Doua start-up-uri regionale au fost votate de presa din regiune, inclusiv wall-street.ro dar si de un editor al TechCrunch in Europa Centrala si de Est ca avand potential ridicat. Este vorba de un antifurt de biciclete ce transmite date catre smartphone-uri dar si de o firma care produce mici gadget-uri care transmit informatii, in timp real, despre temperatura, umiditate si miscare.

ThiefScry este un gadget de 400 de grame care se monteaza pe roata din spate a bicicletei. Are o forma rotunda si sistemele electronice dinauntru sunt protejata de 2 cm de otel dur, fiind practic imposibil de scos de catre hoti, sustine Marko Zokovic, croatul cofondator al start-up-ului.

“Gadget-ul transmite informatii atat prin satelit cat si prin 3G catre o aplicatie instalata de utilizator. Mai mult, aceasta poate fi armata si la miscari ale bicicletei se porneste o alarma de 110 decibeli”, spune acesta. In restul timpului, bateria din interior nu este pornita, consumandu-se astfel foarte greu.

Gadget-ul ar urma sa fie pus pe piata cel mai probabil pana la finalul anului, in prezent fiind realizat doar un prototip – vezi foto. Pretul acestuia ar urma sa fie de 200$. “Anual, in Europa se fura milioane de biciclete si gadget-ul acesta il privesc ca o oportunitate de a fi linistit, de a nu te mai uita tot timpul peste umar, daca mai ai sau nu bicicleta acolo”, mai spune Zokovic. Site-ul proiectului este in constructie in prezent.

Vormlab – mici senzori

Compania poloneza Vormlab incearca sa iasa pe piata cu trei mici gadget-uri, in forma de guma de sters si de marime similara, care masoara in timp real temperatura, umiditatea sau miscarile.

Practic, oriunde ai plasa micul gadget – intr-o fabrica, in birou, langa o planta sau langa bebelusul care doarme, acesta masoara si transmite intr-o aplicatie de smartphone informatiile cerute.

Bateria tine un an si jumatate, dupa care gadget-ul de 11 euro poate fi schimbat. “Targetam atat persoanele fizice care vor sa afle diferite informatii din locuinta lor, direct pe mobil, dar si diferite industrii precum farmaceutica, laboratoare, IT, companie care au nevoie sa masoare temperatura si umiditatea”, spune Bartlomiej Zimny, cofondator al startup-ului din Cracovia.

Datele sunt transmise ori prin bluetooth, daca posesorul se afla in apropiere, sau prin modem. “Pastilele” se pot conecta la modem si transmite prin Internet informatii in timp real. “Vrei sa aflii daca bebelusul tau are un somn agitat sau daca ti-a intrat in hot in casa? E de ajuns sa pui o pastiluta ca aceasta in casa si poti fi alertat imediat!”, spune Zimny.

Produsul va fi pus la vanzare in saptamanile urmatoare, putand fi comandat pe plan global.

Aceste doua start-up-uri, prezentate in cadrul acceleratorului hub:raum in Cracovia, https://www.hubraum.com/locations/krakow au fost votate ca cele mai interesante de catre jurnalisti din regiune. Pe locul trei s-a situat Appscend, companie romaneasca premiata de altfel in cadrul acceleratorului de catre Deutsche Telekom. In cadrul hub:raum au fost prezentate zece startup-uri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri