Cu doar cateva zile pana la investirea noului Parlament si destul de aproape de formarea Guvernului, cel mai probabil de PSD plus ALDE, punem fata in fata asteptarile antreprenorilor cu promisiunile facute de partid in campanie. Chiar daca istoria recenta ne-a aratat ca nu intotdeauna ce se promite in campania electorala se si intampla, nu putem decat sa speram ca exista un inceput pentru orice.

PSD a propus un program de guvernare in care a pus foarte mult accent pe masurile de sustinere a firmelor romanesti, alaturi de o serie de simplificari si propuneri pentru startup-uri, in ultimele pagini ale prezentarii.

Astfel, partidul propune infiintarea gratuita a primului SRL, capital social de 1 leu, infiintarea firmei intr-o zi, semnatura electronica si cont bancar gratuit.

De asemenea, sunt incluse o serie de masuri de relaxare fiscala, de eficientizare si sustinere a companiilor cu capital autohton, de la impozit zero pe dividende, majorarea plafonului cifrei de afaceri pentru microintreprinderi, care vor beneficia si de impozit de 1%, eliminarea unor impozite si taxe, scaderea TVA, reducerea numarului de controale, eliminarea unor contributii sau depunerea online a tuturor formularelor si declaratiilor.

PSD a mai promis si o schema de ajutoare de stat pentru startup-uri, ce presupune 200.000 de lei pentru un proiect, finantari pentru 10.000 de afaceri la inceput de drum, anual, si proceduri de doar 1 zi pentru depunerea si aprobarea proiectelor.

Ce isi doresc antreprenorii?

Inainte de alegeri, am intrebat mai multi reprezentanti ai mediului de business ce isi doresc de la viitorul guvern, oricare va fi acesta. Asadar, dorintele si nevoile lor se aplica si in cazul PSD. Unii au punctat lucruri concrete, specifice nevoilor lor, altii au identificat aspecte generale si exista si antreprenori care isi doresc macar sa se respecte proiectele din campanie.

Asadar, Iulian Stanciu, CEO si actionar e-MAG, asteapta de la noua guvernare incurajarea activa a eCommerce-ului, o infrastructura mai buna dar si modificari ale unor legi care sunt din alte epoci.

“Infrastructura rutiera si de IT sunt esentiale. S-a mai lucrat la cea IT, software si hardware, insa a fost gandita doar pe sectoare, monobloc, si nu se realizeaza, inca, o legatura de comunicare intre institutiile publice. Ar trebui o arhitectura centrala a sistemului, Service Oriented Architecture, care sa duca la un service level foarte mare pentru cetatean”.


In ceea ce priveste infrastructura rutiera, daca ar exista autostrazi intre Bucuresti si 70-80% din orasele mari din Romania, atunci costul retailerilor ar fi optimizat cu 1%. “1% daca luam la cateva zeci de miliarde cat este comertul pe an, ar insemna foarte multi bani care s-ar obtine si economisi, lucru care se va vedea in buzunarele oamenilor. Si asta daca luam doar comertul – si agricultura ar castiga, am avea investitii straine directe mai mari, am fi si noi legati cu lumea”, subliniaza Stanciu una dintre (parca) eternele probleme ale Romaniei.

Aceasta ar fi prioritatea zero pentru Romania, spune managerul.

Ciprian Stancu, fondatorul Republica BIO, a pus pe hartie cele trei masuri obligatorii pe care ar vrea sa le vada puse in aplicare de noul Guvern.


1. Incurajarea afacerilor locale.
Afacerile locale tin banii in Romania. Si tin oamenii capabili in Romania. Marile corporatii straine sunt bune, creeaza multe locuri de munca, dar: in pozitiile de top nu sunt romani, iar profiturile le exporta. Si ramanem doar cu salariile angajatilor si cu romani capabili plecati din tara. Nu e ridicol? Cu o astfel de politica Romania e doar hotel de tranzit pentru business-urile straine: cand conditiile vor fi mult mai bune in alta parte (Pakistan, India, Bangladesh, Turcia, Macedonia etc), hotelul va ramane gol. Hai sa transformam hotelul in resedinta permanenta pentru afacerile romanesti si atunci vom avea stabilitate. Doar asa vom reusi sa aducem/tinem oamenii capabili din nou in tara.


2. Autostrazi.
Zilnic se pierd zeci de milioane de euro prin intarzierile de marfa din trafic. Fiindca circulatia pe drumurile noastre e mizerabila. Transportul de marfa este de 4-5 ori mai lent ca in tarile vestice. Degeaba avem port in Constanta, fiindca nimeni nu descarca marfa in el. Am putea fi hub intre Asia si Polonia, Ungaria, Austria etc. Dar pentru asta ne trebuie drumuri. Si inca ceva: niciodata nu vom putea exporta produse agricole proaspete (care au cea mai mare valoare adaugata) daca nu avem autostrazi, fiindca ni se strica marfa in camioane. Cred ca in urmatorii 4 ani, prima intrebare de dimineata a Prim Ministrului ar trebui sa fie: cati km de autostrazi am facut ieri? Va garantez ca in 4 ani am fi departe!

3. Fonduri europene. Un robinet de bani care se va opri in curand. Cine stie cat mai ramane in picioare Uniunea in fata curentelor nationaliste din toate tarile, incepand cu Franta si terminand cu Ungaria? Stam si ne uitam la robinetul cu bani care nu incepe sa curga fiindca cei care fac regulile (normele, procedurile - numiti-le cum doriti) sunt niste indivizi prea putin pregatiti care nu inteleg ce au de facut. Nu inteleg ca rolul lor este sa ne ajute sa deschidem robinetul, nu sa ne plesneasca peste maini cand incercam. Vorbesc in deplina cunostiinta de cauza in acest aspect. Hai sa ne ajutam roman pe roman sa ne calificam pentru cat mai multi bani. Sunt bani care vin si raman in tara. Creeaza bogatie pentru tara asta, in care stam cu totii. Ne va fi un pic mai bine tuturor.

4. Educatie. Daca nu facem din educatie prioritate de rangul 1, vom fi in curand o natie de menajere, zugravi, soferi si prostituate! Haide sa ne trezim! Chiar vrem sa fim toti o natie de fete de casa care ingrijesc batranii Europei? Nu va dati seama ca sunt nevinovati copiii care merg zilnic la scoala, chinuiti, fara incaltari, fara rechzite, fara carti? E pacat de Dumnezeu ca ne batem joc de copiii tarii ca sa umplem institutiile de limuzine negre si deplasari de lux!

Razvan Pascu, antreprenor si consultant in domeniul marketingului turistic, a realizat o lista cu cele mai importante 20 de masuri pe care PSD le-a promis antreprenorilor.

„M-as bucura sa fie respectate toate in orizontul de timp promis si cred ca daca se va intampla asta atunci Romania are sansa cu adevarat sa devina “tigrul Europei de Est”, pentru ca IMM-urile in Romania reprezinta peste 90% dintre companii si IMM-urile sunt cele care platesc cele mai mari impozite, angajeaza cea mai mare parte a fortei de munca si asigura dezvoltarea clasei de mijloc. Cred ca depinde si de noi toti ca aceste promisiuni sa fie respectate si cred ca daca in fiecare luna le vom reaminti despre aceste promisiuni si vom pune presiune ca ele sa fie respectate, atunci cei cu putere de decizie majoritara in Parlament si care vor forma Guvernul vor trebui sa asculte de ceea ce tinerii antreprenori isi doresc. Mai ales ca acestea sunt promisiuni din campanie, cu care PSD a castigat alegerile”, a explicat antreprenorul.

In aceeasi postare pe blogul sau, Pascu a facut si un pariu personal: daca nu va veni o alta criza economica externa/interna sau daca nu va incepe un razboi in regiune, PSD are toate sansele sa stea minim 8 ani (deci minim 2 mandate) la conducere, cu o majoritate relaxanta, daca implementeaza programul economic promis, in opinia sa.


Bogdan Tudor,
fondator Class IT Outsourcing, unul dintre cei mai longevivi antreprenori IT din Romania, spera ca urmatorul guvern sa se implice activ in sustinerea dezvoltarii de companii autohtone. In caz contrat, s-ar putea repeta un scenariu similar cu cel al anilor '90. Romania era o piata buna si ieftina pentru croitorie/confectii si textile, servind multinationale.

"Ulterior insa, respectivii clienti au descoperit Asia, si mai ieftina, si si-au mutat operatiunile acolo. Acest lucru se va intampla si cu industria IT, de outsourcing. Se va gasi o piata cu competente similare dar mai ieftina, asa ca multinationalele vor renunta la cooperarea cu Romania. Tine de Guvern sa sprijine dezvoltarea de companii romanesti, care sa sprijine, real, economia - BitDefender este un exemplu", puncteaza Bogdan Tudor, care conduce un business de 4,5 milioane de euro.

Sursa foto: Shutterstock/dotshock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri