Doua proiecte romanesti de sanatate vor primi consiliere si finantare de pana la 75.000 de euro de la EIT Health, unul dintre cele mai ample parteneriate public-private europene pentru inovare in domeniul sanatatii.


Un sistem care permite depistarea precoce a cancerului pulmonar cu ajutorul ultrasonografiei si un dispozitiv de reabilitare robotica ce ii ajuta pe supravietuitorii de AVC (accident vascular cerebral) sa-si foloseasca membrele superioare. Aceste doua proiecte romanesti sunt doar cateva dintre proiectele selectate in cadrul EIT Health RIS Innovation Call 2019. Consortiile selectate vor primi consiliere si finantare de pana la 75.000 de euro de la EIT Health, unul dintre cele mai ample parteneriate public-private europene pentru inovare in domeniul sanatatii.

In cadrul uneia dintre cele mai promitatoare invitatii pentru inovarea in domeniul sanatatii din Europa Centrala, de Est si de Sud, evaluatorii au selectat 12 proiecte care i-ar putea ajuta in viitor pe cetatenii europeni sa traiasca mai mult, sa fie mai sanatosi si mai fericiti. Au fost depuse in total 104 cereri promitatoare. Din cele 12 proiecte selectate, 4 au venit din Slovenia, cate 2 din Croatia si Romania si cate unul din Grecia, Estonia, Italia si Slovacia. Solutiile pentru care se acorda finantare sunt legate de big data/cloud (33%), tehnologii noi (33%), aplicatii mobilae (17%) si dispozitive purtabile (17%). Toate acestea reprezinta principalele domenii ale inovatiei din domeniul sanatatii pe care se concentreaza EIT Health.

Proiectele selectate din Romania sunt:

Sistemul de diagnosticare si monitorizare a cancerului pulmonar este dezvoltat pentru a imbunatati detectarea precoce a cancerului pulmonar. Din cauza depistarii tardive, doar 15% dintre pacientii care sufera de cancer pulmonar ajung sa supravietuiasca inca 5 ani de la diagnosticare. Datele publicate recent indica o crestere a deceselor cauzate de cancerul pulmonar la nivel global, de la 1,6 milioane in 2012 la 3 milioane in 2035. Consortiul care dezvolta noul sistem intentioneaza sa abordeze aceasta problema cu o procedura de testare non-invaziva standardizata. Procedura va folosi analiza imaginii bazata pe ultrasonografia transtoracica (TUS), ajutandu-i pe medici sa decida daca o leziune are un caracter benign sau malign.

• InnoHealth este un sistem robotic inovator pentru reabilitarea membrelor superioare ale supravietuitorilor de AVC (accident vascular cerebral). Deficientele membrelor superioare afecteaza intre jumatate si trei sferturi din supravietuitorii accidentului vascular cerebral, iar situatia este amplificata de existenta unui deficit crescut de personal medical in multe tari europene. Consortiul InnoHealth isi propune sa dezvolte un sistem de reabilitare robotica modular, conceput pentru pacientii care au suferit un accident vascular cerebral. Acesta este format din trei module robotice, fiecare modul fiind un exoschelet cu elemente reglabile. Designul modular genereaza rentabilitate si o intretinere mai usoara.

„Anul acesta am organizat EIT Health InnoStars RIS Innovation Call pentru tarile care - conform Tabloului de bord european privind inovarea – inregistreaza cel mai mare progres in materie de inovatie. Numarul de cereri a depasit asteptarile noastre cele mai optimiste.”, a declarat Monika Toth, manager de program EIT Health InnoStars RIS.

„Concursul a demonstrat ca potentialul inovatiei in domeniul sanatatii este foarte mare in tarile emergente care participa la Programul regional de inovare. Infrastructura este ceva mai putin dezvoltata decat in ​​tarile mai avansate, insa rezervorul de talente este remarcabil, iar capacitatile de inovare sunt impresionante. In tarile noastre sunt oameni tineri, talentati, cu cunostinte digitale avansate si insetati sa adopte schimbarea. Acestea sunt ingredientele cheie ale dezvoltarii tehnologiilor inovatoare in sanatate, care isi propun sa imbunatateasca viata tuturor cetatenilor europeni.”

„Inovatia nu are loc din senin – la baza unei cercetari si dezvoltari cu adevarat transformatoare sta colaborarea.”, a precizat Ion-Gheorghe Petrovai, coordonatorul centrului EIT Health din Romania si Project Manager al comunitatii FreshBlood Healthtech. „Programul regional de inovare al EIT Health este un exemplu excelent de promovare a colaborarii dintre industrie si mediul academic pentru a stimula ecosistemele locale de inovare. Asteptam cu nerabdare sa colaboram cu cele doua echipe romanesti care au depus propuneri cu adevarat interesante, astfel incat proiectele lor sa poata atinge nivelul de maturitate, acolo unde au sanse rezonabile de succes."

RIS Innovation Call 2019

Apelul de proiecte a fost organizat in cadrul Programului regional de inovare (RIS) al EIT Health, programul european care sprijina regiunile mai avansate in descoperirea si dezvoltarea inovatiilor in domeniul sanatatii si in alte domenii. Organizat pentru prima data in 2019, apelul de depunere a proiectelor inovatoare in cadrul programului a vizat finantarea planurilor de inalta calitate, solide si echilibrate, care urmeaza sa fie dezvoltate de institutiile academice si non-academice locale. Proiectele urmeaza sa fie coordonate cu implicarea centrelor EIT Health locale ale programului: Ljubljana University Incubator din Slovenia, Tartu Biotechnology Park din Estonia, ConsorzioArca din Italia, National Documentation Centre (EKT) din Grecia, Innovlab T-Systems din Slovacia, Asociatia INIT si Comunitatea FreshbloodHealthTech din Romania si University of Zagreb din Croatia. Proiectele selectate primesc finantare, mentorat si intalniri cu potentiali parteneri pentru a dezvolta oportunitati de afaceri.

Programul de Inovare Regionala este finantat de Institutul European de Inovare si Tehnologie si coordonat de EIT Health InnoStars in domeniul sanatatii.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri