Antreprenorii experimentati stiu ca niciun esec nu poate distruge succesul unei minti dedicate si ne invata ca trebuie sa privim aceste momente doar ca pe obstacole din care avem de invatat si greseli care ne ajuta sa fim mai buni.

In ultima perioada, am acordat o atentie mai mare acestui subiect. Pentru ca scriem des despre antreprenori si povesti de succes, am decis sa prezentam si reversul medaliei, sa aratam si provocarile si momentele de cumpana cu care se confrunta fiecare om care porneste o afacere pe cont propriu. Astfel, intr-un material mai amplu, am aflat de la mai multi antreprenori din Romania cum a fost sa aiba insomnii mai multe saptamani la rand. Sau cum au reusit sa depaseasca fiecare esec si ce au invatat.

Pe langa acestea, specialistii de la Entrepreneur.com au realizat o lista cu cele mai intalnite obstacole din existenta unui antreprenor:

1. Neglijezi importanta researchului

Cercetarea are un rol important in crearea asteptarilor, planurilor si targeturilor, fie ca e vorba de cercetarea pietei, a concurentei sau a preturilor. Daca nu acorzi o importanta suficienta sau ratezi un anumit segment, este posibil sa anticipezi gresit anumite evolutii ale businessului. Din fericire, poti face oricand reevaluari si poti analiza mai bine.

2. Ratezi un deadline important

Chiar daca unele deadlineuri par a fi arbitrare, sunt si cateva care nu trebuie ratate. De exemplu, daca investitorii tai asteapta lansarea unui produs intr-un anumit moment sau clientii depind de atingerea unui anumit volum de vanzari, este posibil ca ratarea acestora sa fie fatala pentru intreg businessul. Insa, nu te panica, reorganizeaza-te si eficientizeaza-ti activitatea. Data viitoare va fi mai bine!

3. Pierzi o oportunitate

Fie ca pierzi un client caruia nu i-ai indeplinit asteptarile, fie ca treci pe langa un moment perfect de promovare, la un anumit moment vei rata o oportunitate si te vei simti ingrozitor. Indiferent cat de mari sunt efectele asupra businessului, trebuie sa gasesti repede o solutie.

4. Angajezi o persoana nepotrivita

Nu este deloc usor sa gasesti angajatii perfecti, asa ca vei ajunge, uneori, sa aduci oameni care nu se potrivesc cu organizatia ta. Lipsa motivatiei, a producativitatii sau o atitudine nepotrivita pot strica lucrurile. Nu lasa angajatii negativi sa distruga alte relatii de munca – recunoaste ca ai gresit si cauta solutii.

5. Ratezi proiectiile financiare

Exista doua mari motive pentru care ai putea rata proiectiile financiare: supraevaluezi nivelul vanzarilor si al veniturilor sau subperformezi fata de tintele stabilite. Oricare dintre acestea te poate bloca sau speria dar tine cont de faptul ca proiectiile sunt doar proiectii si, cat timp ramai stabil, ai mari sanse sa iti ajustezi asteptarile si sa cresti performanta.

In concluzie, nu lasa esecurile sa te tina in loc. Cele mai mari companii din lume au fost construite de antreprenori care si-au infruntat obstacolele si au continuat sa munceasca pentru a isi indeplini visele. Invata din greseli, nu te bloca in regrete si mergi mai departe.

Sursa foto: ImageFlow/Shutterstock.com