Antreprenorii de peste 50 de ani ofera „dividende de aur“ economiilor care se lupta cu imbatranirea populatiei, fenomen care impune o povara fiscala disproportionata asupra veniturilor, potritvit unui raport al Global Entrepreneurship Monitor.

La nivel mondial, numarul adultilor seniori care desfasoara activitati independente depaseste pe cel al adultilor tineri, sugerand ca persoanele cu varsta de peste 50 de ani au un rol important in economiile din intreaga lume, potrivit raportului.

„Succesul antreprenorial si prosperitatea nu au limite de varsta“, spune Mike Herrington, director executiv al GEM.

In timp ce, in mod traditional, ne reprezentam antreprenoriatul ca pe angajamentul unui tanar, datele ne arata ca, in multe aspecte, persoanele in varsta sunt o forta antreprenoriala semnificativa. Insa acest segment de varsta este in mare masura o resursa omisa sau subevaluata.

Antreneprenoriatul seniorilor, slab incurajat in Europa

Conform aceluiasi raport, 18% dintre seniori (adultii cu varste cuprinse intre 50 si 64 de ani) si 13% dintre varstnici (65 - 80 de ani) au o activitate indepenta, in comparatie cu doar 11% dintre adultii tineri (18 - 29 ani). 18% dintre antreprenorii de varsta medie (30 – 49 ani) sunt lucratori independenti.
Cu toate acestea, majoritatea programelor de sustinere a antreprenoriatului sunt adresate tinerilor, desi sustinerea antreprenorilor mai in varsta ar contribui la stabilitatea economica.


Europa are cel mai scazut nivel al antreprenoriatului seniorilor
(persoane cu varsta intre 50 si 64 de ani):

  • 6% in ceea ce priveste intentia antreprenoriala (populatia adulta care doreste sa inceapa o afacere in urmatorii 3 ani)
  • 4% privind activitatea antreprenoriala in stadiu incipient (cei care au pornit o afacere cu o vechime mai mica de 42 de luni).

Influenta pozitiva a antreprenoriatului la varste inaintate in economie

Pentru Thomas Schøtt, profesor de antreprenoriat la University of Southern Danemark si autor principal al raportului, antreprenorii seniori aduc cu ei o serie de avantaje - economice, sociale si de mediu – pe care raportul le numeste "dividende de aur". Printre acestea se numara scaderea presiunii pe care imbatranirea populatiei o exercita asupra statului si crearea de locuri de munca.

„Este mai putin probabil ca un adult in varsta care desfasoara o activitate independenta sa devina o povara financiara pentru societate, pentru ca el contribuie la economia tarii respective daca plateste taxele si ramane activ din punct de vedere economic. In plus, exista mai multe sanse, decat in cazul omologilor lor mai tineri, ca antreprenorii seniori sa angajeze mai mult de cinci persoane. Asadar, ei creeaza locuri de munca nu numai pentru ei, ci si pentru altii”, observa Thomas Schøtt.

Beneficii economice suplimentare rezulta din faptul ca seniorii si persoanele in varsta care actioneaza ca investitori informali au tendinta de a investi mult mai multi bani, comparativ cu adultii mai tineri.

La nivel mondial, aproape doua treimi (63%) dintre investitorii de varsta mai inaintata investesc mai mult decat media. In acelasi timp, in toate stadiile de dezvoltare a activitatii, antreprenorii varstnici declara un nivel mai ridicat de satisfactie cu privire la viata si la munca lor, in comparatie cu salariatii de aceeasi varsta. Acest lucru se traduce printr-o sanatate mai buna si mai putine cereri de plasament in programe de asistare sociala.

Raportul special GEM privind antreprenoriatul seniorilor se bazeaza pe datele privind activitatea antreprenoriala in 104 tari, informatii colectate intre 2009 si 2016. Esantionul cuprinde 1 540 397 de adulti cu varste cuprinse intre 18 si 80 de ani, din cinci regiuni ale lumii - Africa Subsahariana (SSA), Orientul Mijlociu si Africa de Nord (MENA), Asia de Sud-Est (SEA), America Latina si Insulele Caraibe (LAC) si tarile europene (ECC).

Sursa foto: Pressmaster/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri