Nu este un oras mare si nici total lipsit de probleme. Destul de amuzant, primaria locala are doua clipuri de prezentare –unul pozitiv si unul negativ, acesta din urma fiind folosit pentru a convinge Guvernul Braziliei sa ofere bani pentru dezvoltare. Este insa unul dintre orasele care atrage antreprenori din toata lumea si este perfect pozitionat pentru dezvoltare si relaxare.
Mare parte dintre antreprenorii romani iau in calcul atunci cand doresc sa isi extinda business-ul pe plan mondial ori Silicon Valley, SUA, ori Marea Britanie, datorita multitudinii de investitori din zona si a HUB-urilor antreprenoriale.

Orasul San Jos dos Campos este foarte putin cunoscut in Romania dar si in Europa de Est, per total. Gazduieste insa companii majore din Asia (Panasonic) sau Europa de Nord si de Vest (Ericsson), dar si din SUA. Are cateva mii de imigranti, majoritatea dintre ei antreprenori. In acest oras se construiesc atat masini cat si rachete, sateliti si avioane.

San Jose dos Campos este situat perfect – la distanta mica intre metropolele Rio de Janeiro si Sao Paulo, la o ora de mers pana la plaja si o ora pana in munti.

“Suntem un oras antreprenorial, avem patru incubatoare de business, doua parcuri tehnologice, un birou antreprenorial in cadrul primariei si multiple beneficii economice. Am primit si premii internationale in acest sens”, se mandreste, intr-o engleza cu puternic accent portughez, Eduardo Cury, primarul orasului, intr-un scurt interviu exclusiv pentru wall-street.ro. El este de altfel al optulea primar de profesie inginer din oras, lucru care il ajuta, spune el, “sa tina cu tehnologia”si sa incerce sa faca din orasul unul “tehnologizat”.

“Stiti, Brazilia a inceput tarziu migrarea populatiei din zonele rurale spre orase. Cu toate acestea, am apasat in ultimii ani foarte tare pe pedala de acceleratie astfel incat in prezent peste 90% din populatia Braziliei este una urbana. Deci, pentru noi, nu mai este o provocare zona rurala ci cum vom tehnologiza orasele, software-ul din spatele infrastructurii”, spune Eduardo Cury, spunand ca in oras locuiesc peste 12.000 de ingineri dintr-o populatie totala de 636.000 de oameni.

Primarul orasului brazilian spune ca toate primariile “lumii moderne” ar trebui sa ia in calcul, si asta cat mai rapid, tehnologizarea oraselor pe care le conduc. “Noi, de exemplu, in parteneriat cu Ericsson care are fabrica in regiune inca din 1955, am montat camere de supraveghere in tot orasul. Este un pas important. Am lucrat continuu si la infrastructura, retele”. Marea provocare o reprezinta usurarea interactiunii dintre cetateni si autoritati, pe toate caile posibile.

Per total, Brazilia are inca un nivel scazut de educatie, fiind un stat in plina dezvoltare dar inca cu destule carente.

Ministerul Comunicatiilor din Brazilia, despre educatie


In dreapta mea se aseaza, alaturi de alti oficiali din Brazilia, Paulo Bernardo, Ministrul Comunicatiilor al statului din America de Sud. Il invit sa spuna, pentru wall-street.ro, ce incearca sa faca ministerul pe care il conduce pentru sistemul educational din tara.

“Am discutat recent cu Ministrul Educatiei si acesta mi-a spus ca are un program pe termen scurt in urma caruia profesorii din tara vor primi tablete. I-am spus ca acest lucru nu este suficient, intrucat si elevii vor vrea acest lucru! Vom ajunge la o situatie interesanta – elevii vor incepe sa invete profesorii cum sa foloseasca tabletele. Trebuie sa fim deschisi la minte, in aceasta era tehnologica”, spune Bernardo.

O regiune mai putin favorizata este cea a Amazonului – 60% din teritoriul Braziliei este Amazonul, zona greu accesibila. “In acele regiuni ne trebuie tehnologie speciala, eventual sateliti”. 80.000 de scoli rurale vor fi conectate pana in 2015. Smartphone-uri si modem-uri wireless vor fi plasate in scoli, acestea urmand a fi digitalizate.

In Brazilia, spune Ministrul local al Comunicatiilor, toate scolile urbane sunt conectate la Internet, broadband si wireless.

8 universitati si 5 centre de cercetare


Orasul Sao Jose dos Campos se mandreste a fi unul dintre cele mai tehnologizate din tara dar si ca unul care detine printre cele mai bine puse la punct scoli si universitati. In oras sunt 8 universitati, 4 scoli tehnice si anual se inscriu 23.500 de studenti. Acestora se adauga 5 centre de cercetare.

“Consider ca pentru fiecare an in care nu ne incadram in rigorile de invatamant necesare, folosind tehnologia la maxim, pierdem o generatie de elevi/studenti si absolventi”, subliniaza Eduardo Cury.

Orasul are aeroport propriu
si este considerat ca fiind oras verde. “In Brazilia inca avem probleme cu reciclarea selectiva, insa in San Jose dos Campos e deja pus la punct acest sistem. Mai mult, 62% din oras este mediu protejat prin lege. Repet, la o ora distanta, avem doi munti impaduriti.

Pana in prezent, nicio companie din Europa de Est nu este prezenta in acest oras dar, spune primarul, este posibil sa fie mici antreprenori din regiune. “Vin oameni din intreaga lume in oras si noi suntem primitori. Majoritatea sunt antreprenori si primaria locala este deschisa dialogului, raspundem intrebarilor. Stiu ca sunt germani si francezi in oras, de exemplu”, mai spune Cury.

Poti afla mai multe despre oras pe Wikipedia dar si pe site-ul oficial al orasului.

Ai lua in considerare sa te muti/iti muti business-ul intr-un oras sud-american? De ce (nu)? wall-street.ro te incurajeaza sa iti spui parerea.

Retail jobs
Aboneaz─â-te pe

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din sec╚Ťiunea Start Up »Setari Cookie-uri F