Silicon Forest, spatiu de coworking si hub de tehnologie, face bilantul primului an, inainte sa deschida a doua locatie din Cluj-Napoca. Din vara lui 2018 pana in prezent, Silicon Forest a ajuns la un grad de ocupare de 80 pana la 85%, ceea ce e extraordinar pentru un business de tipul acesta. Cei mai multi clienti sunt companii mici si foarte mici. Freelanceri sunt intre 25 - 30, in functie de luna.

Silicon Forest a pornit la drum ca un spatiu de coworking si hub de tehnologie, care sa satisfaca cea mai mare nevoie pentru start-up-uri si freelanceri: un spatiu modern de lucru, pentru care pretul sa fie adaptat la nevoi. In prezent, 20% din spatiul Silicon Forest e ocupat de freelanceri, restul de 80% revenind firmelor. In primul an de activitate, compania a reusit sa atraga clienti din IT si domenii conexe, cum ar fi Digital Marketing, SEO, Design, Proiectare Automotive, AI, Programare, dar si agentii de PR si organizare de evenimente.

Cea mai importanta trasatura la un astfel de spatiu este ca pretul pentru chirie este in functie de nevoi. Un exemplu in acest sens este al unei companii de produs din Marea Britanie, Winnow Solutions, care a inceput la hub cu trei oameni. In doar un an a ajuns la 30 de angajati. Pe parcurs, au platit pentru cati oameni au avut, ceea ce a fost un mare ajutor din punct de vedere financiar si logistic. Winnow Solutions dezvolta un produs inovator, care ajuta la reducerea semnificativa a risipei de mancare in bucatarii industriale, precum cele din industria hoteliera, restaurante, cantine si scoli, folosind inteligenta artificiala.

„Odata cu internetul, a fost o explozie a industriilor de toate felurile. Implicit, trebuia sa se schimbe si modul in care lucram si asta am vrut noi sa facem cu Silicon Forest, sa intindem o mana de ajutor tuturor celor care nu se mai regasesc in stilul vechi de munca la birou, dar si celor care sunt in freelancing. Ce ne bucura acum, cand facem bilantul primului an, este ca vedem cum, de la luna la luna, inchegam o comunitate aici. Vedem oameni din companii diferite care leaga prietenii, firme care se consulta cu alte firme, dar si parteneriate incheiate aici si proiecte lucrate impreuna.

Avem, de exemplu, firma Mejix, care dezvolta produsul Dine Market pentru piata de restaurante din Statele Unite ale Americii si colaboreaza pe partea de dezvoltare aplicatii mobile cu alta firma din comunitate, Tapptitude, iar pe partea de digital marketing exista o alta colaborare, tot in comunitate, srd-media. Avem start-up-uri care s-au dezvoltat de la zero la noi in comunitate si care sunt deja foarte promitatoare pentru investitori. Un exemplu ar fi colegii de la Bookingham, un startup care reinventeaza si simplifica sistemul de rezervari si lead generation pentru saloane, restaurante, ateliere si orice alt tip de afacere din domeniul serviciilor. Asta ne bucura nespus, pentru ca asta inseamna «coworking». Simti ca nu esti niciodata singur”, a declarat Gabriel Rusu, co-fondator Silicon Forest.

Noul spatiu Silicon Forest din Cluj

Primul pas pentru Silicon Forest, in noul spatiu, este pregatirea acestuia si pentru evenimente de pana la 100 de persoane. Totodata, va fi capabil sa gazduiasca firme care au peste 50 de angajati si vor fi disponibile locuri de parcare suficiente. Planul tarifar va fi insa similar, asemenea si celelalte facilitati. Mai important e insa ca un membru Silicon Forest, daca va avea nevoie, va putea lucra din oricare locatie.

Locatia va fi langa Parcul Central. Cladirea este proaspat renovata si are un design clasic spectaculos. Aceasta va avea aproximativ 1.200 de metri patrati spatiu disponibil si va beneficia de toate facilitatile necesare functionarii unor birouri la standarde inalte.

Cel mai important atu pentru un spatiu de coworking va ramane adaptarea pretului chiriei la fluctuatiile de personal. Astfel, companiile platesc exact cate birouri ocupa in cadrul Silicon Forest. Daca o firma creste sau scade, chiria se adapteaza corespunzator acestor modificari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri