Internet of Things va fi cel mai important moment de cotitura pentru antreprenorii la inceput de drum, astfel ca Internetul va juca un rol esential in anii care vor urma.

"Internet of Things va da nastere unor noi platforme, atat in zona de televiziune digitala, dar mai ales in realitatea augmentata pe segmentul de business", a declarat Andrei Marinescu (foto mai jos), cofondator si CTO in cadrul Appscend., la conferinta Inovatia in IT&C, organizata de catre Wall-Street.rom, in parteneriat cu Telekom Romania.

In opinia lui Andrei Marinecu, inovatii importante aparute in ultimii ani si care vor avea un impact puternic in urmatorii ani sunt cele legate de dispozitivele inteligente. "Au aparut ceasurile inteligente, care cred ca in 2-3 ani vor deveni foarte utile. Totodata, o oportunitate foarte mare va fi realitatea augmentata, despre care se vorbeste de circa 15 ani si care este un trend care va fi pe val in urmatorii ani".

In ciuda oportunitatilor pe care IoT il va oferi, problema resurselor umane va ramane foarte mare. "Este foarte dificil sa gasim oamenii potriviti, chiar daca despre Romania se spune ca este raiul specialistilor IT. Mie mi se pare greu sa gasesti oameni bine pregatiti si profesionisti cu care sa lucrezi. Este greu sa fii inconjurat de oameni care gandesc asa cum gandesti si tu si actioneaza dupa cum vrei tu. Este vorba despre o chimie", a mai punctat Andrei Marinescu.

Despre avantajele Internet of Things a vorbit si Silviu Serban (foto mai jos), dezvoltator de aplicatii in domeniul computer vision si securitate, care sugereaza ca viitorul va fi acela al unui sistem de securitate pe care si-l va dori toata lumea. "Noi ne-am dori sa ramanem pe domeniul nostru de interes. IoT-ul este viitorul, iar un sistem de securitate si-l va dori toata lumea", a precizat Silviu Serban, castigator al competitiei Intel RealSense App Challange.

5 MLD. de oameni conectati la 50 MLD. dispozitive pana in 2020

In cadrul evenimentului, fenomenele Internet of Things si Internet of Everything au fost cel mai dezbatute teme, cele doua urmand sa uneasca toate procesele, de la comunicarea masininilor (lucruri), datelor si proceselor cu oamenii. "Pana in 2020 se estimeaza circa 5 miliarde de oameni vor fi conectati si aproximativ 50 de miliarde de dispozitive vor fi interconectate. Totodata, pana in 2017, 90% din centrele de date vor trebui sa faca fata schimbarilor noului mod in care creeam informatie si pana in 2019 circa doua treimi din toti consumatorii vor investiga solutii de tipul Smart Home", a mai aratat Andrei Cepoi (foto mai jos), manager vanzari ITC in cadrul Telekom Romania.

In opinia sa, economia digitala este o lume plina de oportunitati. "Trebuie sa ajungem intr-o zona in care datele ajung sa produca ceva. Toate conceptele sunt necesare. Problema pe care o avem este sa gasim informatia de care avem nevoie intr-un timp foarte scurt. Lumea se va dezvolta inclusiv in zona de servicii pentru orase inteligente. "Vorbim despre iluminat inteligent, parcare inteligenta, siguranta si securitate, , dar si un management al traficului. (...) Am avut multe proiecte in dezvoltarea de iluminat public. Localitati mici si mijlocii in care ne-am ocupat de la implementarea LED-urilor si a senzorilor, pana la adauga servicii de supraveghere video", a punctat Cepoi.

Reprezentantul Telekom Romania a subliniat totodata ca viitorul in domeniul productiei va insemna orase inteligente, fabrici care nu mai activeaza in modul in care o faceau, care merg spre automatizare, spre analiza datelor, spre a gasi noi produse si servicii pe piata. Industry 4.0 si Internetul lucrurilor vor transforma fabricile actuale in fabrici inteligente.

Ce ai putea face azi cu 5.000 de euro in IT

La randul sau, Matei Pavel (foto), tanar antreprenor care a facut exit din agregatorul de oferte CautaReduceri.ro, sustine ca in momentul de fata daca ar trebui sa o ia de la zero cu business-ul si ar dispune de circa 5.000 de euro ar face in asa fel incat sa dezvolte un program Software-as-a-Service (SaaS).

"Cu 5.000 de euro as plati un programator care sa dezvolte un SaaS. As creea un serviciu cu plata recurenta, care sa rezolve, de exemplu, probleme oamenilor obisnuiti (B2C). Sa acceseze practic o nevoie", a spus Matei Pavel (foto mai jos) in cadrul conferintei Inovatia in IT&C, organizata de catre wall-street.ro in parteneriat cu Telekom Romania.

Matei Pavel a mai subliniat faptul ca pentru a inova in orice industrie, dar mai ales in IT ai nevoie de bani. "Daca obiectivul tau este sa inovezi mai bine te angajezi la o companie care face R&D. Oamenii, din pacate, nu prea mai au pasiune pentru jobul lor. Cand angajam programatori nu putem sa gasim exact ceea ce cautam, motiv pentru care trebuie sa facem anumite compromisuri. Este un chin sa ii motivezi", a mai punctat tanarul antreprenor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri