Americanii au aceasta expresie interesanta ... "to pick someone's brain", care in romana nu are sens mot a mot, dar poate fi explicata astfel: adresarea de intrebari unei persoane bine informate intr-un anumit domeniu din dorinta de a obtine cunostintele sale. Mai plastic, este un “furt de know-how” consimtit de cel care accepta sa iti raspunda la intrebari.

Generatia mea a invatat si a deprins modul in care sa te raportezi fata de experti intr-un sistem care descuraja curiozitatea autentica si excesul de intrebari. Era “gresit” sa iti deranjezi profesorii cu multe intrebari, chiar si cand ridicai mana.

Intregi generatii au fost astfel plamadite si au crescut cu teama de a pune intrebari. Iar acest lucru s-a reflectat si in potentialul tinerilor de la momentul respectiv de a face antreprenoriat. As putea sa bag mana in foc ca din generatia decreteilor au iesit mai putini antreprenori, la fel cum din generatia Z vor alege mai multi calea antreprenoriatului si “gig economy” decat din randul millennials.

Ca sa faci antreprenoriat trebuie sa te arunci cu capul inainte, sa ai curajul sa pui si sa iti pui intrebari. In plus, antreprenorul trebuie sa fie bun la toate si de aceea are nevoie sa fure de oriunde poate know how si sa apeleze la experienta altor antreprenori.

Insa, niciodata nu a fost mai usor sa faci business, sa obtii informatii de la alti antreprenori si sa ai acces la experti din aproape orice domeniu. Trebuie doar sa le puneti intrebari!

Recent am participat la Tabara de antreprenoriat Startup Your Life, proiectul colegilor de la start-up.ro, si am ramas surprins de resursele la care are acces noua generatie de antreprenori. Resurse la care in urma cu 15-20 de ani tinerii ce isi doreau sa inceapa un business nici nu visau.

14 experti din numeroase domenii, de la marketing si pana la avocatura, zeci de provocari de business povestite si analizate de fondatori sau manageri ale unor afaceri de succes din Romania, din care orice antreprenor isi poate trage inspiratia, si un mediu care stimuleaza creativitatea si adresarea de intrebari.

Cred ca informatia nu a fost niciodata mai ieftina, asa ca, daca iti pui in cap sa faci antreprenoriat si treci peste frica de a pune intrebari, poti accesa rapid si, de multe ori, gratuit “creierul” a sute de antreprenori locali si internationali, poti sa le studiezi deciziile si greselile pe care le-au facut de-a lungul timpului.

Deci, indiferent de varsta, “Have no fear, kid! Just pick his brain!”

Sursa foto: Bplanet_Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri