10 secrete ale liderilor de succes

Eleanor Roosevelt spune ca “un lider bun inspira oamenilor incredere in el, un lider excelent inspira oamenii pentru a avea incredere in ei insisi”. A deveni insa un lider excelent nu este un lucru usor. A conduce oamenii in perioadele bune si rele de la inceputul unui business poate fi una dintre cele mai mari provocari pe care un start-up il poate avea.

Leadership-ul este una dintre zonele pe care multi antreprenori tind sa le dea la o parte, conform trainerului John C. Maxwell, citat de Entrepreneur.com.

“Muncesti mult pentru a-ti dezvolta produsul sau serviciul. Te lupti sa rezolvi problemele financiare. Te implici in marketing pentru a promova business-ul. Dar nu te concentrezi prea mult timp la cum sa iti conduci oamenii si la gasirea celor mai buni”, considera Maxwell.

Totusi, pentru a conduce oamenii in directia dorita poate fi un lucru simplu si oricine cu suficienta determinare isi poate dezvolta aceste capacitati. Iata o lista de zece ponturi, extrase de la lideri de succes.

1. Strange o echipa dedicata.

Echipa ta trebuie sa fie atat trup dar mai ales suflet alaturi de business si de tine. Antreprenorii de succes nu se descurca doar in vanzari ci si stiu cum sa angajeze oameni eficienti, spune trainerul in leadershio Harvey Mackay. “O idee colosala de business nu este suficienta. Trebuie sa fii capabil sa identifici, sa atragi si sa retii talente care se pot dovedi cruciali in dezvoltarea start-up-ului”, spune el.

Atunci cand cauti oameni, uite-te la persoane care isi aliniaza valorile si scopurile cu ale misiunii companiei.

2. Comunica foarte mult

Acest punct este foarte important. Chiar si cu un staff de doar 5-10 oameni, poate fi dificil sa stii ce se intampla cu fiecare in parte. Specialistii in HR subliniaza ca este important ca daca nu poti sa vorbesti cu ei fizic, cel putin sa trimiti mail-uri cu vesti bune, cu intrebari nu neaparat legate de munca.

3. Nu considera ca angajatii se molipsesc de la tine

Atunci cand conduci un business mic, poti considera ca echipa ta intelege scopurile tale si misiunea – si s-ar putea sa fie adevarat. Insa, tuturor trebuie sa li se aminteasca din cand in cand in ce directii vrea compania sa mearga. Angajatii ar putea intreba “si eu cu ce ma aleg din asta?” si tu, ca lider, trebuie sa stii sa le inspiri viziunea, strategia. Multi manageri considera ca energia proprie este molipsitoare, dar acest lucru deseori nu este suficient.

4. Fii autentic

Liderii buni inspira organizatiei personalitatea si credintele proprii. Daca esti tu insuti si nu incerci sa imiti pe altcineva, daca esti inconjurat de oameni capabili care au valori similare, business-ul are sanse mari de reusita. Daca esti autentic, vei atrage oamenii buni si potriviti in companie.

5. Cunoaste-ti obstacolele

Majoritatea antreprenorilor sunt optimisti si siguri ca merg pe drumul cel bun. Cu toate acestea, un lider care nu-si cunoaste obstacolele si slabiciunile, este un lider slab. Trebuie sa fii tot timpul constient de piata si de concurenta.

6. Consutruieste echipe unite

Prea multe echipe noi merg pe un drum-business fara sa stie unde sunt cu exactitate, ce fac si cine/ce ii va ghida. A le da acestora un scop precis nu este suficient pentru ca echipa sa reuseasca.

Este important sa creezi seturi de intelegeri punctuale din care sa reiasa clar ce puncte trebuie sa atinga echipa pe parcursul proiectului, de ce este important acesta si cum vor con-lucra. Este foarte important sa fii deschis si sa primesti feedback-ul membrilor echipei de proiect.

7. Crede in oamenii tai

Liderii in antreprenoriat trebuie sa ii ajute pe agajati sa isi dezvolte increderea, in special in perioadele dificile. Asa cum a spus Napoleon Bonaparte, “liderii sunt furnizori de speranta” (Un chef est un marchand d'espérance – citat original). Increderea poate fi inspirata in primul rand prin a arata angajatilor ca tu insuti/insati ai incredere in ei. Daca le arati ca sunt de nota 10, ei se vor comporta ca atare.

8. Ofera credit

Vanzatorii buni stiu cat de important este sa le spui pe nume interlocutorilor. Dar unii antreprenori nu iau in seama acest lucru si neglijeaza rostirea numelor angajatilor, neapropiindu-se atat de mult precum ar putea de ei. Multi dintre ei sunt prea indragostiti de propriile idei si persoane si uita sa crediteze si pe altii pentru reusite. “Un jucator defensiv trebuie sa laude tot timpul pe atacanti”.

9. Tine-ti echipa “in priza”

Liderii excelenti ofera provocari echipelor si ii incita sa munceasca, spune expertul in leadership Stephen Covey.

El a oferit un exemplu al unei pizzerii mici intr-un orasel de mici dimensiuni care insa batea un lant mare de fast-food-uri. Diferenta majora dintre pizzerie si lantul de fast-food-uri era liderul, spune Covey.

In fiecare saptamana, antreprenorul aduna toti angajatii si ii intreba, extrem de energizant “Ce putem face saptamana aceasta si nu am mai facut niciodata?”. Angajatii, in majoritatea adolescenti, iubeau provocarile. Incepeau sa trimita mesaje cunostintelor si sa le spuna ca au o noua pizza. Au scos pe strada POS-ul astfel incat oamenii sa poata cumpara pizza de pe strada sau au incarcat un camion cu pizza pentru a le vinde in timpul meciurilor dintre licee. Banii curgeau si asta datorita faptului ca liderul stia sa ofere provocari echipei si sa-si tina angajatii “in priza”.

10. Fii calm

Un antreprenor trebuie sa stie sa isi tina cumpatul, chiar si in momente de criza si in situatii dificile. Acest lucru este foarte important mai ales in aceasta perioada, in care stirile nu sunt tocmai imbucuratoare. Daca liderul incepe sa dea semne de neliniste, acestea se vor transmite rapid si in randul angajatilor.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Start Up »Setari Cookie-uri