Criza fortei de munca in IT creste de la an la an, iar companiile realizeaza ca "nu au nevoie doar de o persoana cu abilitati tehnice puternice", ci si de un co-echipier grozav. Acest lucru este sustinut de Konrad Gadzina, mentor al scolii de programare Codecool, care recent a deschis inscrierile pentru cursurile care vor incepe in toamna in Bucuresti. Am stat de vorba cu el pentru a afla cum vine startup-ul maghiar in ajutorul pietei de recrutare in IT si la ce nevoi raspund cursurile de programare Codecool.

Saptamana trecuta am scris despre lansarea cursurilor de programare Codecool in Bucuresti, un startup care te pregateste sa devii programator junior, indiferent de studiile tale anterioare, si te angajeaza la una din companiile partenere. Am vrut sa aflu mai multe detalii despre acest sistem educational chiar de la cel care are rolul de a-i pregati pe viitorii programatori si de a intelege ce inseamna programul de mentorat atunci cand vorbim de Codecool.

Pe 1 aprilie Konrad Gadzina a implinit 2 ani de Coodcool in Polonia, timp in care a invatat foarte multe prin implicarea in procesul de invatare a sute de oameni. In acelasi timp, spune el, “Codecool in calitate de organizatie a avut multe de invatat".

Si-a inceput cariera ca programator in 2008, timp in care a modificat si co-creat tot felul de aplicatii, de la dezvoltarea de sisteme CRM in C# si ASP.NET WebForms, pana la optimizarea unor site-uri si crearea de jocuri. Inainte de a se alatura Codecool a cochetat cu industria de gamedev, moment in care s-a remarcat ca un team-lider, insa si-a dat seama ca cel mai mult ii place sa-i inspire pe altii si sa le impartaseasca din cunostintele sale.

Asa a ajuns la Codecool, companie in care s-a simtit confortabil inca de la primul interviu. "Inainte de a sti ca voi fi angajat, m-au invitat sa vorbesc in fata unui grup de studenti care urma sa isi inceapa calatoria Codecool", povesteste Konrad.

L-am intrebat cat de important este rolul unui mentor in formarea viitorului programator din cadrul Codecool.

"Noi nu predam. Sprijinim oamenii in a-i invata cum sa invete", este de parere Konrad, care admite ca este cea mai scurta si detaliata descriere pe care o stie.

Mentorii Codecool nu ofera solutii de-a gata, ci un sprijin pentru ca studentii sa gandeasca si sa caute, in loc sa astepte doar un aport din exterior. Isi aminteste cu drag de un moment in care, dupa o intalnire cu un Codecooler pe care l-a mentorat timp de un an, acesta s-a uitat la el si i-a transmis un simplu "Multumesc" prin privire: "Acest moment mi-a reconfirmat ca ceea ce facem aici este ceva mai mare decat simpla educare a oamenilor".

Acesta a mai adaugat ca este impresionat sa vada cum oamenii care au inceput Codecool fiind mai degraba taciturni termina scoala de programare cu un portofoliu amplu de proiecte demo prezentate pe cont propriu in fata companiilor. "Cred ca acesta este unul dintre cele mai bune lucruri pentru mine aici ca un mentor - nu impartasesc doar cunostintele tehnice, ci ii invat pe cursanti si cum sa isi gestioneze stresul, cum sa prezinte in public si le povestesc despre experientele din locurile de munca anterioare", este de parere tanarul.

Cand vine vorba de relatiile dintre mentori si studenti, el spune ca acestea pot deveni uimitoare. "Nu cream un perete invizibil care sa ne imparta intre "noi" si "ei" - lucram indeaproape cu Codecoolerii si nu ne este frica sa recunoastem ca exista si lucruri pe care nu le stim. Datorita acestui fapt, ei ne impartasesc feedback-ul si ne sustin in a face Codecool un loc si mai bun".

Acelasi lucru mi l-au spus si studentii Codecool din Ungaria, atunci cand am fost intr-o vizita la sediul lor din Budapesta la inceputul lui martie. Atunci cand i-am intrebat de diferentele dintre Codecool si sistemul public de invatamant au amintit de accentul pus pe practica, dar si de relatia deschisa intre studenti si mentori, care "nu se considera niste zei".

Care este misiunea principala a Codecool?

In opinia lui Konrad Gadzina, misiunea Codecool merge in doua directii. Aceea de a le oferi oamenilor posibilitatea de a-si schimba cariera, dar si de a le da companiilor persoanele potrivite pentru proiectele lor. "Noi le facem pe ambele prin crearea unui mediu de sustinere, in care Codecoolerii isi pot antrena mentalitatea de crestere si pot avansa in cunostintele tehnice, si prin conectarea lor cu companiile care se afla in cautare de programatori". Asa cum a precizat si Tamas Tompa, Head of Education al Codecool, intr-un interviu pentru wall-street.ro, sistemul educational dezvoltat de startupul maghiar pregateste oamenii pentru job si pune accentul si pe abilitatile de soft skill.

"Le oferim oamenilor posibilitatea de a experimenta cum arata locul de munca in care ar urma sa lucreze, cu toate suisurile si coborasurile pe care le implica lucrul cu ceilalti. Pe de alta parte, nu numai ca oferim companiilor oameni care stiu cum sa lucreze cu ceilalti, ci le putem oferi echipe intregi", povesteste mentorul din Polonia.

Am fost curioasa ce crede un mentor despre metoda Mastery Based Learning si cum poate aceasta ajuta un Codecooler. "Cea mai importanta idee din spatele acestui lucru este aceea ca studentii trebuie sa stapaneasca subiectul actual inainte de a trece mai departe, deoarece partile urmatoare vor deveni mai greu de inteles fara o baza puternica", mi-a explicat Konrad. Acesta a completat ca a fost nevoie de un an pentru implementarea corecta a sistemului educational, timp in care si-au dat seama ca este nevoie de o abordare orientata catre studenti.

Citeste si:

    Codecool vs alte scoli de programare din Romania

    Pe piata din Romania se afla deja mai multe scoli de programare, asa ca l-am intrebat pe Konrad ce ofera Codecool comparativ cu altele. Mentorul din Polonia a adus in discutie 2 lucruri principale.

    In primul rand, spune el, Codecool nu este o scoala de programare ci o scoala a programatorilor, pentru ca acestia "nu scriu doar cod, ci sunt si angajati. Angajatii au nevoie de mai multe abilitati decat programarea - lucrul in echipa, rezolvarea conflictelor, munca intr-un mediu plin de distrageri, invatarea rapida", iar startup-ul maghiar acopera aceste parti. In al doilea rand, mentorii se asigura ca studentii invata, experimenteaza lucruri pe cont propriu, intr-un mediu care ii sprijina in acest proces. "Tehnologia se schimba in mod constant, iar programatorii care invata rapid vor fi potriviti nu numai pentru piata muncii actuale, ci si pentru cea din viitor", sustine Konrad.

    Citeste si:

      Cum vine Codecool in ajutor pe piata de recrutare din IT? "Companiile au nevoie de oameni si au nevoie ca acestia sa fie capabili sa se ridice deasupra functiei pure de programator suficient de repede pentru a ramane pe aceasta piata extrem de aglomerata si competitiva", este de parere mentorul, care completeaza ca ceea ce face startup-ul maghiar este sa aduca pe piata oameni care invata in cel mai rapid mod.

      "Exista deja sute de Codecooleri pe piata, care lucreaza acum la proiecte si pe care ii puteti folosi chiar si azi. Prin deschiderea unui campus in Bucuresti, intentionam sa satisfacem si nevoile companiilor din Romania", conchide acesta.

      Sursa foto: Codecool

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Ivona Stog
       Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Start Up »



      Setari Cookie-uri