Ii place sa controleze banii pe care ii investeste si se ghideaza dupa instinct. Camelia Sucu, una dintre cele mai cunoscute femei din mediul local de business, se autodefineste drept un “antreprenor instinctual”. Ea a vorbit despre investitiile pe care le pregateste in agricultura si planurile pentru Piata de Gros, in cadrul emisiunii Start-Up Wall-Street.
Medic de profesie, Camelia Sucu isi aminteste de primii pasi pe care i-a facut in antreprenoriat in anii ’90, definiti in primul rand de instinct.

“La vremea cand am intrat in zona de business nu stiam sa definesc antreprenorul si nici unde sa-l caut. Am fost aruncati intr-o competitie pentru care nu eram pregatiti. Antreprenoare am fost mai intai prin definitie. Faceam lucrurile absolut instinctual”.

Cunoscuta prin intermediul afacerii cu mobila de lux Class Living, Camelia Sucu a investit 5 mil. euro in proiectul Piata de Gros pe care il dezvolta din anul 2010. Dupa un rebranding (Piata de Gros se numeste acum Abundia) urmeaza investitii importante. Pietele din tari precum Spania si Polonia, pe care le-a vizitat in ultimii ani, vor constitui un exemplu pentru cum va arata Piata de Gros.

Situata in zona Berceni, Abundia are o suprafata de 12 hectare si 25.000 mp construiti si va atrage in acest an investitii de 1,5 mil. euro in modernizare si refacerea halei de refrigerare. Pentru urmatorii ani sunt planificate investitii suplimentare de aproximativ 5 mil. euro pentru construirea de noi hale.

“Cand am cumparat Piata de Gros stiam doar prin definitie ce inseamna. Ce am invatat este extraordinar de frumos, este insa si foarte greu. Sunt foarte multe informatii care nu ajung corect la producatori, acestia sunt dezamagiti ca trebuie sa plateasca atat de multe taxe”, explica Sucu.

Traseul nu a fost intotdeauna unul usor. Este nevoie de foarte multi bani pentru a investi in agricultura, iar bancile “nu mai au incredere in start-up-uri”. O situatie similara se intalnea si in anii ’93-’94, insa atunci antreprenorii aveau avantajul unui consum enorm, sustine Camelia Sucu.

Pentru a finanta o afacere in domeniul agriculturii un antreprenor poate recurge la fondurile europene, aceasta fiind si solutia pentru care a optat proprietara Pietei de Gros.

“Pentru cei care vor sa acceseze fonduri europene in agricultura am urmatoarele sfaturi: sa-si faca un proiect, sa isi gaseasca un consultant care sa stie exact ce se intampla, sa nu ia primul NU ca pe ultimul. Poate ca exista prea multa birocratie, insa spre norocul nostru oamenii sunt mult mai deschisi si mai rabdatori pentru a te informa in aceasta zona”, afirma Camelia Sucu.

Dezvoltarea unei afaceri trebuie gandita pe baza unui “parteneriat cu bancile si fondurile europene”, in timp ce “rezervele proprii sunt pentru un implus de moment”, crede Sucu, femeia de afaceri cu o avere estimata la 55 mil. euro.

Afla ce planuri are Camelia Sucu pentru ferma de vite din Bihor, cum arata strategia de dezvoltare pe zona agriculturii bio si care este rolul familiei intr-o afacere de acest calibru, urmarind emisiunea Start-Up Wall-Street.

Realizatorul si moderatorul emisiunii Start-Up Wall-Street este Claudiu Vrinceanu (vrinceanu.ro), redactor-sef wall-street.ro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri