In timp ce generatia parintilor mei se confrunta cu problemele din spitale, generatia mea creeaza noi solutii pentru a imbunatati calitatea actului medical. Unul dintre startup-urile care ne arata ca mai exista loc de inovatie in sistemul medical este LiveCare.

Pe Elena Ovreiu, co-fondatorul si CEO-ul startup-ului LiveCare, am cunoscut-o in cadrul evenimentului Medical & Business Innovation, organizat de JCI Romania. Aici, alaturi de alti participanti cu proiecte in domeniul medical, ea a venit cu o solutie inovatoare pentru spitalele si centrele de varstnici din Romania.

Startup-ul LiveCare, dezvoltat de o echipa de romani, a creat un dispozitiv care ajuta asistentele medicale sa aiba grija de pacienti. Device-ul LiveCare arata ca un plasture de mici dimensiuni - un pansament mic care are atasat o parte electronica.

Acest mic dispozitiv poate salva viata unui pacient care se afla in spital. Acesta masoara temperatura corpului si activitatea electrica a inimii, detecteaza caderea, arata pozitia corpului si inregistreaza indoor tracking (un fel de GPS pentru interior).

“Senzorii pe care ii folosim pentru device detecteaza caderea pacientului si pozitia pacientului, pentru ca sunt foarte multe cazuri in care pacientii nu se pot misca si atunci asistenta medicala trebuie sa-i ajute. Cu ajutorul dispozitivului asistentele pot vedea de cat timp pacientul nu s-a miscat si in ce pozitie sta si atunci primeste o notificare in cazul in care pacientul nu s-a miscat de X minute/ore si trebuie ajutat. Sunt si cazuri mai grave in care pacientul este gasit pe jos in baie, fara ca asistentele sa stie de cat timp sta asa. De aceea am introdus si detectorul de cadere, ca asistentele si medicii sa vina imediat in ajutor”, spune Elena Ovreiu, co-fondatorul si CEO-ul startup-ului LiveCare.

Dat fiind fluxul de pacienti dintr-un spital, LiveCare a fost gandit asa incat sa poata fi refolosit. Partea adeziva sta lipita cateva zile, apoi, ca orice plasture, se schimba. De exemplu, un pacient sta in spital 5 zile, timp in care are device-ul activat, apoi dupa ce iese din spital, tot acest device poate fi folosit pentru urmatorul pacient, schimbandu-se doar partea adeziva si ramanand aceeasi parte electronica. Bateria dispozitivului tine pana la 14 zile si apoi se reincarca.

LiveCare spera ca autoritatile vor intelege necesitatea si utilitatea dispozitivului

“Am muncit aproape 2 ani pentru acest dispozitiv si inca mai avem de munca. Ne-am gandit ca in fiecare sectie de spital va fi un ecran mare in biroul asistentelor sau in receptie, unde sa fie afisati paramentrii vitali ai pacientilor si in caz de urgenta asistenta vede pe ecran ce problema are pacientul. Totodata, am dezvoltat si o aplicatie mobila prin care asistenta va primi notificari cu urgentele pacientilor”, mai spune Elena Ovreiu.

Tinerii care au dezvoltat acest startup spera ca autoritatile sa inteleaga necesitatea si utilitatea dispozitivului LiveCare. Ei nu vor sa vanda dispozitivul in sine, ci sa-l ofere gratuit, iar clientii sa plateasca pentru serviciul de monitorizare. Costul estimativ va fi in jur de 1 euro pe zi pentru fiecare device. Ei vor ca tehnologia medicala sa fie cat mai accesibila, avand in vedere ca mutle spitale publice din tara nu au un monitor de functii vitale pentru fiecare pat.

“Cele mai multe probleme de sanatate se gasesc in majoritatea tarilor in curs de dezvoltare sau slab dezvoltate. Aici este nevoia cea mai mare de tehnologie pentru a ajuta personalul medical. Noi speram ca Ministerul Sanatatii va vedea potentialul pe care il are dispozitivul nostru si va aloca buget pentru utilizarea acestuia in spitalele publice. Mai ales ca, in Romania ne confrutam cu o problema reala, un exod al personalului medical, iar datele noastre arata ca numarul asistentelor plecate este mai mare decat numarul de medici”, adauga CEO-ul LiveCare.

Jucatori din sistemul medical privat, interesati de LiveCare

Pana in acest moment, startup-ul a purtat discutii cu mai multi furnizori de servicii medicale private, care s-au aratat interesati de dispozitiv. Printre cei interesati se afla si fondatorul retelei Regina Maria, Wargha Enayati. El a avut o reactie pozitiva si a spus ca dispozitivul este una dintre solutiile inovatoare pe care le cauta pentru campusul de varstnici pe care are in plan sa-l construiasca in urmatoarea perioada.

In centrele pentru varstnici adesea se intampla ca batranii sa aiba probleme locomotorii, multi nu pot comunica, si astfel, device-ul LiveCare ajuta personalul centrului sa vada cat si pe unde a mers un varstnic pe zi, in ce pozitie se afla, daca a cazut, ce temperatura are si cum ii bate inima.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri