Peste 344.000 de romani si-au lasat anul trecut averea de 25 miliarde lei (5,2 miliarde euro) pe mainile managerilor de bani care administreaza fonduri mutuale. Care sunt argumentele acestora atunci cand incearca sa isi “vanda marfa” in fata romanilor care nu au investit pana acum in fonduri?

“De ce ar alege cineva sa investeasca printr-un fond mutual in loc sa investeasca pe cont propriu pe bursa, de exemplu? Economisirea timpului. Acesta este unul dintre cele mai mari avantaje pe care le oferim. Este jobul nostru sa ne uitam permanent la ce se intampla in piata fianciara, sa discutam cu diversi actori din piata si sa luam decizii de investitie in functie de acest lucru”, spune Alexandru Combei, director de investitii BRD Asset Management.

BRD a avut in 2019 cele mai performante fonduri de investitii in valuta straina. Astfel, fondul BRD Actiuni Clasa E a adus investitorilor un castig in euro de 27,4%, in vreme ce BRD USD Fond a generat un randament de 5,8% in dolari americani.

Cititi si Cati bani au facut romanii din fonduri mutuale in 2019. Tabloul complet pentru intreaga piata

“Romanii aveau la finalul anului circa 104 mld. lei in conturi curente si inca 131 mld. lei in depozite. Practic, jumatate din economiile romanilor nu ‘produc’ nimic, nicio dobanda. Banii trebuie pusi la lucru, chiar si daca aduc un castig de 1% peste dobanda bancara, deoarece, pe termen lung, acel 1% se transforma in 20% si diferenta de castig va fi mult mai importanta”, spune Robert Burlan, director investitional Raiffeisen Asset Management.

Ni s-a mai spus: ‘domne daca luam actiunea X, faceam pe cont propriu un castig de 40%, fara sa mai bagam bani intr-un fond’. Intr-adevar, este simplu sa privesti inapoi si sa vezi actiunile castigatoare, dar este dificil sa spui astazi care va fi, in urmatoarele luni, acea actiune care genereaza castiguri de 40%.

Horia Gusta, director general Certinvest

Raiffeisen AM este al doilea cel mai mare administrator de fonduri din tara, cu active de 6,3 mld. lei la finalul anului trecut. In 2019, fondurile de obligatiuni, adica cele in care romanii investesc cei mai multi bani, au generat castiguri de 4-5%, adica, in general, cu 1-2 puncte procentuale mai mult decat cele mai mari dobanzi bancare practicate anul trecut.

“Atat noi, administratorii de fonduri, cat si investitorii sau romanii care urmaresc pietele financiare, avem acces la aceleasi informatii despre companii sau economie. Diferenta este insa ca un manager de fond stie mai bine sa interpreteze aceste informatii deoarece asta facem zi de zi, de dimineata pana seara”, mentioneaza Loredana Lungu, manager de fond Erste Asset Management.

Erste AM este cel mai mare administrator de fonduri din Romania. In 2019, activele administrate de companie au ajuns la 6,78 miliarde lei.

„Pentru investitorii incepatori, un fond de investitii este optiunea simpla, accesibila si ofera diversificare. Mesajul meu pentru romani este sa inceapa sa investeasca. Nu este atat de complicat pe cat pare, este ‘cool’ si nici nu presupune costuri mari”, este de parere Mihai Nichisoiu, director general Vanguard Asset Management.

Dintre fondurile romanesti in lei, cea mai buna performanta din 2019 a fost obtinuta de ETF-BET Tradeville: +42,9%. Fondul este administrat de Vanguard Asset Management. Majoritatea banilor din fond merg in actiunile unor companii precum Fondul Proprietatea, Banca Transilvania, Petrom, BRD si Romgaz. ETF-BET Tradeville urmareste evolutia BET, unul dintre cei mai importanti indici ai Bursei de Valori Bucuresti, care include titlurile a 16 companii.

“Expertiza individuala a investitorului nu poate fi comparata cu cea a unei companii care administreaza investitii. Motivul este simplu: angajatii acelei companii au ca unic scop sa produca valoare pentru clienti. Ni s-a mai spus: ‘domne daca luam actiunea X, faceam pe cont propriu un randament de 40%, fara sa mai bagam bani intr-un fond’. Intr-adevar, este simplu sa privesti inapoi si sa vezi actiunile castigatoare, dar este dificil sa spui astazi care va fi in urmatoarele luni acea actiune care genereaza castiguri de 40%.

Un alt avantaj al fondurilor este reprezentat de faptul ca ofera acces facil la investitiile pe bursa – nu ai nevoie de bani multi pentru investitii. Daca astazi ai vrea sa copiezi indicele BET, ai avea nevoie de aproximativ 13.000 de lei. In schimb, printr-un fond de investitii poti accesa actiunile din indice cu 100-200 de lei”, a concluzionat Horia Gusta, director general Certinvest.

Fondul Certinvest BET Index a fost al doilea cel mai performant din piata romaneasca anul trecut, aducand investitorilor castiguri de 40,1%.

La finalul lui 2019, numarul investitorilor in fonduri deschise locale de investitii era cu 12,2% mai mare decat in decembrie 2018, cresterea in trimestrul IV 2019 fata de trimestrul anterior fiind 6,2%. Activele nete ale fondurilor au crescut cu 15,5% la finalul lui 2019 fata de anul anterior, in principal pe fonduri de obligatiuni si instrumente cu venit fix iar subscrierile nete au redevenit pozitive incepand de la jumatatea anului trecut. Intrari importante de bani au inregistrat si fondurile diversificate precum si cele de actiuni.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri