Catalin Silviu Calin este un inventator atipic. El s-a coborat din sferele inalte ale cercetarii ca sa aplice pentru fonduri europene. Si nu pentru orice: impreuna cu alti doi inventatori romani, el a brevetat o turbina eoliana sferica. Mai exact, aceasta nu are trei pale care se invart in modul clasic al unui ventilator, ci sunt asemanatoare cu un ciuline care se rostogoleste pe camp, ca-n filme.

„Turbina va fi certificata in cateva saptamani si apoi va fi pusa si in vanzare“, povesteste Calin.

Instalatia in sine ajunge la 12 metri inaltime, iar diverse prototipuri ale sale au fost deja incercate in tunelul de vant, o prima astfel de turbina fiind instalata in apropiere de Medgidia.

Aici se afla, de altfel, si cartierul general al Digitech Electric, companie la care inventatorul este general manager. Digital Electric deruleaza deja un proiect pe fonduri europene, legat exact de centrala eoliana sferica. Acesta are o valoare de 5,4 milioane de lei, din care 2,6 milioane de lei provin din Fondul European de Dezvoltare Regionala, iar 540.000 de lei de la Guvern, prin Autoritatea Nationala pentru cercetare Stiintifica (ANCS).

Citeste articolul integral pe Adevarul.

Citeste si:
Nokian a inaugurat o noua fabrica. Va produce 4 MIL. anvelope anual
Nokian a inaugurat o noua...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Start Up »Citeste si
NEPI va construi proiecte rezidentiale in 5 orase din Romania