Energia riscă să devină mai scumpă nu atât din cauza vremii reci, cât a rebelilor houthi care acționează în Marea Roșie. Explicăm în continuare de ce.

Cotațiile futures ale gazelor naturale și petrolului au crescut, scrie Bloomberg, după ce piețele europene au reacționat la atacurile rebelilor houthi în Marea Roșie. Piețele de pe continentul nostru sunt cunoscute pentru tendința de a reacționa la cel mai mic semnal (chiar și la comunicate de presă ale Gazprom), dar în acest gaz amenințarea pare a fi reală.

Cum îi afectează pe români atacurile din Marea Roșie

Mai precis, atacurile acestor rebeli asupra cargourilor ce tranzitează Marea Roșie au făcut nesigure transporturile navale prin canalul Suez. Ca urmare, navele ce aduc gaz natural lichefiat (LNG) sau țiței sunt nevoite să ocolească Africa, în loc să folosească cea mai scurtă rută, ceea ce duce la creșterea semnificativă a costurilor logistice, dar poate avea drept consecință și probleme de aprovizionare, mai ales în sezonul rece, când consumul de combustibili fosili atinge nivelul maxim.

Între 7 și 10% din transporturile de petrol și 8% din cele de LNG tranzitau Marea Roșie înaintea acestei crize. De asemenea, va crește implicit și cererea de combustibil pentru nave, iar un impact substanțial va fi asupra combustibilului de aviație - o treime din comerțul global cu acest produs este prin Marea Roșie, deci și biletele de avion s-ar putea scumpi.

Țara noastră nu depinde direct de țițeiul importat prin Suez, dar un avans global al prețului petrolului și gazelor se va vedea și în economia noastră. Teoretic, gaze naturale avem suficiente în depozite, dar practic, România importă zilele acestea gaze. Iar prețurile depind în acest caz de cele de pe piețele europene, chiar dacă noi nu primim LNG pe cale maritimă.

La nivel mai general, atacurile rebelilor din Yemen pot duce la scumpirea tuturor produselor care vin din China în Europa, acestea tranzitând în mod normal Canalul Suez.

Cine sunt rebelii houthi

Rebelii houthi din Yemen, susținuți de Iran și aliați practic cu Hamas, sunt o miliție șiită ce nu numără mai mult de 200.000 de oameni, majoritatea recrutați din tribul houthi. Mișcarea a fost lansată acum mai bine de trei decenii, ca o formă de protest politic și religios împotriva regimului pro-saudit și pro-american. Odată cu declanșarea războiului civil în Yemen s-au transformat într-o facțiune armată puternică, care a ajuns să controleze cam o treime din această țară, inclusiv capitala.

Houthi au declanșat în ultima perioadă o serie de atacuri în replică la războiul dus de Israel împotriva teroriștilor din Fâşia Gaza. Rebelii au lansat drone şi rachete spre nave comerciale care treceau prin Marea Roşie, fie pentru a le împiedica să se îndrepte spre Israel, fie pentru că aparțineau unor companii care au relații comerciale cu Israelul.

Poziția rebelilor (în spatele căreia se află Teheranul) este fermă: orice navă care poate avea legătură cu Israelul este o țintă legitimă. Ca urmare, Statele Unite au format o coaliție anti-houthi, la care și-au anunțat momentan participarea Franţa, Marea Britanie, Bahrain, Canada, Italia, Norvegia, Spania, Ţările de Jos şi Seychelles.

Sursa foto: akramalrasny / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri