Europa Centrala si de Est (CEE) nu este doar o regiune mare din punct de vedere geografic, dar si una foarte variata din punct de vedere al culturilor si limbilor vorbite. Depinzand de regiunea in care preferi sa investesti, ai de ales din 18 tari, majoritatea cu limbi diferite. Diversitatea regionala si interconectivitatea dintre tari se aplica si ecosistemului antreprenorial, nascand provocari particulare.

Antreprenoriatul este recunoscut ca fiind motorul dezvoltarii sociale si economice. Conform lui Peter Vogel , profesor la Universitatea St. Gallen din Elvetia, un ecosistem antreprenorial consta intr-o varietate de componente care influenteaza puternic activitatile antreprenoriale. Acestea pot fi clasificate in externe, factori specifici non-antreprenoriali, factori specific antreprenoriali si antreprenori individuali.

Factori non-antreprenoriali

Pietele

Diversitatea limbilor vorbite in CEE poate duce la potentiale limitari in ceea ce priveste adresabilitatea pietelor. Provocarea este insa deseori depasita prin focusarea pe business online, care nu trebuie sa fie restrictionat la nivel de regiune.

Desi din exterior CEE pare a fi o regiune destul de traditionalista, este de fapt foarte deschisa catre inovatie. 80% din populatia Lituaniei, 71% din Polonia si 85% din Serbia sunt dispusi sa incerce noi metode de plata, de exemplu.
Infrastructura

Accesul la Internet broadband este important, considerand faptul ca ecosistemul este foarte axat pe tehnologie. Conform unui studiu realizat de Uniunea Europeana, acoperirea internetului broadband in Romania, Slovacia si Polonia este mai mica decat in alte tari ale UE, in timp ce in tarile Baltice, acoperirea este una dintre cele mai mari.

Pentru 2018, IDC estimeaza o crestere de 4,7% si se asteapta ca broadband-ul din CEE sa continue sa se dezvolte rapid. Totodata, tarile din CEE au mai multe aeroporturi care fac conexiunea cu tari din Europa de Vest, avand si zboruri intercontinentale.

Infrastructura locala, precum strazi si trenuri, s-a imbunatatit simtitor in ultima decada – desi Romania nu a facut progrese in acest sens sub Partidul Social Democrat.

In schimb, mediul privat a dezvoltat multiple spatii de co-working – in Romania au aparut multiple astfel de centre mai ales in orase mari – Bucuresti, Cluj, Timisoara, Iasi sau Brasov.

Inovatie

Masurarea inovatiei poate starni controverse, intrucat indecsii folositi se axeaza doar pe numarul de patente inregistrate si pe numarul de lucrari stiintifice publicate. Aspecte care pot indica o imagine mai corecta sunt si cresterea skill-urilor antreprenoriale ale oamenilor, dar si multiplele cursuri de perfectionare moderne – acestea sunt, insa, extrem de greu de masurat.

Per total insa, nivelul de inovatie in regiunea CEE este variat. Estonia, de exemplu, a iesit cel mai bine in Global Innovation Index, pe locul 24, performerii fiind Austria, Noua Zeelanda si Islanda.

Belarus, de cealalta parte, s-a clasat pe cel mai jos loc, 86, doar putin mai bine decat Republica Dominicana, Sri Lanka si Paraguay. Majoritatea tarilor din CEE intra in top 40, deci in prima treime.

Unele tari insa, printre care si Romania, mai au mult de lucrat in zona de inovatie – de exemplu, actualul Ministru al Cercetarii a declarat ca el nu crede ca omul se trage din maimuta. Un inceput nu foarte promitator.

Guverne si reglementari

Guvernul din Estonia este extrem de deschis catre inovatie si startup-uri. De exemplu, blockchain este folosit in sistemul national de sanatate, in justitie, la nivel legislativ si in securitate. Estonia si Lituania ofera de asemenea vize special pentru antreprenori.

In Polonia guvernul sprijina de asemenea comunitatea antreprenoriala, atat prin dezvoltarea de agentii speciale, cat si prin intalniri chiar cu presedintele statului – un program implementat din 2014. Din pacate, si in Polonia ca si in Romania, mediul antreprenorial critica guvernele respectivelor state, acuzandu-le de coruptie si subminarea eforturilor de sustinere a antreprenoriatului.

In Romania, Guvernul Ciolos pusese la punct un program antreprenorial si de informatizare a institutiilor statului. PSD a distrus, brutal, aceste initiative.

Citeste mai multe pe Entrepreneur.com
despre cultura, educatie, dar si finantari in Europa Centrala si de Est.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri