Proprietarii de business-uri mici din Europa au dezvaluit intr-un studiu recent ca una dintre principalele lor probleme este inabilitatea de a atrage finantari. Studiul a aratat de asemenea ca bancile esueaza in a gasi solutii de finantare potrivite si atat de necesare IMM-urilor.

Cei care au fost suficient de norocosi si au reusit sa acceseze finantari de la o banca au spus ca imprumutul este deseori greu de realizat, inflexibil si consumator de timp, acesti factori deviindu-le atentia de la business-ul de zi cu zi. Mai mult, majoritatea respondentilor au spus ca sunt foarte putine variante de imprumuturi si credite oferite de alte institutii, exceptand bancile.

99% dintre business-urile din UE sunt IMM-uri, acest lucru venind in sprijinul afirmatiei conform careia companiile mici si mijlocii sunt “coloana vertebrala” a economiei.

Business-urile mici ofera doua treimi din job-urile din sectorul privat pe Batranul Continent si contribuie cu mai mult de jumatate din veniturile generate de sectorul privat in UE. Mai mult, aceste afaceri contribuie in mod decisiv in zona de inovatie si accelereaza cresterea economica a statelor. Romania, din pacate, se afla pe ultimul loc in UE la nivelul inovatiei, bugetul Ministerului Inovatiei si Cercetarii fiind infim.

Cu toate acestea, in ciuda dominantei business-urilor mici, bancile au continuat sa reduca sau chiar sa blocheze complet accesul la finantare pentru multe IMM-uri – acest lucru s-a inrautatit de la recesiunea din 2008. Nesurprinzator, acest lucru starneste ingrijorare in randurile companiilor, nesigure in privinta viitorului financiar; acestea sunt nevoite sa caute finantare in alta parte, si nu la banci.

Trebuie ca IMM-urile si antreprenorii sa primeasca mai multe informatii privind metode alternative de finantare; desi inca sub radarul multor manageri de companii mici, metodele alternative incep sa apara – fie ca vorbim de carduri de credit, invoice factoring sau imprumuturi la termen, acestea sunt oferite de institutii non-financiare.

Spre deosebire de banci, in cazul carora un imprumut poate dura saptamani sau chiar luni, acestia ofera bani in termen de zile sau chiar ore. Multi dintre ei inoveaza si ofera produse financiare digitalizate, folosind platforme tehnologice noi, care ofera acces rapid la informatii si finantare IMM-urilor.
In ultimii zece ani, bancile au esuat in incercarile lor de a intampina cererea de finantare din partea IMM-urilor, acestea intampinand probleme financiare si de cash-flow. Din pacate problemele si nesigurantele macro-economice, precum si Brexit-ul, nu sunt de bun augur si companiile mici, antreprenoriale, au nevoie mai mult decat oricand de finantare, scrie Entrepreneur.com.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri