Nu te lasa pacalit de anunturile (aparent) dese privind atragerea de fonduri – majoritatea antreprenorilor isi finanteaza de unii singuri start-up-urile, conform unui studiu recent al Global Entrepreneurship Monitor (GEM).

Raportul a dezvaluit de cati bani au avut nevoie antreprenorii pentru a-si lansa companiile in 2015, dar si cele mai de succes surse ale capitalului.

Conform GEM, antreprenorii din SUA au nevoie de 17.500 $ pentru a-si lansa companiile – 57% din acesti bani provenind din fonduri proprii. Exista o diferentiere clara intre femei si barbati, femeile avand nevoie de doar 10.000 $ pentru a incepe o companie.
In Romania, pentru a incepe o firma si a o face cunoscuta, media sumei alocate este de 12.500 $.

Studiul arata cele mai populare surse pentru finantare, si procentajul antreprenorilor care folosesc aceste canale pentru a atrage capitalul initial. Acestea sunt urmatoarele:

  • Banci (36%)
  • Familie (24%)
  • Guvern (22%)
  • Angajati sau colegi de munca (16%)
  • Prieteni (15%)
  • Campanii de crowdfunding (12%)

Romania se afla undeva la mijlocul clasamentului in ceea ce priveste procentajul antreprenorilor care folosesc propriile fonduri pentru lansarea unui start-up, ponderea fiind de 98%. Astfel, Romania se situeaza peste Spania, Germania, Israel sau Irlanda in acest sens, in timp ce antreprenorii din state precum China, Coreea, Marea Britanie sau Macedonia folosesc mai mult propriile fonduri pentru stabilirea unui start-up.

35,9% dintre romani apeleaza la familie pentru a isi sustine start-up-ul, in timp ce doar 8,3% apeleaza la prieteni si 8,9%. 26,6% dintre romani apeleaza la banci pentru finantare, in timp ce 27,2% dintre antreprenorii romani folosesc surse guvernamentale pentru finantare, conform studiului. In Romania, 5% dintre antreprenori folosesc crowdfunding-ul ca sursa de finantare, peste Polonia (2,9%) sau Bulgaria (0%), insa sub Grecia (18,7%) sau Finlanda (12,7%).

Si in Romania, ca si in State, barbatii au nevoie de mai multi bani pentru a fonda si stabiliza o companie, decat femeile, conform studiului.
Sumele necesare de antreprenori, in functie de varste

Studiul releva un alt aspect interesant – sumele de bani necesare de antreprenori, in functie de varsta acestora.

Din studiu reiese ca tinerii cu varste intre 18-24 de ani au nevoie de mai multi bani decat cei mai maturi, cu varste cuprinse intre 25-44 de ani. Astfel, prima categorie se apropie de 30.000 de dolari, in timp ce a doua categorie are nevoie de doar 10.000 $. Cei cu varste intre 45 si 64 de ani au nevoie, in medie, de circa 12.000$.

Fonduri atrase in functie de industrii

Sumele atrase din diferite fonduri difera si in functie de industria “atacata” de antreprenori. Astfel, cele mai mari sume de bani sunt atrase in industria mineritului, in medie 24.000 de dolari.

Pe urmatoarele locuri ca industrii se numara sanatate, educatie si servicii sociale (18.700 de dolari), urmata de retail/wholesale (17.500 dolari). Cele mai slab finantate industrii sunt transporturi (8.750 dolari) si finante (5.000 dolari).

In functie de numarul de job-uri create, difera si fondurile necesare. Astfel, pentru crearea a peste 6 job-uri, suma in Romania este de 17.500 de dolari, in timp ce sub 6 job-uri fondurile necesare scad sub 11.800 de dolari. Antreprenorii inovativi au nevoie de mai multi bani, in medie de 21.000 $, fata de cei care merg pe un teren “deja batatorit”, acestia avand nevoie de doar circa 12.000 $.

Sursa foto: Shutterstock: Jacob Lund

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri