Mediul de business trebuie sa isi castige rolul de locomotiva a societatii romanesti, pentru ca oamenii de afaceri pot fi cei care trag in sus societatea deja viciata de "prea multe manele si prea mult politic", a spus avocatul Catalin Dima, la emisiunea Start-Up Wall-Street.
"Societatea este trasa inainte de oamenii care isi asuma riscul si au curajul sa lanseze afaceri, de oameni care le conduc, de oameni cu responsabilitatea deciziilor, iar acest lucru trebuie recunoscut. Daca ne uitam in jurul nostru, vedem prea multe manele, prea mult politic, care nu sunt esentiale. Mediul de business trebuie si poate sa obtina o alta recunoastere in societate si sa ajute mai mult economia sa avanseze", a spus Dima, la emisiunea Start-Up Wall-Street difuzata in direct la Radio Lynx si pe wall-street.ro, miercuri, de la 12 la 13.

Urmareste mai jos emisiunea Start-Up Wall-Street - versiunea integrala




Catalin Dima este un fost manager la Romtelecom care in urma cu un an a fondat casa de avocatura Dima & Asociatii. De asemenea, Dima este si unul dintre membrii Romanian Business Leaders Summit (RBLS), o fundatie care isi propune sa schimbe in bine lucrurile in mediul de afaceri romanesc. (Citeste si Cele 10 flipchart-uri care pot salva Romania, un articol despre cel mai recent eveniment organizat de RBLS)

Obiectivul RBLS este de a strange la un loc oameni din business care isi doresc sa faca Romania o tara mai buna.

"Tine de fiecare dintre noi sa miscam macar putin lucrurile catre bine", a mentionat Catalin Dima.

El avertizeaza ca, potrivit unui sondaj al fundatiei RBLS, 86% dintre romani nu cred ca pot schimba ceva in Romania in urmatorii ani.

"Noi suntem dintre acei 14% care cred ca pot. Nu trebuie sa asteptam ceva de la stat sau de la un tatuc. Dorim sa ne asumam initiativa si sa facem actiuni concrete", a spus Dima, care anunta ca urmatorul summit al RBLS, din 2-3 februarie, va defini un numar de proiecte concrete care sa schimbe ceva in Romania.

"Am selectat o serie de teme care ar fi principalele preocupari ale oamenilor din business: educatia, guvernanta si statul modern, cultura antreprenoriala, strategia de tara si dezvoltarea capitalului autohton", a precizat fostul manager de la Romtelecom.

"Mediul de business trebuie sa isi castige recunoasterea rolului de locomotiva a societatii. Mediul de business este cel care creeaza valoare si locuri de munca, genereaza impozitele si taxele care se platesc catre stat", explica avocatul, care subliniaza astfel rolul primordial pe care trebuie sa il aiba mediul de afaceri intr-o societate normala.

Urmareste mai jos introducerea emisiunii Start-Up Wall-Street:





Potrivit unui sondaj comandat de RBLS, majoritatea romanilor cred ca tara lor este un loc in care nu poti face afaceri in mod cinstit si acesta este un aspect la care mediul de afaceri trebuie sa lucreze pentru a schimba situatia.

"Sunt mai multe explicatii pentru acest rezultat. Evident, una dintre ele este nivelul ridicat al coruptiei din societate, pe care il cunoastem si il vedem la tot pasul, dar nu cred ca e doar atat. Mai gasim si un fel de scuza pe care unii o ofera, in sensul ca ar face mai mult, dar nu pot din cauza mediului", a adaugat Dima.

In acelai timp, sunt si lucruri care tin de psihologia nationala. "Sa nu uitam ca suntem o tara in care ne preocupa foarte mult capra vecinului si mai ales in sensul sa moara, nu sa avem si noi doua capre sau mai multe".

Principii importante pentru un tanar antreprenor


Intrebat de catre un cititor Wall-Street.ro despre principiile dupa care trebuie sa se ghideze un tanar antreprenor, fostul manager de la Romtelecom a subliniat trei idei pe care le-a punctat si John Kotter in lucrarea "Matsushita Leadership", carte pe care Dima o recomanda oricarui om de afaceri.

O prima idee se refera la resursele pe care un antreprenor, de obicei, nu le are la inceput de drum, dar chiar si in lipsa acestora "poti de fapt sa faci multe pe termen lung". "Daca muncesti mult si ai destula incredere ca faci lucrurile potrivite, vei ajunge unde doresti".

Un al doilea principiu se refera la mentinerea gandirii pozitive in pofida greutatilor pe care le intalnesti si a vremurilor grele, cum este si perioada actuala de criza economica.

"Este bine sa le vezi cu o gandire pozitiva, mai ales oportunitati de a te dezvolta si de a deveni mai puternic si mai bun", spune Dima.

Un alt principiu este "sa nu dezarmezi cand ai esecuri, pentru ca intotdeauna pot sa renasti mai puternic". "Daca ai cazut de noua ori, trebuie sa te ridici de zece ori", enunta avocatul.

Diferenta dintre viata in corporatie si propria afacere

Intrebat despre diferentele intre munca in mediul corporatist si o afacere proprie, Catalin Dima recunoaste ca nu s-a lovit de mai putin stres ca proaspat antreprenor, dar in schimb are "un sentiment mult mai puternic de a face ceva cu impact".

Intr-un mediu corporatist nu poti sa faci acelasi nivel de impact, pentru ca depinzi de foarte multe interactiuni, de ierarhii, prin urmare libertatea de miscare e mai mica.

"In antreprenoriat ai mai multa libertate de miscare, dar in mod firesc aceasta vine odata cu responsabilitatea", spune antreprenorul.

Totusi, el sfatuieste persoanele care au o aversiune ridicata fata de stres sa faca in primul rand tot ce se poate pentru a-si depasi aceasta problema, pentru ca este foarte greu sa gasesti locuri in care sa lucrezi unde nu ai multa presiune si mult stres.

“Oamenii care au privilegiul acesta cred ca sunt o raritate, deci in mod evident aceasta problema trebuie depasita”, a conchis invitatul emisiunii Start-Up Wall-Street.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri