Mai mult de jumătate dintre bucureşteni sunt nemulţumiţi de starea mediului din zona în care locuiesc, în timp ce 35% sunt indiferenţi şi doar restul de 11% se declară mulţumiţi, arată rezultatele unui sondaj, derulat de Fundaţia Comunitară Bucureşti, relatează Agerpres.

Conform cercetării, doar 23% dintre respondenţi au spus că vor să se implice în soluţionarea problemelor de mediu pe care le identifică. La nivel sectorial, peste trei sferturi (77% dintre cei chestionaţi s-au declarat nemulţumiţi de calitatea aerului, 70% de managementul deşeurilor, 62% de problemele legate de spaţiile verzi, 52% de efectele schimbărilor climatice, iar 50% de mobilitatea urbană.

Când vine vorba despre principala problemă, calitatea aerului, cei mai mulţi respondenţi se plâng de traficul intens (82%), de poluare (81%) şi de traficul generat de camioane şi tiruri (39%).

În ceea ce priveşte managementul deşeurilor, lipsa educaţiei legate de reciclare (73%), colectarea defectuoasă a deşeurilor (68%), lipsa colectării selective (64%) şi consumul iresponsabil (52%), cum ar fi cel care generează ambalaje în exces sau deţinerea mai multor maşini per familie sunt problemele care îi nemulţumesc cel mai mult pe cetăţeni.

De asemenea, problema spaţiilor verzi din jurul locuinţei lor este una importantă pentru bucureştenii intervievaţi. Astfel, 74% dintre ei se declară nemulţumiţi de lipsa educaţiei legate de protejarea spaţiilor verzi, 59% de lipsa acestora în zona în care locuiesc şi 55% de spaţiile verzi neamenajate sau distruse. La acestea se adaugă construcţiile care iau din spaţiul verde (54%), toaletările excesive (45%) şi tăierile de copaci (43%), dar şi spaţiile verzi închise sau fără acces public (35%).

Potrivit sondajului, lipsa de soluţii pentru protejarea oraşelor de efectele schimbărilor climatice este invocată de către 64% dintre respondenţi, lipsa de iniţiative pentru reducerea consumului de resurse naturale şi diminuarea impactului oraşului asupra mediului (62,7%) sau lipsa de sprijin pentru comunităţile defavorizate afectate de schimbările climatice (46,6%).

În plus, 69% din totalul celor intervievaţi au menţionat lipsa pistelor, iar 68% au amintit de insuficienţa parcărilor pentru biciclete, precum lipsa educaţiei pentru utilizarea transportului alternativ în locul maşinii personale (66,8%) şi transportul public insuficient (38,9%).

"Pe lângă acestea, bucureştenii chestionaţi au menţionat şi alte probleme, cum ar fi lipsa centrelor comunitare de petrecere a timpului liber, a locurilor de joacă sau a alternativelor de practicare a unui sport, la fel ca lipsa accesului la terenurile de sport, lipsa băilor publice, a cişmelelor şi a altor locuri publice de hidratare, lipsa vegetaţiei în afara spaţiilor verzi şi a grădinilor de legume comunitare", se arată în sondajul citat.

În ciuda faptului că toţi respondenţii din micro-comunităţile bucureştene observă problemele de mediu din zona în care locuiesc, aproape 77% spun că nu sunt dispuşi să se implice în rezolvarea lor. Restul de 23% care vor să se implice consideră că ar putea contribui prin activităţi precum lansarea de petiţii, plantare de copaci, reciclare, folosirea transportului public, construirea de piste şi/sau parcări de biciclete, întreţinerea curţilor din jurul blocului, colaborare cu comunitatea din bloc pentru a contacta asociaţii specifice, reciclare individuală şi comunicare în reţeaua de prieteni şi rude despre importanţa reciclatului, participare la întâlniri comunitare unde se dezbat probleme de mediu şi chiar implicare în organizare de evenimente.

În contextul rezultatelor centralizate ale sondajului de specialitate, Fundaţia Comunitară Bucureşti, prin intermediul Platformei de mediu pentru Bucureşti şi cu sprijinul ING Bank România, anunţă lansarea unui apel către locuitorii din 42 de micro-comunităţi bucureştene bine delimitate să se implice şi să-şi transforme nemulţumirile în proiecte implementabile pe care să le înscrie în programul "În Zona Ta". Prin acest program iniţiat pentru ING Bank România, Platforma de mediu pentru Bucureşti investeşte 750.000 de euro în proiecte civice de mediu în următorii doi ani, atât sub formă de granturi, cât şi prin iniţiative care să susţină implementarea lor, cum ar fi incubator de proiecte, mentorat şi acces la specialişti.

"Bucureştenii din zonele vizate de program pot înscrie ideile de proiecte până pe 31 martie, beneficiind de un fond de granturi în valoare totală de 520.000 de euro, în următorii doi ani pentru rezolvarea lor, la care se adaugă mentorat şi sprijin din partea unor specialişti dedicaţi, având capacitatea de a susţine implementarea lor. Proiectele pot fi depuse de organizaţii non-guvernamentale, neafiliate politic, grupuri de iniţiativă, formate din cel puţin trei persoane care îşi asumă împreună planificarea şi implementarea unui proiect, sau instituţii de învăţământ de stat care vor desfăşura activităţile propuse într-una dintre zonele selectate. Aceştia pot înscrie proiectele până pe 31 martie, completând formularul disponibil pe site-ul Platformei de mediu pentru Bucureşti. După perioada anunţării ideilor selectate (1-10 aprilie), Platforma de mediu organizează un incubator de proiecte (15 aprilie-31 mai), urmând ca selecţia proiectelor finale să aibă loc între 1 şi 10 iunie. Implementarea se va realiza în perioada iunie 2024 - martie 2025", au transmis iniţiatorii proiectului.

Sondajul a fost realizat la iniţiativa Fundaţiei Comunitare Bucureşti de către CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, în perioada decembrie 2023 - februarie 2024, ca parte a programului "În Zona Ta". Datele au fost colectate din rândul a 731 de respondenţi din 42 de micro-comunităţi din Bucureşti, în discuţii faţă în faţă, cu sprijinul operatorilor CeRe, sau individual online.

Fundaţia Comunitară Bucureşti a finanţat, în 12 ani de existenţă, peste 800 de proiecte şi burse din Bucureşti şi Ilfov, cu suma de 4,7 milioane de euro. Organizaţia este parte dintr-o mişcare naţională, alături de alte 17 fundaţii comunitare din ţară.

Platforma de mediu pentru Bucureşti, iniţiată de Fundaţia Comunitară Bucureşti împreună cu ING Bank România, urmăreşte dezvoltarea participativă a unei viziuni de mediu pentru Bucureşti şi Ilfov. Programul a pus la dispoziţie un buget în valoare de 3,6 milioane de lei în cadrul a cinci runde de finanţare şi a susţinut deja implementarea a 13 proiecte de mediu din Bucureşti şi Ilfov.

Sursa foto: Facebook/Octavian Berceanu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri