Guvernul a modificat, prin ordonanţă de urgenţă, cadrul normativ în vigoare referitor la restituirea imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist, relatează Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Executivului, a fost aprobat proiectul de OUG pentru modificarea şi completarea Legii nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România.

"Ordonanţa de urgenţă amendează cadrul normativ în vigoare referitor la restituirea imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în Romania. Mai exact, clarifică şi detaliază modalitatea şi procedura de soluţionare a cererilor pentru acordarea de măsuri compensatorii prin puncte la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor pentru cazurile la care, prin hotărâri judecătoreşti irevocabile/definitive, instanţele de judecată s-au pronunţat asupra existenţei şi întinderii dreptului, precum şi asupra calităţii de persoană îndreptăţită şi la care nu s-au formulat cereri în baza Legii nr. 10/2001", se arată în comunicat.

De asemenea, se clarifică calea de atac împotriva deciziilor emise în soluţionarea acestor categorii de cereri.

"Actul normativ ţine cont de recomandările formulate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului cu privire la această problematică, iar urgenţa adoptării este conferită de faptul că următoarea examinare a modului în care România pune în executare hotărârile CEDO va avea loc în cadrul reuniunii Comitetului Miniştrilor în iunie 2024", se explică în comunicat.

Statul a pierdut foarte mulți bani întârziind retrocedările

Statul Român a pierdut foarte mulți bani stând blocat mai bine de trei decenii în procese de retrocedare a proprietăților confiscate în era comunistă și riscă să piardă și mai mulți bani, a explicat, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru wall-street.ro, avocatul Mădălina Berechet, partener în cadrul casei de avocatură „Berechet Rusu Hiriț”.

Mădălina Berechet a precizat că aceste cheltuielile mari ale statului nu sunt numai din cauza proceselor, ci sunt cauzate de întregul aparat funcționăresc ce a fost creat pe parcursul a 32 de ani în care legile de restituire a proprietăților imobile preluate abuziv de regimul comunist au fost puse în aplicare.

Potrivit ei aceste cheltuieli au fost făcute inclusiv cu înființarea unor instituții care să se ocupe de finalizarea procesului de retrocedare. Ea a cerut situația cheltuielilor pentru anii 2013 – 2020 și concluziile acestei situații au fost că:

- intrarea în vigoare a Legii nr. 165/2013 (legea privind finalizarea procesului de restituire a proprietăților preluate abuziv) a provocat cheltuieli de 1.229.455.000 lei pentru un proces de restituire a proprietăților care în anul 2020 era departe de a fi încheiat;

- din aceste cheltuieli ale Statului român – 1.092.706.000 lei sunt trecute la capitolul „alte cheltuieli", fără nicio altă explicație suplimentară. Suma reprezintă 88,87% din cheltuielile efectuate în cei 7 ani de punere în aplicare a Legii nr. 165/2013."

Mădălina Berechet spune că, pentru ca procesul de retrocedare să se finalize cât mai rapid, este nevoie ca autoritățile europene să notifice statul român că urmează să declanșeze procedura de infringement a Convenției Europene a Drepturilor Omului.

„Deocamdată ne aflăm într-o procedură de supraveghere. În 2010 s-a dat o hotărâre pilot împotriva României care obligă statul român să încheie cât mai repede acest proces."

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri