Sala este una mare, de peste 60 de locuri. Pe fiecare masuta este cate un nume – poti intui ca sunt din toate tarile Europei, si nu numai. Sunt invitat sa iau loc in fata primului si, timp de doar 4 minute, trebuie “sa smulg” informatii relevante de la unii dintre cei mai sclipitori (si tineri) antreprenori.

Prezenti in cadrul Innoveit 2016, la care WALL-STREET a avut exclusivitate pe Romania, antreprenorii “s-au batut” in idei si prezentari ce variaza de la sisteme informatice digitale, pana la solutii pentru un transport mai sigur sau uscatoare ecologice.

Andre Croft de Moura – birocratia din Portugalia? Pariez ca bate pe cea din Romania!

Portughezul Andre Croft de Moura a inventat un sistem de intretinere a turbinelor eoliene, mult mai ieftin decat ceea ce se foloseste in prezent; principala idee? Folosirea dronelor in acest proces. Dronele zboara, pe un traseu prestabilit, in punctele cheie ale turbinelor, scaneaza si colecteaza date, care sunt apoi transmise catre echipa de intretinere.

“Cel mai important lucru pentru antreprenor este sa fie rezistent. In fiecare zi intervine un lucru greu, sau de care nu ai chef, sau te apuca disperarea. Trebuie sa fii rezistent la orice este advers”, spune el. “Gaseste un echilibru intre a fi incapatanat si a primi feedback. Gaseste o cale de mijloc”, sfatuieste el.

In ceea ce priveste birocratia din Portugalia, Andre pufneste si spune ca este ingrozitoare. “Ar trebui ca Romania si Portugalia sa se ia la intrecere, vedem ce stat castiga!”, rade el, cand afla ca si in Romania birocratia doboara multe idei inca din fasa. “Este totul foarte complex, mananca si mult timp, sunt si taxe mari. Ar trebui sa se gaseasca o modalitate de a crea un regim de taxe foarte simplu, exact, pentru startup-urile mai tinere de trei ani”, considera el.

In Portugalia, criza economica a fost foarte puternica si multi dintre tinerii de acolo si-au pierdut “job-urile caldute” din corporatii. “Asa ca multi s-au facut antreprenori din nevoie! Ceea ce se dovedeste a fi un lucru bun”, incheie, intr-un ton optimist, portughezul.

Koen Koevoets – citeste legislatia INAINTE de a te apuca de treaba

Inventia lui Koen, din Olanda, implica o noua tehnologie de uscare ecologica a rufelor, tehnologie patentata. In urmatorii 1-2 ani, aceasta va fi inclusa, sustine el, in produse ale principalilor jucatori din piata de electrocasnice mari. “Suntem deja remarcati pe piata si suntem in faza in care incheiem deal-uri”, spune el.

“Ce sfat as putea sa ofer? Crede in ideea ta si continua, insa adapteaza-te, rapid, la cerintele pietei!”.

Daca ar fi sa numeasca o greseala, ar fi aceea de a te apuca de lucru fara a face o cercetare cat mai clara a pietei si a necesitatilor ei. “Asa am fost noi. Super entuziasti de ideea initiala si, abia mai tarziu, am inceput sa ne uitam la legislatie. Am descoperit, nu fara o doza de stupoare, ca legea calculeaza greutatea rufelor admise intr-o masina de 6 kilograme uscate, nu ude! Acest lucru aparent minor ne-a dat putin peste cap unele planuri. Asa ca…citeste mai intai directivele industriei in care vrei sa intri, sau vorbeste cu un specialist, abia apoi apuca-te de treaba!”, spune el.

Joakim Nydren – Suedia? Locul ideal pentru un start-up!

Joakim Nydren, suedez, a lansat instrumentul Foreseeti, care iti permite sa iti protejezi intr-o modalitate proactiva securitatea informatiilor si, mai mult, sa intelegi ce se intampla in spatele ei. Poti modela toate detaliile, face teste de rezistenta si instala software-ul pe sisteme intermediare. Imi arata, rapid, pe telefon, un flux de informatii si, zambind, ii spun ca arata putin ca Matrix.

“Stockholm si, in general, Suedia, este o zona excelenta pentru a incepe un proiect personal. Poti aplica atat pentru fonduri guvernamentale, statul sustinand active antreprenoriatul, insa ai acces si la multi VC”, puncteaza el, mandru. Despre Romania si antreprenoriatul de aici, spune ca nu stie mare lucru. “Am avut o colega din Romania, la un moment dat, Mihaela, dar…atat”.

Din punctul sau de vedere, timpul este cel mai important element. “Antreprenorii ar trebui sa invete sa prioritizeze. Uneori ai senzatia ca le poti face pe toate, simultan, insa cel mai inteligent lucru este sa stii ce este cel mai important si sa rezolvi acea problema. In al doilea rand, nu te inchide intr-o bula. Vorbeste cu clientii inca de la inceput si primeste feedback-ul lor”, sfatuieste Joakim.

De asemenea, este important inca de la inceput sa imprimi o anumita cultura in firma, o anumita stare de spirit prin care sa incerci sa formezi nu doar o echipa, cat mai ales prieteni.

Daca ar putea imbunatati ceva, suedezul ar lucra la usurinta prin care poti sa intelegi mecanismele prin care poti primi fonduri. “In prezent ai nevoie de un expert ca sa stii unde sa aplici si cum sa o faci. Este chiar pacat, sunt atatea idei bune pe Pamant, si, din pacate, se blocheaza pentru ca nu stiu cum pot avansa, la cine sa apeleze, prin ce mecanisme si ce au la dispozitie”, mai spune Joakim.

Andreas Kunze – este o diferenta intre ceea ce VOR clientii, si ceea ce au nevoie!

Andreas Kunze, Germania, a patentat sistemul de senzori inteligenti Konux, o inventie care poate revolutiona (si ieftini) calatoria cu trenurile. Practic, este un sistem anti accidente, senzorii fiind plasati sub sine; acestia monitorizeaza starea sinelor si astfel intretinerea lor se realizeaza mult mai ieftin. “Stiai ca pana acum, toate companiile de cai ferate cerceteaza manual, trimitand oameni pe teren, starea pietrelor, a lemnelor si a sinelor? Cu senzorii acestia, monitorizarea se face automat si duce la un cost cu 25% mai mic al intretinerii cailor ferate”.

Primul contract? Cu Deutsche Bahn, companie de cai ferate din Germania.

“Sfatul meu pentru antreprenori? Iesi cu un prototip cat poti de repede si apoi discuta cu multi potentiali clienti. Vei afla ca ei isi imagineaza ca isi doresc ceva, insa este o diferenta mare intre ceea ce VOR, si ceea ce au nevoie, mai ales cand vorbim de un produs sau serviciu care aduce inovatie”, spune, zambind, germanul.

In ceea ce priveste birocratia, Andreas se arata mult mai putin multumit decat colegul sau din Suedia. “Sunt o multime de reglementari si este foarte greu sa iei prima investitie. In SUA, de exemplu, totul este mult mai usor! Mai mult, evaluarea companiei noastre a fost mult mai mica in Europa fata de investitorii din SUA”. Konux a atras deja investitii de milioane de dolari.

“Inca ceva – toti antreprenorii ar trebui sa porneasca la drum constienti ca daca vor esua, nu e capat de lume. Ba chiar este ok”, mai spune Andreas.

Nurul Momen – as inventa un dispozitiv care sa distruga toate armele din lume

Nurul a inventat un sistem care iti protejeaza datele personale de pe terminalele pe care le folosesti, fiind nominalizat in cadrul EIT Change Award 2016.

“Indragosteste-te de ideea ta stupida si idioata si fii convingator atunci cand o prezinti, fa-o sa para cel mai fain lucru din Univers!”, spune creatorul firewall-ului A-ware. “Continua sa incerci pana cand reusesti sa faci asta, convins(a) de realitatea spuselor tale. Esueaza, ridica-te, ia-o de la capat. Eu sunt, de exemplu, la a 7-a mea incercare”, spune el, zambitor. “Proiectul meu a fost acceptat deja de Mozilla, si asta este un lucru foarte important, un pas mare in fata”.

Daca ar fi sa inventeze ceva, Nurul, de origine din Orientul Mijlociu, spune ca ar dori sa inventeze un dispozitiv care sa distruga TOATE armele din lume. “Nu ar fi trebuit niciodata sa construim aceste masinarii insidioase care, in loc sa cladeasca, sa distruga vieti si destine”, spune el.

Sfat pentru antreprenori? “Nu iti pierde naivitatea si curiozitatea copilaresti. Totul este un proces de invatare, asa ca asculta oamenii. Toti suntem antreprenori, trebuie doar sa ne oferim mediul potrivit”, subliniaza el.

Cum ti se par sfaturile antreprenorilor? Dar proiectele lor? Te incurajam sa comentezi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri