Desi se numeste Apollo111, nu este vreo misiune spatiala, ci un business cat se poate de pamantesc – un teatru cu concepte diferite, lansat de Bogdan Dumitrache, actor, absolvent UNATC, multiplu premiat. Ce aduce nou in piata, ce si-ar dori diferit la teatrele din Romania si care este modelul de business al Apollo111, citeste in materialul de mai jos.

Bogdan a fost manager la Frame Club, manager Atelier Ideea Concept, printre altele, jucand roluri mai mici sau mai mari in filme precum Moartea domnului Lazarescu, Sierra Nevada sau Cum am petrecut sfarsitul lumii, primind premiul de cel mai bun actor la Locarno, in 2011, si doua premii Gopo.

Probabil era un pas firesc pentru el, sa imbine experienta de teatru si film cu cea de manager si sa deschida un proiect personal – Apollo111.

„Apollo111 inseamna teatru, bar-terasa si spatii de repetitii, dar fiecare business este gandit in asa fel incat sa fie autosustenabil si eficient. Este prematur sa estimam o pondere a veniturilor, ramane sa facem o evaluare cat mai aproape de realitate dupa primele luni de functionare”, spune el. Fiecare productie are la dispozitie doar sase saptamani de joc si ca fiecare an/stagiune va avea un director artistic diferit, aceasta fiind, de altfel, inca o noutate cu care intra pe piata teatrul.

Apollo111 este amplasat in Palatul Universul, iar spatiul are o suprafata de peste 800 metri patrati dedicata spectacolelor si divertismentului, o sala de teatru cu o capacitate de 140 de locuri si proiectie profesionala de cinema, o sala dedicata concertelor si evenimentelor speciale, trei sali de repetitii, doua sali de casting si o terasa ce va fi functionala vara.

Provocari la inceput de drum

„Poate cea mai mare provocare a fost sincronizarea lucrarilor de santier cu termenele pe care ni le-am propus pentru lansarea teatrului. Plus socoteala de acasa, care nu se potriveste niciodata cu cea de pe teren. De exemplu, bugetul pe care ni l-am propus initial (ma refer la cei patru parteneri implicati in proiect) a fost depasit, dar totusi am fost norocosi intrucat am primit sprijinul BRD - Groupe Société Générale pentru finalizarea lucrarilor”, puncteaza antreprenorul.

Pe partea de teatru, Apollo111 va avea sase angajati permanenti in echipa de productie si tehnica. Echipele de creatie, formate din regizori, actori, scenografi, vor fi angajate pe proiect in functie de tematica stagiunii si a propunerilor facute de directorul artistic, spune Bogdan Dumitrache.

Asteptari

„Fiecare stagiune din Apollo111 are un alt director artistic care impune o tema si propune echipele de creatie. Jucam doar spectacole productie proprie, in sistem off Broadway, adica producem un spectacol pe care il jucam sase saptamani ori de cate ori este cerere, dupa care acesta va fi inlocuit de un altul. Consideram succes un spectacol care se joaca de trei ori pe saptamana in aceste sase saptamani. Astfel, vom avea cinci productii intr-un an, plus spectacole de copii. Un bilet pentru spectacolele din stagiunea de seara costa 65 lei, iar la copii pretul unui bilet este 35 de lei.

Cele mai folosite canale de comunicare sunt social media, dar si presa, in timp ce programul pieselor de teatru poate fi vazut, in timp real, pe pagina de Facebook a teatrului. „Aici vom tine legatura permanent cu persoanele care ne urmaresc si indragesc proiectul nostru, insa ne dorim ca dialogul cu acestea sa fie mutat intr-o foarte mare masura din online in offline si sa ne treaca pragul Apollo111 cat mai des”, spune antreprenorul.

In ceea ce priveste portretul robot al vizitatorilor, Bogdan Dumitrache spune ca se adreseaza tuturor iubitorilor de teatru, indiferent de varsta sau statul social, avand spectacole atat pentru adulti cat si pentru copii, urmand sa lanseze un proiect special pentru tineri.

„Apollo111 este si un spatiu de comunicare intre public si artisti, antreprenori din domeniul creativ sau personalitati din domeniul cultural. Asa ca oricine isi doreste sa fie parte dintr-o astfel de comunitate, este binevenit”.

Investitia totala in proiect s-a ridicat la 250.000 de euro, formata din contributia personala a celor patru parteneri, plus sprijin bancar.

Ce ar schimba la teatrele din Romania?

Actorul s-ar bucura daca teatrele de stat ar putea sa-si exploateze in mod real resursele si potentialul, sa devina autosustenabile. „Ar deveni totul mult mai competitiv astfel si acest lucru s-ar traduce in spectacole mai bune”, mai spune el.

Apollo111 a fost inaugurat cu premiera piesei „Ali, frica manaca sufletul”, in regia lui Radu Jude, iar primele doua reprezentatii s-au jucat cu casa inchisa. In data de 3 decembrie 2016 vor avea si premiera spectacolului de copii „Taramul din globul fermecat”, in regia lui Iris Spiridon.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri