică şi au lovit M/V Gibraltar Eagle, o navă cargo sub pavilionul Insulelor Marshall, aparţinând Statelor Unite", a anunţat Comandamentul militar american în Orientul Mijlociu (Centcom).

"Nava nu a raportat răniţi (în rândul membrilor echipajului) şi nici avarii semnificative, şi îşi continuă călătoria", a adăugat el.

Potrivit Agenţiei britanice de securitate maritimă (UKMTO), nava "a fost lovită de sus de o rachetă" la sud-est de oraşul yemenit Aden. Rebelii houthi, care controlează zone extinse din Yemen, şi-au intensificat atacurile în ultimele săptămâni împotriva navelor pe care le bănuiesc că ar avea legătură cu Israelul, perturbând traficul maritim în aceasta zonă esenţială pentru comerţul global.

Houthi afirmă că acţionează în sprijinul palestinienilor din Fâşia Gaza, unde Israelul şi gruparea islamistă Hamas se află în război din 7 octombrie. Potrivit companiei britanice de asigurări maritime Ambrey, nava lovită în largul Adenului se îndrepta spre Canalul Suez. Ea nu are legătură cu Israelul, a precizat Ambrey, estimând că nava a fost vizată "ca răspuns la atacurile militare americane împotriva poziţiilor houthi din Yemen".

Sursa foto: shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri