“Antreprenoriatul inseamna ambitii personale”, o spuneTudor Cobalas, unul dintre putinii tineri antreprenori din Romania scoliti peste hotare, in prezent dezvoltator al mai multor aplicatii mobile care s-au bucurat de succes, in emisiunea Start-Up Wall-Street, realizata si moderata de Claudiu Vrinceanu (vrinceanu.ro).
In cadrul emisiunii Start-Up Wall-Street Tudor Cobalas a vorbit despre ce inseamna sa fii antreprenor in Romania si despre diferentele dintre scoala romaneasca si cea olandeza, dar mai ales despre potentialul online-ului.

“Antreprenoriatul este foarte mult corelat cu ambitiile personale si cu riscurile la care te expui. Este o diferenta intre antreprenoriat si cei care lucreaza cautand confortul si nu riscul sau un viitor nesigur. Pentru mine, ca antreprenor, cel mai mare risc a fost chiar deschiderea firmei. A fost un pas mare in care stiam ca exista un risc de esec, dar experienta pe care am capatat-o a fost o lectie foarte buna pentru dezvoltarea mea”, a declarat Tudor Cobalas.

Absolvent al Academiei de Studii Economice din Bucuresti, apoi masterand in Olanda la un colegiu specializat in antreprenoriat, Tudor Cobalas, unul dintre fondatorii XL Team, companie care dezvolta aplicatii mobile pentru companii si utilizatori obisnuiti, spune ca se simte norocos ca lucreaza in domeniul IT ca antreprenor, dupa o experienta care nu l-a atras foarte tare in cadrul unei companii multinationale.

“Imediat dupa terminarea facultatii din Bucuresti, am devenit intern in cadrul unei institutii financiare, dar nu m-a atras mediul de lucru corporatist. Am dorit mai mult de la mine. Stiam ca sunt facut pentru antreprenoriat. Am decis sa plec la studii in Olanda, unde m-am specializat. Acolo i-am cunoscut si pe asociatii mei din prezent alaturi de care am infiintat XL Team”, a continuat Cobalas.

Educatia in antreprenoriat este esentiala


Tanarul antreprenor roman apreciaza ca educatia in antreprenoriat este extrem de importanta.

“In Olanda, spre exemplu, autoritatile realizeaza faptul ca economia din regiune sta pe umerii antreprenorilor si a companiilor mici si medii si sprijina acest domeniu educational. In plus, istoria Olandei este iarasi un aspect important. Timp de 400 de ani, Olanda a fost unul din statele promotoare in comertul maritim, fiind sigura natiune cu care Imperiul Japonez avea contract comercial. In prezent, Olanda, un stat atat de mic, este a 15-a economie din lume, iar acest lucru spune multe”.

El sustine ca in Romania un antreprenor lucreaza la foc intens si nu are program de la 9 la 18, ci este unul flexibil.

“Poate fi o constrangere, in special fata de familie – ca un compromis, dar rezultatele care vin in timp sunt pe masura. In Romania este nevoie de o companie care sa rezolve problemele utilizatorilor”, a completat acesta.

In ceea ce priveste riscurile in business, lui Tudor Cobalas nu ii este teama sa recunoasca un aspect cu care un antreprenor intotdeauna se confrunta: teama de esec.

“Esecuri sunt la fiecare pas. Trebuie sa fii capabil sa inveti din ele si sa aplici invataturile.Esecuri mari nu am avut inca, dar in fiecare zi exista anumite probleme, mici esecuri, din care incercam sa invatam”.

XL Team a devenit cunoscuta in special dezvoltarii Gropometru, o aplicatie mobila care foloseste puterea telefonului (smartphone) pentru a inregistra gropile pe care nu apucam sa le evitam cand suntem la volan. Aplicatia este gratuita in App Store sau Google Play.

In momentul de fata compania lucreaza la imbunatatirea aplicatiei My Snooze, prin care hotelurile pot intra in posesia informatiilor despre viitorii turisti.

Conform datelor lui Cobalas, XL Team, companie care dezvolta aplicatii mobile, a raportat anul trecut venituri de 400.000 de euro si spera in acest an la depasirea pragului de 1 milion de euro.

Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Start Up »Setari Cookie-uri