Ciprian Paltineanu, fostul bancher de investitii care a lucrat pentru UniCredit, Lehman Brothers sau Credit Suisse, devenit intre timp angel investor si business mentor pentru startup-urile din regiune, a povestit in cadrul emisiunii Profesionistii in Banking despre cele trei calitati esentiale pe care le cauta intr-un fondator, inainte de a investi.

Ciprian conduce Innova Human Capital, o firma de consultanta si management axata pe oportunitati in Europa Centrala si de Est, investind capital de risc “early stage” in startups si companii cu potential ridicat de dezvoltare, pe care le si consiliaza cu privire la finantare, management si administrare, expansiune internationala sau activitati de achizitii-fuziuni. El este si unul dintre juratii de la competitia de pitching a conferintei Fast Forward Business Summit, care va avea loc maine. Inscrierile la eveniment se mai pot face doar astazi, 3 octombrie.

"O echipa buna cu o idee proasta poate pivota si poate sa primeasca din partea mentorilor, a pietei sau a potentialor clientilor feedback ca sa isi schimbe directia spre o alta idee. Marea majoritate a antreprenorilor a trecut prin iteratii de acest fel, chiar mai multe, si nu este un semn de neseriozitate, ci de flexibilitate si deschidere in a primi feedback, pe care sa il internalizezi", puncteaza fostul bancher de investitii, cu o cariera de peste 20 de ani in giganti precum UniCredit, Pioneer, Credit Suisse, Lehman Brothers si ABN Amro.

Nu intotdeauna increderea in tine este si pozitiva. Trebuie sa existe o anumita fermitate, sa iti aperi ideea pentru ca este copilul tau ca fondator. Investitorul trebuie sa vada ca tii mult la ideea respectiva, ca la un membru al familiei, pentru ca doar asa vei putea sa treci prin toate chinurile facerii unei companii. Dar, atunci cand toata lumea iti spune ca nu se poate face ceva, este bine "sa te odihnesti" putin (sa accepti feedback - n.r.) - Ciprian Paltineanu

Trei calitati esentiale pe care un angel le cauta intr-un fondator

Intrebat despre calitatile pe care le cauta in fondatori, inainte de a investi, fostul bancher crede ca integritatea este o conditie eliminatorie. "Ar fi ideal sa ne dam seama de acest lucru inainte de a investi bani. Mai apoi, ambitia si abordarea de tip pitbull - de a intra pe geam daca esti dat afara pe usa, de a deschide usi care sunt inchise si de a face tot ce iti sta in putere, din perspective legale si morale, pentru a-ti vinde ideea si pentru a atrage clienti", afirma Ciprian.

Viata antreprenoriala nu este usoara si este nevoie de cineva care sa nu se lase batut, sa lupte si sa treaca peste momentele dificile.

Pe de alta parte, sustine Ciprian, este nevoie ca un antreprenor sa aiba si o doza de bun simt (common sense - eng.), sa fie realist si sa isi dea seama pana unde se poate intinde si pana unde poate avea abordarea de pitbull fara sa cada in impertinenta si sa nu devina agasant pentru investitori. "Este o munca complicata ca un antreprenor sa tina toate aceste mingii in aer si sa jongleze cu ele", concluzioneaza Ciprian Paltineanu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri