Cand te lansezi in antreprenoriat trebuie sa fii pregatit sa faci orice in cadrul firmei, spune Alice Botnarenco, proprietara Kapitolium Rent a Car si fondatoarea asociatiei Femei in Afaceri, si care considera ca sfaturile trebuie cautate mai ales in cadrul familiei.
Alice Botnarenco si-a inceput cariera in afaceri la 23 de ani, cand a pus bazele unui companii de inchiriat masini (rent-a-car) in Ploiesti. Aceasta a pornit la drum cu un capital initial de 10.000-15.000 euro cu care a achizitionat trei autoturisme, iar ideea i-a venit dupa ce nu a avut succes in a-si deschide o spalatorie auto.

„Cand am deschis firma am facut de toate – marketing, contabilitate sau resurse umane. Desi nu eram specialist in niciunul dintre aceste domenii, le-am invatat pe parcurs. Mai ma ajuta fratele meu, in cazul in care nu puteam sa ajung cu masina la un client. De-abia in 2007 am facut primele angajari”, a precizat Botnarenco, in cadrul emisiunii Start-Up Wall-Street, difuzata la Radio Lynx.

Aceasta a mentionat ca atunci cand a intrat in lumea afacerilor, in 2005, nu a avut ca tipar o femeie de succes, intrucat, in acea perioada, nu prea intalneai modele antreprenoriale.

In prezent, poti sa gasesti mai multe modele de succes printre femei. Exista programe dedicate antreprenoriatului, cursuri, seminarii, per total exista mai multe oportunitati. In cazul meu, tata mi-a fost un model, el lucrand pe bursa de valori”, a aratat fondatoarea asociatiei Femei in Afaceri.

De altfel, Alice Botnarenco a lucrat doi ani alaturi de tatal sau pe bursa de valori, de unde a castigat si primii bani pe care i-a folosit sa-si cumpere un Renault Megane pentru afacerea de rent-a-car. In prezent, Kapitolium Rent a Car a ajuns la o flota de 20 de automobile.

Botnarenco a afirmat ca a invatat din greseli si ca cel mai mult au ajutat-o sfaturile clientilor.

Clientii m-au invatat sa fiu corecta, organizata, prompta si disciplinata. Nu pot sa zic ca nu eram dinainte asa, dar dupa cuvintele clientilor am pus mai mult pret pe aceste calitati. Te simti foarte bine cand vine clientul si te felicita si iti zice cat de bine te descurci, dar iti pica si rau cand ti se spune ca ai intarziat sau ca masina nu era cum trebuie”, a declarat proprietara Kapitolium Rent a Car.

Alice Botnarenco spune ca cel mai greu moment in business-ul pe care il conduce a fost la finele anului 2008, cand a trebui sa reduca cheltuielile. Cu toate acestea, compania nu a concediat niciun angajat si a decis doar sa diminueze „putin” salariile.

Tocmai criza a determinat-o pe Botnarenco sa infiinteze in septembrie 2009 asociatia Femei in Afaceri. In doi ani si jumatate, organizatia a adunat in randurile sale peste 1.000 de femei de succes, unele antreprenor si altele angajate in companii.

Principalul eveniment al asociatiei este Meet the Woman, unde in fiecare luna o femeie de succes vorbeste despre cum poti sa ai reusite in afaceri. Pana acum, printre invitatele evenimentului s-au numarat Rucsandra Hurezeanu, Bibiana Stanciulov sau Anca Vintila.

Mai pregatim cateva evenimente pentru femeile antreprenor, cum ar fi Meet the Business, care o sa demareze pe 15 martie si vom merge <<acasa>> la femeile de succes. Totodata, ne propunem sa ajungem cu asociatia Femei in Afaceri in afara tarii, sa le cunoastem pe doamnele de succes de acolo”, a adaugat Botnarenco.

Legat de planurile de viitor, aceasta a precizat ca vrea sa dezvolte un business in domeniul alimentatiei publice. dupa o idee pe care a vazut-o in strainatate. Investitia este de 60.000 euro, iar in prezent ea se afla in discutii pentru locatie.

Alice Botnarenco le sfatuieste pe femeile din Romania sa-si gaseasca niste modele antreprenoriale in jurul lor si sa aiba curajul de a incepe o afacere.

Start-Up Wall-Street este un talk-show transmis in direct pe wall-street.ro care se adreseaza antreprenorilor si celor ce doresc sa inceapa un proiect pe cont propriu.

Un eveniment unic in online-ul romanesc, emisiunea iti ofera ocazia sa alegi doar povestile si sfaturile de care ai nevoie. Sa alegi ce se potriveste pentru businessul tau. Un eveniment esential pentru toti cei care aspira la antreprenoriat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri