Magazin ambulant…astfel era considerat in perioada comunista Taner Chemal, unul dintre cei mai cunoscuti stomatologi din Romania, specializati in implantologie. A inceput propria afacere, clinica Implantodent, in 1999, din “pragmatism”, iar cel mai frica i-a fost de parinti. Tatal sau chiar l-a certat cand a plecat din sistemul de stat spunandu-i ca nu ii place munca.

Totul a inceput din pragmatism, cand era in facultate si si-a dat seama ca isi poate transforma pasiunea intr-o afacere profitabila.

"Iar profitul in medicina este firesc, este logic, lasand la o parte povestea frumoasa cu Hipocrate, deoarece iti permite sa evoluezi profesional, perfectionandu-te continuu, desavarsindu-te ca om si ca specialist. Fara profit nu poti avea acces la carti bune, la cursuri de calitate, la tehnologie de top. Ori fara acestea, diagnosticele ar putea fi gresite, iar tratamentele oferite ar ramane empirice...

Nu provine dintr-o familie cu experienta in domeniul medicinei...spune ca este fiul unor oameni simpli de etnie tatara, de la care a invatat sa fe cinstit si sa obtina ceea ce vrea prin munca. „Tatarii sunt oameni de stepa, caliti, rezistenti si foarte ambitiosi”, afirma fondatorul Implantodent.

Atractia pentru medicina a inceput din pasiunea pentru biologie mostenita de la unchii pe linie paterna, influentat de cativa prieteni dentisti care detin o clinica moderna in Istanbul.

Prima afacere, la 6-7 ani

„Am fost intotdeauna un antreprenor, castigandu-mi singur banii inca din copilarie. Sunt stranepot pe linie materna de negustori tatari; interbelic, strabunicul meu avea cei mai alesi pepeni pe care ii vindea en-gros in Constanta, in zona Hanului Balcani altor negustori greci si armeni. Era vestit pentru asta, dar mai ales pentru corectitudine: atunci nu existau contracte, ci strangeri barbatesti de mana.”

Prima afacere a inceput-o la 6-7 ani cand am vandut sticlele de ulei ale mamei pentru a-si cumpara celebrul joc cu jetoane "Dacii si Romanii".

„Munceam in toate vacantele dinainte de '89, in special la cules de fructe, pentru a castiga bani. Chiar daca, copil fiind, nu am simtit nici un fel de lipsuri materiale, parintii m-au invatat sa obtin ceea ce vreau prin munca. Si asta n-a fost rau… In vacante am facut multe meserii din care am invatat multe. Nu am uitat un lucru: fara ambitie si perseverenta nu poti reusi. Indiferent de meseria pe care o practici. Vorba tatalui meu: <<Indiferent de ceea ce faci, fa cu daruire, astfel incat rezultatul sa se apropie de unul perfect>>”, spune Taner Chemal.

Mai tarziu, ca elev, era considerat un fel de "magazin ambulant". „Firea rebela mi-a anulat statutul de pionier si mai tarziu, in liceu, pe cel de UTC-ist. Ca student, cumparam, vindeam, faceam profit din te miri ce. Am fost curier la hotel, sofer de taxi, ospatar si barman, ghid turistic, vanzator...”, isi aduce aminte stomatologul.

Dupa Revolutie a incercat mai multe afaceri, fie ca a fost vorba de Turcia, Ungaria sau Polonia.

„Marfa era plasata in consignatii, la scurt timp se vindea, primeai banii si reinvesteai. Mi-am deschis un bar, o terasa, un magazin. Uneori am castigat, alteori am pierdut. De cateva ori am pierdut chiar totul. Insa de fiecare data am luat-o optimist de la capat, considerand ca din fiecare asa zis esec am invatat cate ceva. Lucru foarte important, nu am neglijat niciodata scoala, continuand in paralel cu invatatul”.

A inceput cu import de aparate stomatologice

Dupa Revolutie, felul in care aratau policlinicile si cabinetele stomatologice l-au facut sa isi dea seama de o noua oportunitate de afaceri: importul de aparatura stomatologica.

„Cea existenta era veche si urata. Prin intermediul prietenilor dentisti din Turcia am ajuns la cel mai mare producator al lor. O afacere cu adevarat de succes! Multe din aparatele importate si instalate de noi inca functioneaza in cabinete. Erau unituri dentare robuste, simple si cu un design deosebit. Si foarte important, preturile erau accesibile dentistilor, fiind mult sub cele germane sau americane”, explica medicul Chemal.

In aceasta noua afacere il ajuta foarte mult si experienta. Avea spirit comercial, era student la stomatologie iar in timpul vacantelor lucra ca asistent in domeniu.

Lucrase ca voluntar prin spitale, facuse stagii in clinica unor prieteni din Istanbul, iar stagiatura o facuse intr-o policlinica stomatologica din Constanta, preluand urgentele si pacientii "sociali".

„Am invatat practic prin volumul mare de pacienti pe care il preluam zilnic, lucrand in medie 10-12 ore pe zi”.

Doctor in implantologie si masterat la UCLA

Taner Chemal a absolvit Facultatea de Stomatologie in 1997, iar in 2006 a obtinut un masterat in parodontologie la Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" din Iasi. De asemenea, in 2012 a terminat un masterat in implantologie absolvit la UCLA (Los Angeles, SUA). De anul acesta este doctor in stiinte medicale pe disciplina implantologie orala, la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti. De-a lungul anilor a mai urmat cursuri in orase europene precum Berna, Frankfurt sau Viena.

Citeste si:

    La inceput a investit cateva mii de euro, dar pana acum sumele alocate businessului au trecut de doua milioane de euro. Acum, Implantodent are doua clinici: una in Constanta si una in Bucuresti, pentru care lucreaza 41 de angajati, cu contract de munca sau PFA, iar pentru acest an, doctorul Taner Cheman estimeaza afaceri de 8-10 milioane de lei. Pe langa cele doua clinici pe care le are deja, medicul vrea sa deschida anul acesta o clinica intr-o locatie exclusivista din Bucuresti si o clinica pentru copii si tineri (Implantodent Junior).

    "Cred ca, de fapt, tie nu iti place munca!"

    A pus bazele Implantodent in 1999, in Constanta, cu o jumatate de apartament inchiriat pe unul din bulevardele centrale ale orasului.

    „Parter, stradal, cu o expunere excelenta. Foarte important, dispunea de un loc mare de parcare, era chiar langa Valea Portului, practic un nod ultracentral. In jur existau cateva cabinete private carora timp de o luna le-am analizat punctele slabe. Analiza personala, empiric facuta si dictata mai mult de instinct imi intarea convingerea ca este si locul si timpul sa-mi deschid afacerea proprie. Parintii, in special tatal, oameni simpli si cu mentalitati invechite, au fost foarte suparati la aflarea vestii: <<Cum poti sa-ti lasi serviciul de la stat, din policlinica, ca sa o iei pe un drum incert? Cred ca, de fapt, tie nu-ti place munca>>, imi spusese nervos tatal meu. A omis probabil ca eram cel mai <<capos>> tatar din viata lui si nu aveam de gand sa renunt”.

    Citeste si:

      Cu o jumatate de apartament ultracentral, dotat cu aparate moderne importate din Turcia si mobilier nou...a devenit tanar antreprenor.

      „Posesor de cabinet particular si <<limuzina>> Tico cumparata in rate pe cinci ani pe cartea de munca a angajatului de la policlinica de stat. Nu tu casa, nu tu masa, insa cu o afacere de suflet si vise multe. Multe nopti ramaneam in cabinet, organizam, curatam, sterilizam, dormeam acolo. A fost frumos, poate cel mai frumos episod din viata mea. Valoric,investitia a fost de cateva mii de dolari. Nu erau multi bani, insa pentru mine parea o suma enorma la vremea aceea. Noroc ca importam deja aparatura, iar firma de comert putea sustine investitiile initiale. Investitiile si reinvestitiile au continuat an de an, depasind doua milioane de euro”.

      S-a extins rapid: a inchiriat tot apartamentul, apoi, vis-a vis de locatie a cumparat cu imprumut propriul apartament pe care l-a transformat tot in clinica.

      Erau pacienti multi, majoritatea venind prin recomandari. Stabilitatea financiara l-a facut sa se gandeasca sa isi intemeieze o familie. S-a casatorit si acum are doi copii, despre care spune ca sunt o „comoara” pe care adesea a pus-o pe locul al doilea datorita profesiei si afacerii. „Dar fara sacrificii nu se poate”.

      Furnizor de servicii pentru trupele NATO din Romania

      Si, pentru a fi cat mai aproape de familie, a reusit sa o implice in business si pe sotia lui, care se ocupa de partea financiara.

      „Am crescut afacerea <<cot la cot>> cu sotia mea, muncind impreuna ore multe, cateodata pana la epuizare, chiar daca nu simteam. Eram tineri, fericiti, ne doream multe pentru copii nostri. Am crescut natural afacerea, am accesat credite care, prin munca sustinuta au putut fi rambursate, intr-o perioada de <<haiducie fiscala>>, cu dobanzi mari si conditii bancare nu tocmai confortabile. Sotia mea a avut o contributie importanta in aceasta ecuatie, fiind absolvent de studii economice. Investitiile si reinvestitiile au inceput sa se deruleze <<mai cu cap>>, mai prudent, creditele au fost rambursate, afacerea a continuat sa creasca pe capitalizare proprie. A urmat un moment de cotitura, de maturizare a afacerii, cand in 2007 americanii ne-au ales ca furnizor unic de servicii pentru trupele NATO stationate in Romania. Alta aparatura, alte norme, americane, mult mai dure”, afirma antreprenorul.

      Tot la inceput, cel mai dificil a fost sa isi convinga parintii ca ceea ce face este bine.

      „Nu invatatul, nu munca, nu investitia, ci convinsul parintilor. In alta ordine de idei, as cita dobanzile usturatoare practicate de banci, greutatea cu care se acordau credite medicilor, lipsa de fair play din partea colegilor, in special a celor care lucrau in sistemul de stat”.

      Ratele la banci l-au facut sa munceasca la 10 zile dupa un infarct

      De altfel, ratele la banci sunt cele care l-au determinat ca la 10 zile dupa un infarct facut la varsta de 36 de ani sa se intoarca la munca. Iar pe langa ratele de banci sau dificultatea de a gasi un echilibru intre viata de familie si cariera, un alt lucru la fel de greu a fost sa isi construiasca o echipa.

      Pentru Implantodent lucreaza 41 de oameni, cu contract de munca sau PFA

      „Recrutarea de personal calificat, insa bine pragatit reprezinta cea mai mare problema! In special, in ceea ce priveste asistentele medicale. Slab pregatiti, fara responsabilitatea lucrului bine facut, fara disponibilitate de a munci cu motoarele la maxim. Piata fortei de munca in domeniu este inca slaba, dar sunt vizibile semne de schimbare, in special la nivelul tinerilor absolventi de medicina si tehnica dentara - doresc sa se specializeze, studiaza, fac sacrificii. Nimic nou la capitolul "asistenti stomatologie". Multi dintre medicii tineri si cei de varsta medie investesc in propria afacere, se specializeaza, fac bine ceea ce fac. Sistemul nu ii incurajeaza deloc pe tinerii absolventi, iar fondurile europene au fost o mare greseala pentru sector!”, mai spune doctorul.

      A fondat businessul in 1999, cand implantologia era in faza de pionierat in Romania, dar un serviciu foate cerut in Occident.

      A trecut vremea dentistilor policalificati

      „Am inteles acest aspect, m-am specializat la timp in SUA, Coreea de Sud si in Vestul Europei si mi-am focusat activitatea profesionala personala. Trecusera anii dentistului <<policalificat>>, care le facea pe toate, dar nu facea nimic foarte bine”.

      Clientii isi doreau servicii medicale, realizate intr-un mediu civilizat, sigur.

      “Se temeau de bolile infectioase, doreau sa astepte intr-o sala de asteptare civilizata, sa se trateze fara durere, sa nu astepte ore intregi pe holuri, ca in sistemul public”.

      Cand anestezia este calea spre clienti

      Una dintre tehnici pentru a-si pastra clientii a fost aceea de a investi in tehnici de anestezie.
      “Am cumparat cele mai bune anestezice in cabinet, cele mai minuscule ace: ofereai tratament nedureros, castigai 100% pacientul”.

      Spune ca, din cauza lipsei de educatie, cel mai cerut serviciu in Romania este cel de albire, mai putin de dinti sanatosi.
      „Din cauza starii foarte proaste de sanatate oro-dentara, cele mai <<profitabile> tratamente dentare sunt cele de reabilitare completa si fixa a danturii pentru ca acestea vizeaza si aspectul functional dar si pe cel estetic”, spune medicul.

      Pretul mediu: 8.000-30.000 de euro

      Pretul mediu al unei reabilitari totale fixe este cuprins intre 8.000 si 30.000 euro. Reabilitarea totala, imediata si fixa se face pacientilor care mai au ceva dinti, dar acestia sunt total compromisi (boala parodontala, infectii, etc) sau celor care nu mai au nici un dinte, purtatori sau nu de proteze mobile. Indiferent de tehnica aleasa, pacientul care vine in clinica fara dinti si cu resorbtii ale oaselor maxilare, va avea in 24 de ore implanturi si o dantura fixa,

      Doctorul a avut clienti atat atat din tara cat si din strainatate, din Europa de Vest sau America, strainii aducand intre 25-30 din profitul companiei.

      Pacientii romani merg la doctor cand le ajunge cutitul la os

      „Pacientul strain este din clasa cel mult medie, are probleme dentare mari si plateste din surse proprii sau prin finantare in tara de origine. In conditiile in care le oferim tratamente similare cu clinicile lor tip premium, economisesc mai bine de 50%, avand incluse (in functie de deviz) zborul, transferul si cazarea”

      Pe de alta parte, pacientul roman merge la stomatolog cand ii ajunge "cutitul la os" sau mai sunt clienti care au avut parte de tratamente gresite, rezultat inestetic si nefunctional.

      „Au bani, sunt dispusi sa plateasca, insa doresc ca totul sa fie la nivel premium”.

      Planurile doctorului continua. Anul acesta va finaliza „Implantodent Sky Dental Center”, la etajul 34 al "unei cladiri unice in Romania", dar nu ofera mai multe detalii. Iar, pana in 2017, sa termine „Implantodent-Dental, Aesthetic& SPA”, un concept de spital dentar si de chirugie estetica a fetei, primul in aceasta regiune a Europei, situat intre lacul Siutghiol si Marea Neagra, cu facilitati de cazare, relaxare si recreere, combinate cu servicii medical-dentare”.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Start Up »



      Setari Cookie-uri